Uncategorized

Mafia furnizorilor din Armata Română

Vă prezentăm în exclusivitate topul firmelor care au beneficiat de contracte cu unităţile militare din Transilvania în ultimii doi ani, precum şi o serie de scandaluri în care au fost implicate “firme de casă” ale generalilor clujeni.

Ceea ce a devenit zilele acestea o adevărată cruciadă împortiva corupţiei din structurile Armarei este o realitate mai veche. Cel puţin la nivelul Corpului IV Armată Teritorial, neregulile s-au ţinut lanţ. Nu a fost însă cine să le vadă şi să le amendeze. Vorbim de licitaţii aranjate şi de afaceri onerose făcute pe banii publici. Indiferent de obiectul contractelor de achiziţii ale MApN s-au găsit clienţi preferenţiali pentru astfel de servicii. Acum 13 ani s-a deschis o adevărată cutie a Pandorei plină de bani odată cu restructurarea unităţilor de alimentaţie din cadrul unităţilor militare. În mod tradiţional, mâncarea militarilor era asigurată în regie proprie, fiind gătită la cantinele din incintele unităţilor. Odată cu “liberalizarea pieţei” s-a produs haosul şi s-au umflat conturile unor profitori.     

“Modelul” Ricona

După falimentul societăţii clujene Ricona, acţionarii au decis înfiinţarea unei noi firme, nu oricum, ci prin renunţarea la acţiunile de la Ricona. Noua societate – Ricona HTR – se angaja prin actul respectiv să-i plătească vechii firme Ricona suma de 1,5 miliarde de lei până la termenul limită de 10 martie 2000. Suma de 1,5 miliarde reprezenta cheltuielile efectuate de Ricona cu ocazia hrănirii efectivelor de militari din unităţile din Dej, Alba-Iulia, Piteşti, Timişoara, Craiova şi Arad. Acest punct din convenţie nu a fost respectat, ceea ce l-a obligat pe lichidator să includă Ricona HTR pe lista debitorilor cu suma totală de 3 miliarde, diferenţa constând în penalităţi. Un aspect deosebit al acestei convenţii este prevederea care spune că „Înţelegerea făcută între Câmpean Laurenţiu, Ungur Ioan şi cea de-a 3-a persoană în faţa avocatului, având cotele de participare la formarea capitalului social al SC RICONA HTR SRL Dej…”. Cine este marele anonim al cărui nume nu este precizat în acest act nu este greu de dedus. În repetate rânduri, numele generalului Florin Caba a fost asociat activităţilor de hrănire a militarilor fără să existe în acest sens probe concrete. Este de notorietate prietenia acestuia cu Ungur, devenit în toamna anului 2000 primar al Dejului. Cu alte cuvinte, greii vieţii economice dejene şi-au dat mâna într-o afacere de anvergură sperând, probabil, că fosta firmă Ricona, al cărei patrimoniu se vinde pe bucăţele, va îneca, odată cu ea, şi alte asocieri de afaceri nu tocmai ortodoxe.

Omniprezentul Caba

Zvonurile privind implicarea generalului Caba în hrănirea ostaşilor ardeleni au ajuns la Bucureşti. În mare taină, în 2001, o comisie a inspecţiei MApN a descins la Corpul 7 Armata din Dej, condus de generalul Florian Caba. Ancheta a vizat aprovizionarea de către SC Ricona HTR SRL Dej a celor 18 unităţi militare din Dej. Bineînţeles, comisia ancheta şi presupusa implicare a generalului Caba în licitaţiile câştigate cu uşurinţă de firma în cauză. La cererea şefului Corpului de Control al Guvernului, Ioan Honcescu, comisia de inspecţie a MApN a fost condusă de generalul de brigadă Mugurel Florescu, inspector şef pe probleme juridice. Înainte de aceasta, doi ofiţeri de contrainformaţii s-au prezentat la Cluj pentru a strânge informaţii referitoare la generalul Florian Caba şi date privind statutul societăţii Ricona HTR. Principalele aspecte anchetate de comisie au fost de natură comercială. Deşi raportul preţ-cantitate-calitate oferit de SC Ricona HTR SRL era cu mult inferior altor societăţii de pe piaţă, Ricona HTR a câştigat toate licitaţiile la care a participat.

Nici o arestare

Bineînţeles, concluziile raportului au fost atâte de drastice încât generalul Florian Caba a fost avansat apoi şi trimis în pensie de onoare (sic!). Nimeni nu a fost arestat şi nici nu s-a lăsat cu tămbălău. În acel an de graţie, societatea Ricona HTR şi-a schimbat şi denumirea, în încercarea patronului Câmpean de a prinde în continuare contracte cu MApN. Iniţial, Ricona HTR şi-a deschis o filială la Alba Iulia, care a prestat servicii la unităţile din Dej, Piteşti şi Timişoara. Apoi, firma a fost mutată definitiv la Alba, numele firmei trecând prin două procese de primenire: în 2001 – Ricona Iulia, pentru ca în 2002 să se numească Hemiro Iulia. În prezent, SC Hemiro Iulia asigură masa unităţilor militare din garnizoanele Bistriţa, Dej, Turda, Câmpia Turzii, Târgu Mureş şi Alba Iulia.

Topul firmelor care au câştigat licitaţii pe seama MApN

Operaţiunea hrană pentru militari

HEMIRO IULIA SRL Alba-Iulia (cu filială în Dej)
Patroni: Virgil Ispas, Aurel Călugăr, Laurenţiu Câmpean
Datorii 2002: 2,5 miliarde lei
Profit 2002: 530 milioane lei

SC Hemiro Iulia SRL a încheiat, în ianuarie 2002, un contract de 7,5 miliarde lei cu UM 02401 Alba-Iulia, pentru hrănirea militarilor, în urma unei licitaţii la care s-au prezentat doi ofertanţi. În mai 2002, Hemiro Iulia a câştigat licitaţia organizată de UM 02110 Bistriţa pentru hrănirea “efectivelor”, contract în valoare de 30 miliarde lei. Cu UM 01848 Câmpia Turzii, Hemiro Iulia a încheiat un contract de prestări servicii în iulie 2002. Valoarea acestui contract este de 60 miliarde lei, fiind încheiat pe o perioadă de trei ani – aşadar este încă în derulare. Unitatea se angaja să plătească anual “îmbunătăţiri” la acest contract, în valoare de 2 miliarde, 1,3 miliarde, respectiv 650 milioane lei.
La sfârşitul lui 2002, aceeaşi Hemiro a înhăţat şi un contract de la UM 01257 Târgu Mureş, în valoare de 5,8 miliarde lei.
Rădăcinile firmei prezentate mai sus precum şi numele persoanelor care o conduc ne determină să credem că afacerile încheiate de Hemiro Iulia sunt gri şi nici nu vor dura prea mult. E clar însă că sistemul în baza căruia Ricona, Ricona HTR şi Hemiro Iulia continuă să câştige licitaţii încă funcţionează.

MUVI PREST SRL Sibiu
Patroni: Ioan Alexandru Munteanu, Ion Munteanu
Datorii 2002: 4 miliarde lei
Profit: 195 milioane lei

SC Muvi Prest SRL Sibiu a încheiat, în martie 2003, cu UM 01606 din Sibiu un contract pentru servicii de hrănire a militarilor, în valoare de peste 10 miliarde lei. La licitaţie s-au prezentat trei ofertanţi. Aceeaşi societate a hrănit militarii de la Sibiu şi în 2002, în urma unei licitaţii la care s-a prezentat alături de un singur ofertant.

DEALU MARE Sighişoara
Datorii 2002: 600 milioane lei
Profit 2002: 370 de milioane

SC Dealu Mare Sighişoara a primit prin MApN, pentru UM  01336 Zalău, în august 2002, un contract de prestări-servicii pentru hrănirea militarilor în valoare de 7,3 miliarde lei. În martie 2003, SC Dealu Mare SRL a câştigat licitaţia organizată de UM 01940 Mediaş, pentru aprovizionarea cu carne de porc. Valoarea contractului a fost de 1,6 miliarde lei.

Construcţii şi instalaţii “urgente”

ALSTING SA Alba-Iulia
Asociaţi: SIF Banat-Crişana, Asociaţia PAS, Ioan Oniga, Marius Drăghiciu, Lidia Cindlea, Mircea Barbu, Nelu Codea
Datorii 2002: 6,8 miliarde lei
Profit 2002: 1,5 miliarde lei

Societatea a fost beneficiara, în martie 2003, a unei negocieri directe cu UM 01020 Dej, pentru furnizarea de materiale PSI (prevenirea şi stingerea incendiilor) la preţul de 330 milioane lei. Din cauza managementului prost al administratorului desemnat de asociaţi, firma este în procedură de executare silită, pentru o datorie la stat de circa o sută de milioane lei. Acest lucru pare să nu-i interzică să facă afaceri cu statul şi încă prin negociere directă.

Piese auto din surse sigure

ESCO M SRL Cluj
Patron: Vlăduţ Felician Mînzat
Datorii 2002: 28 miliarde lei
Profit 2002: 2,5 miliarde

În martie 2003, Esco M a încheiat un contract de peste un miliard de lei cu UM 01020 Dej, pentru furnizarea de anvelope. În luna mai, aceeaşi firmă a primit, de la aceeaşi unitate şi tot prin procedura încredinţării directe, contractul privind livrarea de piese auto în valoare de aproape 400 milioane lei. La sfârşitul lunii iunie 2003, Esco M s-a numărat printre câştigătorii unei licitaţii organizate de unitatea dejeană pentru furnizare de piese auto, în valoare de 18 miliarde lei.

AUTOSALON SRL Gherla
Datorii 2002: 5,5 miliarde lei
Profit 2002: 880 milioane lei

SC Autosalon Gherla a încheiat un contract cu UM 013169 Cluj-Napoca de peste 8,5 miliarde lei, pentru livrarea de anvelope auto, prelate şi acumulatori. În iunie 2002, aceeaşi societate a obţinut un contract, derulat prin MApN, pentru livrarea de baterii de acumulatoare către o unitate militară din Bucureşti. Valoarea contractului a fost de 700 milioane lei. În iunie 2003, Autosalon a câştigat, alături de mai multe firme, un contract în valoare de 500 milioane lei cu UM 02494 Târgovişte.

RO RINALDI COM SRL Cluj
Patron: Ion Căpriţă Neicuţescu
Datorii 2002: 27 miliarde lei
Profit 2002: 6,9 miliarde lei

Firma Ro Rinaldi a luat în serios treaba cu contractele pe bani publici prin unităţile militare. În luna mai 2002, aceasta a participat şi a câştigat o licitaţie organizată de UM 02161 Basarabi, judeţul Constanţa, pentru livrarea a 80 de tone de zahăr tos. Unitatea a plătit, pentru a-şi îndulci militarii, peste un miliard de lei. În iunie 2003, Ro Rinaldi s-a numărat printre firmele câştigătoare ale unei licitaţii organizate de UM 02494 Târgovişte, pentru livrarea de piese de schimb, prelate şi anvelope, în valoare totală de peste 40 miliarde lei.

INES RADU
SILVIU MĂNĂSTIRE

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close