Sanatate

Recomandări pentru depozitarea adecvată a alimentelor

alimente frigiderOamenii care se luptă zilnic cu kilogramele în plus se concentrează doar pe mâncare și uită că și frigiderul joacă un rol important, acesta fiind spațiul în care pot să apară bacterii dacă temperatura și condițiile de depozitare nu sunt optime. Liana Conțiu, nutriționist-dietetician, specializat în nutriție clinică și comunitară, spune că pentru a fi siguri că temperatura din frigider și congelator este optimă, se poate folosi un termometru pentru frigider, iar pentru a controla creșterea bacteriilor pe alimente, temperatura frigiderului trebuie sa fie de 4 grade Celsius sau mai mică. „În lupta noastră continuă cu kilogramele ne concentrăm, de obicei, pe mâncare, uitând unele elemente importante care nu doar că ne ajută să fim mai ponderați, ci ne și protejează sănătatea. Frigiderul este unul dintre lucrurile pe care suntem tențati să le neglijăm. Mai exact, întreținerea și organizarea. Temperatura optimă în frigider e undeva până la 4 grade Celsius. Temperatura crescută favorizează apariția bacteriilor. Dacă nu dispuneți de un frigider cu afișaj de temperatură încercați să introduceți un termometru în frigider. Ușa frigiderului se ține cât mai puțin deschisă, ne luăm ce ne trebuie, nu zăbovim uitându-ne în interiorul lui. Rafturile și compartimentele se curăță periodic cu apă călduță și soluții speciale de curățat. Trebuie să păstrăm un mediu proaspăt pentru a păstra calitatea alimentelor aflate în interior”, transmite Liana Conțiu.

 Mâncarea gătită, în cutii speciale de plastic

Pentru păstrarea prospețimii mai mult timp este foarte importantă poziționarea alimentelor în frigider. Atunci când depozităm mâncarea trebuie să luăm în considerare mai mulți factori, cum ar fi: manipularea corectă a acesteia pentru a evita intoxicațiile alimentare, tipurile de containere folosite la stocare și cât timp rezistă unele alimente la frigider sau congelator. De asemenea, pentru a evita mirosurile neplăcute se pot folosi odorizante speciale, felii de lămâie sau un vas mic cu bicarbonat. Nutriționiștii spun că mâncarea gătită ar trebui ținută în cutii speciale de plastic pentru a-și pastra gustul și a nu afecta celelalte alimente, iar fructele și legumele în compartimentele închise. „Pentru a evita mirosurile neplăcute, putem folosi odorizante speciale, câteva felii de lămâie sau un vas mic cu bicarbonat. Nu faceți depozite mari de mâncare, cumpărați doar ce aveți nevoie pe câteva zile, nu are rost să folosiți frigiderul pe post de depozit. Fructele și legumele se pun în compartimentele închise, ouăle la fel, scoase din pungi pentru a nu transpira. Verdețurile le învelim într-o pungă de hârtie pentru a nu se veșteji. Pe un raft depozităm lactatele, pe altul produsele din carne. Nu le amestecăm. Este recomandat să le ținem în pungi cu sigiliu. Mâncarea gătită ar trebui ținută în cutii speciale de plastic pentru a-și pastra gustul și a nu afecta celelalte alimente. Niciodată nu punem în frigider o conservă desfăcută. Dacă nu avem tentații în frigider ne putem menține o dietă sănătoasă și echilibrată”, a precizat Liana Conțiu. Dacă produsele nu sunt depozitate corespunzător și nu este respectată temperatura de păstrare, ne putem imbolnavi, avertizează specialiștii în nutriție. Aceștia spun că temperatura și modul de depozitare a alimentelor pot favoriza dezvoltarea bacteriilor și astfel putem face toxiinfecție alimentară. Trebuie să avem în vedere faptul că frigiderul nu trebuie umplut la refuz. Dacă nu rămâne puțin spațiu între alimente, acestea se vor strica. Totodată, frigiderul trebuie curățat la fiecare două săptămâni, pentru a nu permite dezvoltarea bacteriilor.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close