Sanatate

Liga Studenţilor previne diabetul

Foto - campanie diabetSe spune că e mai bine să previi decât să tratezi. Studenţii de la medicină, viitorii medici, se numără printre cei care ştiu cel mai bine acest lucru drept pentru care organizează campanii de măsurare a glicemiei în rândul tinerilor din Târgu-Mureş. Aproximativ 2.000 de elevi şi studenţi vor beneficia de teste gratuite în cadrul campaniei „100% Sănătate, 0% Diabet”, care se va desfăşura în perioada 10-14 noiembrie.

 „Mai bine prevenție decât intervenție”

Liga Studenților dă startul campaniilor de sănătate publică. Prima din acest an universitar este de o importanță deosebită, mai ales în rândul tinerilor. În cadrul campaniei, studenții vor efectua un screening, vor distribui pliante informative și vor testa glicemiile elevilor din șapte licee din oraș. „Este datoria noastră, ca reprezentanți ai sistemului medical, să informăm populația cu privire la o boală care, mai nou, putem spune că a devenit tot mai comună. Despre ce campanie este vorba? Te invităm să descoperi în cele ce urmează. Alimentat în mare măsură de creșterea ratelor de obezitate, diabetul a devenit o epidemie globală. Știai că poți să îl ai chiar şi fără a-ţi da seama? Știai că dereglarea glicemiei este parametrul evocator al bolii? După motto-ul „Mai bine prevenție decât intervenție” în perioada 10-14 noiembrie, Liga Studenților din Târgu-Mureș, având ca parteneri Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu- Mureș și Asociația Studenților Farmaciști, organizează campania „0% Diabet, 100% Sănătate”. În cadrul acestei campanii, studenții voluntari vor efectua un screening și vor distribui pliante informative. În plus, ne pregătim să facem câte o vizită în șapte dintre liceele târgumureșene și să testăm glicemiile elevilor trecuți de vârsta de 18 ani. Pe lista noastră se află următoarele licee: Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu”, Colegiul Economic „Transilvania”, Liceul Vocational „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic Electromureș”, se transmite pe site-ul Ligii Studenților din Târgu-Mureș.

 Diabetul, o problemă de sănătate publică

Specialiștii spun că diabetul crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, reprezentând una din principalele cauze de insuficiență renală. O altă complicație severă a diabetului este retinopatia diabetică, adică afectarea vaselor mici de la nivelul retinei, una din principalele cauze de orbire, astfel încât după 15 ani de evoluție a bolii, aproximativ 2% dintre cei afectați vor orbi. De asemenea, o complicatie a diabetului zaharat este și neuropatia diabetică, complicație în care sunt afectați nervii, care în asociere cu o circulație sangvină deficitară la nivelul membrelor inferioare, crește riscul de ulcerații și amputații la acest nivel. Peste 50% dintre persoanele cu diabet prezintă aceasta complicație, care se manifestă prin furnicături, dureri, senzație de amorțeală sau slăbiciune la nivelul picioarelor și mâinilor.Se poate considera că, atât la nivel mondial, cât și la nivel național, diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică, astfel că se impune o acțiune conjugată a tuturor celor implicați în managementul acestei boli cronice – profesioniști în domeniul medical, autorități, asociații de pacienți.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close