Uncategorized

Liceeni mureșeni la campionatul mondial

Fotbalul este un sport care se joacă în întreaga lume și cucerește granițe. Este un sport iubit deopotrivă de tineri și vârstnici, de jucători pricepuți și de cei fără prea mult talent. Campionatul mondial din Germania de anul acesta va fi urmărit, cu siguranță de sute de mii de spectatori și miliarde de telespectatori.

La fața locului se vor afla și opt liceeni mureșeni, care vor fi printre cei 2006 de participanți ai Festivalului Internațional de Tineret ce va avea loc la Stuttgart, în perioada 2-10 iulie.

Ideea organizării acestei manifestări, în paralel cu desfășurarea campionatului mondial a pornit din Germania, UNESCO asumându-și rolul de organizator. S-a luat hotărârea să se invite tineri din absolut toate țările lumii, astfel că un număr de locuri a fost repartizat României. Cum țara noastră face parte din categoria acelora unde există minoritate germană, alături de Polonia și Ungaria, s-a luat hotărârea ca în aceste țări participanții să fie stabiliți în urma unor turnee de fotbal. Condițiile impuse celor interesați să participe au fost însă surprinzătoare: pe lângă faptul că doritorii trebuie să posede un bagaj bogat de cunoștințe tehnice și tactice (doar membrii echipei câștigătoare vor fi prezenți la Stuttgart!), cunoașterea limbii germane și/sau engleze a fost obligatorie, ca și faptul ca cei înscriși să fie implicați într-o activitate extrașcolară utilă societății, ne spunea Anita Dulmin, atașat cultural la Institutul German de Relații Externe, organizatoarea acestei manifestări prin Forumul Democrat German.

S-a luat, așadar, decizia organizării Campionatului de Fotbal Interetnic, al cărei premiu întâi este participarea la Festivalul Internațional de Tineret de la Stuttgart. (Și pentru locurile doi și trei, precum și cel mai bun jucător și cel mai bun portar au fost prevăzute premii.) Știrea a fost răspândită prin liceele din Târgu Mureș, Sighișoara și Reghin, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean. Din păcate, informația nu a avut nici un ecou la Reghin, astfel că cei aproximativ 200 de elevi înscriși au provenit din primele două orașe amintite. În primă fază s-a făcut o selecție a lor prin tragere la sorți, lucru acceptat de toți doritorii. S-a trecut apoi la repartizarea lor în echipe. Cum manifestarea de la Stuttgart are drept scop să încurajeze tinerii să se cunoască între ei, din cei rămași în “cursă” au fost alcătuite cele opt formații participante a câte opt jucători dintre care trei fete. Singurul criteriu care a funcționat la această fază a fost acela că într-o echipă nu pot ajunge trei tineri din același liceu. Ei au avut sarcina să se cunoască între ei, să se organizeze, să se pregătească pentru meciuri. S-au ales șefii de echipă, ei coordonând munca din această perioadă de aproximativ trei săptămâni. Cele 16 grupări au primit tricouri pe care au trebuit să le decoreze, un punct distinct pe agenda manifestării reprezentându-l parada tricourilor, organizat la Casa de Oaspeți a Primăriei Târgu Mureș de la Week-end.

Între Brașov și Satu Mare

Campionatul de Fotbal Interetnic s-a desfășurat paralel în trei orașe din România, pe lângă Târgu Mureș Brașovul și Satu Mare fiind în situația fericită de a putea trimite câte o echipă în Germania.

De ce tocmai aceste orașe?, am întrebat-o pe Anita Dulmin. Răspunsul este simplu: pentru că Institutul German de Relații Externe are atașați culturali în aceste orașe, deci acestea au fost locațiile unde ei s-au putut ocupa în mod direct de organizare.

La Stuttgart tinerii vor avea parte de un program încărcat. Ei vor locui la familii care și-au dat acceptul să-i găzduiască, pentru petrecerea timpului liber organizatorii oferindu-le posibilitatea vizitării muzeului Mercedes Benz, a participării la diferite manifestări în școli, seri de prietenie ș.a.m.d.

De asemenea vor putea disputa jocuri amicale cu echipele similare sosite din Polonia și Ungaria, respectiv cele din Brașov și Satu Mare. Organizatorii și-au dorit ca în echipele participante să fie prezenți și etnici germani, însă doar trei tineri de această naționalitate s-au înscris, restul fiind maghiari și români.

La Târgu Mureș detaliile tehnice au fost puse la punct de profesorul Kiss István, hârșit în organizarea unor asemenea manifestări.

Jocurile s-au desfășurat pe terenurile de la Week-end, partidele fiind arbitrate de judecători divizionari.

Dragoș TOMA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close