Uncategorized

Marko și Csapo au fumat pipa păcii

Marko Bela și Csapo Jozsef, liderii UDMR, respectiv al Consiliului Național Secuiesc, s-au întâlnit ieri la Târgu Mureș pentru a discuta despre autonomie * Rezultatele convorbirilor nu erau cunoscute la închiderea ediției * PRM a anunțat că va depune o moțiune prin care va cere demiterea lui Marko Bela din funcția de premier

Marko Bela a acuzat ieri, la Târgu Mureș, înainte de întâlnirea istorică cu liderul CNS, Csapo Jozsef, amplificarea unei retorici ultra naționaliste în Parlamentul României și, în general, prin discursul unor politicieni. “Am dori o dezbatere rațională pe tema autonomiei naționale, și nu una pasională, patetică, demagogică, populistă, ceea ce se întâmplă în acest moment și nu numai a reprezentanților partidului care în permanență este de serviciu din acest punct de vedere, și anume PRM, ci și a reprezentanților altor partide, inclusiv, PC, partenerul nostru din coaliție, care la fel nu-și dă seama că nici printr-o astfel de retorică nu va reuși să-și ridice procentajele în sondajele de opinie”, a afirmat Marko legat de întețirea discursurilor anti-UDMR. Marko a răspuns și afirmației președintelui făcută la Târgu Mureș și a susținut că nu trebuie să facem o confuzie între o autonomie administrativ teritorială sau teritorială specială în cazul unor zone și o autonomie locală foarte bine pusă la punct și foarte dezvoltată, dar că e necesară o descentralizare, pentru ca toate zonele țării să aibă o libertate totală de decizie în problemele pe care le privesc în mod direct. “Din acest punct de vedere sunt de acord că nu numai pentru Å¢inutul Secuiesc dar și pentru Caracal sau Constanța sau Suceava este nevoie de o autonomie cât mai dezvoltată prin care să aibă atribuții, să aibă bani să ia deciziile necesare și după aceea să le execute, deci sunt de acord și aș fi foarte fericit dacă în aceste luni am și aplica ceea ce se spune și anume: odată și odată să trecem direcțiile desconcentrate ale ministerelor la consiliile județene, să gândim atribuțiile consiliilor locale și cele județene, putem să ne gândim la împărțirea administrativ-teritorială a țării”, a concluzionat Marko în problema autonomiei.

Cu toate acestea, Marko s-a întâlnit ieri cu Csapo Jozsef pentru a discuta despre autonomia teritorială și modalitățile cum poate fi obținută. “Noi în orice moment avem o ofertă de a colabora și de a lucra împreună cu noi periodic reînnoim această ofertă și acum, domnul Csapo mi-a cerut o întrevedere, îl voi primi astăzi, îl voi asculta. La fel mi s-a semnalat și din partea domnului Episcop Tokes Laszlo că ar fi bine să avem o astfel de întrevedere, domnia sa fiind și președintele celuilalt consiliu, că avem fel și fel de consilii sau au alții”, a susținut Marko despre întâlnirea cu liderul seucuilor.

Vă reamintim că Marko și-a intensificat discursurile autonomiste ale Å¢inutului Secuiesc de mai puțin de o lună, prima dată prin declarațiile făcute la Miercurea Ciuc, când s-a întrevăzut pentru prima dată în ultimii ani o apropiere între platforma UDMR și cea a CNS sau Uniunii Civice a Maghiarilor, dar și a liderilor acestor formațiuni.

Csapo Jozsef, pe de altă parte, a militat în ultima lună pentru organizarea de referendumuri – fie oficiale, fie interne – pentru autonomia Å¢inutului Secuiesc.

Până la închiderea ediției, oficialii celor două formațiuni nu au făcut vreo declarație privind viitorul lor împreună, pentru suportul interesat sau nu al proiectului autonomiei.

Frunda rămâne comisar

Marko a atacat din nou și problema comisarului european, afirmând că UDMR îl susține în continuare pentru această funcție, pentru că ar face față acestei funcții. “Å¢ine de primul ministru să desemneze un candidat care după aceea să fie acceptat de președintele Comisiei Europene. Am înțeles că eventual astăzi primul ministru va anunța candidatul. Trebuie să vă spun că cei al căror nume s-a vehiculat sunt corespunzători, sunt potriviți în ceea privește această funcție”, a declarat Marko.

Liderul UDMR a declarat că numirea lui Frunda nu depinde de aptitudinile și de pregătirea sa, pentru că atunci ar fi pe primul loc, ci de nivelul înțelegerii faptului că în România trebuie să dăm șanse egale tuturor indiferent dacă e vorba de români, maghiari sau alții provenind din alte minorități. Judecați și dumneavoastră care sunt atunci șansele domnului Frunda”, a subliniat vicepremierul.

Aniversare

UDMR a organizat împreună cu Consulatul General din Cluj al Ungariei un spectacol de gală astăzi, la Cluj, la ora 18:30, la Teatrul Maghiar, cu participarea președintelui Parlamentului Ungar, doamna Szili Katalin. “Aș vrea să subliniez că astăzi deja încercăm să dăm o importanță și evenimentelor care au avut loc în acea perioadă în România, la inițiativa CNSAS, se preconizează, în ziua aniversării, probabil un pic mai târziu, o expoziție itineranță care ar aduce documente, dovezi, a tot ce s-a întâmplat în România la vremea respectivă, documente găsite în arhivele fostei securități, fotografii, filme, tot ce ține de documentarea celor întâmplate pe atunci”, a afirmat Marko Bela

Nu vreau să intru într-o polemică cu domnul Traian Băsescu fiindcă cel puțin în problema descentralizării eu am avut impresia că suntem de acord. Eu cu Domnia sa am discutat la vremea respectivă, inclusiv și problema instituțiilor desconcentrate, trecerea direcțiilor la Consiliile Județene și am avut impresia că, având antecedente de primar, după cum știți, a înțeles destul de bine necesitatea și urgența în ceea ce privește descentralizarea. Din acest punct de vedere, nu cred că este vorba de ironie, în ceea ce privește problemele speciale, da”, Marko Bela

Am scăpat de austeritate

O altă temă pe agenda vicepremierului a fost adoptarea proiectului de buget săptămâna trecută. Pentru prima dată nu avem un buget de austeritate, după părerea liderului Uniunii.

Ligia VORO

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close