Uncategorized

LPS Mureș, o pepinieră chinuită

Cluburile sportive școlare sunt acelea care pregătesc noile generații de sportivi. Acestea, în marea lor majoritate au profesori specializați pe discipline sportive, pregătesc noile generații, după care cei care aspiră la performanțe mai înalte, se orientează spre cluburi unde li se oferă condiții propice de afirmare. Liceul cu Program Sportiv (LPS) Târgu Mureș are cinci ramuri: atletism, baschet, handbal, gimnastică și fotbal. Rezultatele atleților sunt condiționate de lipsa unei baze care să asigure continuitate, în special în perioada de iarnă.

”Există un proiect și fonduri pentru construirea unei săli de atletism, aprobate încă din luna martie 2008. Lucrările au demarat doar în luna decembrie, din cauza birocrației și a altor factori, independenți de noi”, a declarat directorul școlii, Fazakas Arpad. Odată cu construirea unei noi baze, se va rezolva, pe lângă problema atleților, și cea a altor ramuri, care folosesc aceeași sală. Atletismul are totuși rezultate remarcabile la săritura cu prăjina, pe care o domină la nivel național, în special prin Alexandru Bogdan, Augustin Marian și Muntean Tibor Tobias. Alte realizări pot fi considerate și rămânerea unor foști sportivi pe posturi de antrenori, ca de exemplu Monica Gombar sau Imre Andreea. “Noi ne antrenăm și la minus 10-20 de grade afară. Pentru condițiile pe care le avem, rezultatele sunt doar rodul “nebuniei” noastre, îmbinat cu patriotismul local”, ne-a spus antrenorul săritorilor cu prăjina, Szabo Ferenc

Echipele de baschet, printre favorite

Secția de baschet cuprinde deocamdată doar echipe de băieți, care colaborează cu BC Mureș. Acestea se califică în mod regulat la fazele zonale. Juniorii I și II sunt pregătiți de antrenorii Steff Zakarias și Fodor Tibor și sunt înscriși în campionatele naționale. Cea de juniori II, antrenată de Szaszgaspar Barnabas, aspiră la dobândirea titlului național în această ediție. ”Suntem printre favoriți și sperăm să obținem titlul în această ediție. Startul a fost unul bun, am reușit o primă victorie în deplasare în prima etapă a fazei zonale, la Rădăuți”, a declarat antrenorul care ocupă și funcția de antrenor secund în echipa de primă divizie, BC Mureș. S-a reînființat și formația de fete, pregătită de Torok Jozsef, aceasta fiind încă abia la faza de selecție. ”Antrenoarea Simona Haba, care s-a ocupat de formația de fete în trecut, a înființat un club particular”, ne-a informat directorul școlii.

Handbalul și gimnastica, mari greutăți

Secția de handbal cuprinde doar formații de fete, la junioare II, III și IV. Acestea sunt pregătite de Mathe Szabolcs, Kulcsar Ladislau și Vizi Jozsef. După ce au pierdut mai multe jucătoare pregătite de aceștia, care au plecat la cluburi cu posibilități mai mari, echipa de junioare IV are cele mai bune perspective, fiind calificate la faza zonală. ”La echipa de băieți s-a renunțat în luna decembrie, deoarece, pe lângă lipsa fondurilor, băieții nu aveau talia necesară pentru a obține și rezultate”, a mai adăugat Fazakas Arpad.

Secția de gimnastică se confruntă cu cele mai mari probleme. Fetele de la gimnastică ritmică vor rămâne din toamnă cu o singură antrenoare, când va reveni Mihaela Șandor, aflată în concediu maternal. Băieții de la gimnastică artistică vor avea nevoie de asemenea de încă un antrenor, deoarece unul dintre cei actuali se va pensiona. Deocamdată cei care vor lucra în continuare cu băieții sunt Panczel Rudolf și Nagy Jozsef. Problema este că nu sunt cadre specializate în aceste ramuri, astfel posturile scoase la concurs, nu vor avea candidați.

Fotbalul, doar

rampă de lansare

Cei care pregătesc tinerii fotbaliști au în primul rând satisfacția promovării acestora la diverse cluburi de performanță. Cel mai important rezultat a fost obținut de grupa juniorilor născuți în 1990, pregătiți de Szanto Janos, care sunt campioni județeni. Promovări mai importante sunt cele ale lui Andrei Muntean, component al lotului reprezentativ de fotbal în sală, Alexandru Huza și Ionuț Suci, ambii convocați la lotul under 16 al României. Mai pot fi amintite și transferurile jucătorilor Bogdan Corcheș, Cătălin Hanca și Mathe Norbert, care alături de Suci fac parte acum din lotul de juniori ai FC Municipal. Au mai plecat la Cluj Tudor Pintea și Simon Szilard, iar Alexandru Cherecheș este portar la Botoșani. ”Pentru noi aceste promovări sunt rezultate cu care ne putem mândri, de unii dintre aceștia probabil vom mai auzi, așa cum sunt și la FC Municipal câțiva jucători care au trecut prin mâna mea. Noi nu putem aspira mai sus până ce nu vom avea terenuri proprii”, a încheiat directorul liceului, fost mare fotbalist la ASA, care are, pe lângă conducerea instituției și o grupă pe care o pregătește, alături de Kanyaro Attila, un alt fost jucător la clubul mureșean.

La lipsa bazelor sportive, se adugă și cea a lipsei fondurilor necesare pentru efectuarea unor stagii de pregătire, care se pot face doar cu sprijinul părinților.

Mihai VEREȘ

mihai@ziaruldemureș.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close