Uncategorized

Marko Bela se agaţă de poala PSD

UDMR o lasă mai moale cu pretenţiile şi decide la Târgu Mureş semnarea unui nou protocol cu PSD

Nimic nu este mai important decât stabilitatea politică a ţării în această perioadă electorală. Acesta ar fi motivul oficial pentru care liderii UDMR doresc semnarea unui nou protocol cu PSD. Liderii uniunii şi-au mai îndulcit tonul în pretenţiile pe care le au, convinşi că după alegeri, cei care vor rămâne sau veni la guvernare, vor avea nevoie de sprijinul uniunii, condiţionat evident, de realizarea doleanţelor maghiarimii.

La întrunirea Consiliului Consultativ al preşedinţilor Teritoriali care a avut loc sâmbată la Târgu Mureş s-a discutat despre strategia electorală a uniunii. Misiune, dacă nu imposbilă, extrem de grea din cauza apariţiei şi pe scena politică maghiară a formaţiunilor care oferă o alternativă alegătorilor de etnie maghiară.

Reconciliere prin parcuri

Mai diplomat şi jovial ca de obicei, în special faţă de presa de limbă română, cu care obişnuia să fie foarte scorţos, preşedintele UDMR, Marko Bela, a vorbit în termenii cei mai elogioşi la adresa partenerilor de guvernare, ton în care s-a simţit totuşi condescendenţa celui care se ştie nu unic, dar de neînlocuit. Preşedintele uniunii a vorbit despre concesiile pe care le-au făcut cele două părţi, UDMR şi PSD pentru creearea unei stabilităţi în zona politică. Liderul maghiar a spus că realizarea Parcului Reconcilierii la Arad în Piaţa pompierilor reprezintă o soluţie ideală pentru împăcat capra şi varza. Prin hotărâre de guvern s-a găsit o rezolvare a acestei probleme care a generat numeroase dispute: fiecare cu statuia lui. Astfel UDMR urmează să-şi amplaseze destul de repede Statuia Libertăţii, care necesită doar urcarea pe soclu iar românii să se apuce de proiectul arcului de triumf care urmează a fi amplasat alături sugerând reconcilierea. Dacă pentru etnicii maghiari chestiunea se va rezolva în scurt timp, în percepţia optimistă a lui Marko Bela, românii vor reuşi realizarea ei prin toamnă sau atunci când va fi gata proiectul. În ceea ce priveşte facultăţile în limba maghiară de la Cluj, liderul uniunii a dovedit mai puţină consecvenţă limitând-se să spună că se vor face. În schimb, în noul protocol va exista un capitol special privind starea socială a maghiarilor. UDMR ar dori producerea de schimbări în viaţa lor în sensul îmbunătăţirii ei printr-o creştere financiară. Marko Bela ste de părere că aceste schimbări necesită timp, nu se pot face brusc.

Bayer Zsolt – un punct nevralgic

Povestea ziaristului ungur care a fost întors de la graniţă în vama Borş a făcut ocolul mediilor politice, literare, jurnalistice şi a organizaţiilor civice, care au luat poziţie faţă de această încălcare a dreptului de liberă circulaţie. Dacă în alte cazuri de încălcare a drepturilor omului, UDMR s-a exprimat vehement condamnând atitudinea autorităţilor, în situaţia lui Bayer reacţia a fost doar una timidă. Surse din anturajul jurnalistului ungur susţin că liderii uniunii nu ar fi tocmai străini faţă de această manevră a autorităţilor române. Este cunoscut faptul că Bayer Zsolt, redactor la una dintre cele mai importante publicaţii din Ungaria, Magyar Nemzet, a avut aprecieri deosebit de critice la adresa liderilor UDMR şi este un susţinător fervent a creeării Consiliului Naţional Secuiesc. Marko Bela a declarat că acuzaţia este extrem de gravă şi a negat implicarea vreunui politician maghiar în acest caz. El a adăugat că a cerut explicaţii în legătură cu interzicerea accesului ziaristului în România, însă a primit acelaşi comunicat din partea Ministerului Internelor şi Administraţiei care a fost remis presei. Într-o scrisoare deschisă adresată prietenilor români, Bayer Zsolt propune o discuţie deschisă despre problemele româno-maghiare, o discuţie care să excludă total limbajul de lemn folosit de politicieni şi care să aibă drept finalitate o adevărată reconciliere româno-maghiară.

UDMR – disciplinată şi cumpătată

Scopul întâlnirii de la Târgu Mureş a fost pregătirea pentru alegerile locale. Şeful campaniei UDMR, Nagy Zsolt, a spus că uniunea este cea mai disciplinată formaţiune politică deoarece organizează prealegeri în cadru intern şi cheltuie cei mai puţini bani în campania electorală. Faţă de preconizata măsură de pedepsire a mitei electorale, liderii maghiari nu se tem deoarece ei zic ca nu oferă electoratului decât plase şi insigne nu mici, bere sau guiaş.
Marko Bela a făcut apel la ziariştii mureşeni să facă demersuri pentru a determina deschiderea căt mai repede a studioului local TVR, dat fiind piedicile puse de consilieri. Liderul maghiar a încercat o manevră de sensibilizare sugerându-le ziariştilor că fiecare şi-ar putea găsi acolo un loc de muncă.
Referindu-se la schimbările care au loc în structura guvernului, Marko Bela a preferat să se abţină în a face comentarii despre eventuala demisie sau demitere a Rodicăi Stănoiu şi numirea lui Ioan Talpeş în cancelaria primului ministru.

Protocol sub semnul întrebării

Înţelegerea făcută între PSD Mureş şi PUNR, respectiv formarea comitetului de iniţiativă pentru susţinerea lui Dorin Florea la primăria municipiului poate arunca în aer relaţia dintre PSD şi UDMR cu consecinţe pe plan naţional. Senatorul Gyorgy Frunda s-a declarat extrem de surprins. “Noi încercăm să facem înţelegeri pe baze democratice la nivel central şi văd că pe plan local se fac înţelegeri anacronice. Ideea de a face asemenea grup de sprijin pentru un candidat doar pentru că este român (dacă este, că tot aud că nu este) mi se pare a fi un gest iraţional. Vom purta discuţii cu conducerea PSD pe această temă pe care o vom supune îi atenţiei Consiliului Consultativ înainte de semnarea protocolului cu PSD.”

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close