Uncategorized

Medicamentele vin on-line

Ultima modă în materie de sănătate – farmaciile virtuale.

Un click și Algocalminul sau Penicilina vin direct acasă. Medicamentele cumpărate din farmacii au rolul de a ne proteja sănătatea. Farmaciile virtuale sunt un adevărat pericol pentru cei care nu cunosc acțiunea terapeutică a leacurilor, pentru că nu

pe toate site-urile sunt afișate și prospectele lor.

Cu un simplu click pe internet poți cumpăra oricând medicamente după ce zeci de afaceriști și-au lansat propriile farmacii virtuale. Click-ul te poate costa sănătatea. Cele mai multe dintre medicamentele comercializate on-line sunt contrafăcute, după cum specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății ne atenționează pe mai multe site-uri specializate în probleme de sănătate. Farmaciștii mureșeni sunt de acord. Aceștia spun că, deși suplimentele nutritive și OTC-urile pot fi achiziționate fără rețetă, nici acestea nu sunt total lipsite de risc. “De aceea, nu recomand achiziționarea vreunui produs fără a consulta medicul sau măcar farmacistul”, ne-a declarat farmacista Ioana Muntean. Cumpărătorii sunt fie sceptici, fie încântați. “Oricum nu cred că ar putea fi și compensate, iar oricum ajung prea târziu prin poștă”, spune Maria Neculae, pensionară. Andreea Georgescu, tânără mămică, pare încântată de posibilități: “Aș consulta mai întâi medicul. Dar, câteodată, nu există pur și simplu un medicament în farmacie. Și atunci, decât să umbli după el două zile în tot orașul, mai bine îl comanzi”.

Farmaciștii deveni dezaprobă total faptul că medicamentele se pot cumpăra de pe internet, în vreme ce clienții sunt încântați de pot cumpăra medicamente on-line.

“Nu este o idee bună să poți cumpăra medicamente de pe internet, fără a face în prealabil niște analize medicale pentru a ști ce carență are organismul și fără a fi consultat de medicul specialist. Nu o dată se întâmplă să ia oamenii medicamente după ureche, că așa au auzit ei de la te miri cine, fără să aibă habar ce anume le provoacă un anumit disconfort”, declară Camelia Bacriu, de la farmacia Aesculap. Una dintre clientele farmaciei, care tocmai își cumpăra medicamentele prescrise este de altă părere.

“Am avut ghinionul ca medicul de familie să lipsească o săptămână. Drept urmare, am alergat cu fetița la policlinică, până am găsit un meci disponibil. Prea multă alergătură și rupere de oase. Mi se pare mai elegant ca, în loc să bați drumurile, să poți comanda de acasă medicamentele de care ai nevoie. Bineînțeles, atâta timp cât pe lista produselor comercializate pe internet nu se află medicamente interzise sau cele care pot fi eliberate numai pe bază de prescripție medicală”, explică Ioana Muntean.

Reprezentanta farmaciei Larix este convinsă că lumea nu ia tratamente după ureche, ci în special la recomandarea medicului. “Cred că sunt prea puțini cei care cumpără medicamente în necunoștință de cauză, doar așa, că li se pare lor că le-ar prinde bine. Eu consider că pacienții nu iau tratamente după ureche”.

Reprezentanții farmaciei Bella Farm dezaprobă total comercializarea medicamentelor pe internet. “Este o idee proastă. Nu orice medicament se adaptează fiecărui bolnav în parte. Numai medicul poate stabili exact dozele corespunzătoare în funcție de gravitatea bolii”, explică farmacistul Cătița Pienar.

În vreme ce farmaciștii nu agreează ideea comercializării medicamentelor on-line, devenii sunt mult mai deschiși. “Decât să stai la cozi interminabile în primele zile ale fiecărei luni, când se eliberează medicamente gratuite și compensate, mai bine îți comanzi ceva pe internet. E mult mai rapid și scapi de nervii pe care oricum îi vei avea pierzând ore în șir la farmacie”, explică Marius Orșa.

Comoditatea ne duce la net

De regulă, persoanele care apelează la metoda on-line de a-și procura medicamente sunt cele comode. Ei nu mai trebuie să stea la ușa cabinetelor medicale pentru a intra în sala de consult, și nici nu mai trebuie să stea la coadă intr-o farmacie. Partea proastă este că cei care primesc coletul la ușă, trebuie să scoată cu aproape 15% mai mulți bani din buzunare pentru a acoperi taxele de livrare, comparativ cu o persoană care merge pe mâna medicului și a farmacistului.

Diana PURDEA

Oana BRÎNZAN

Corina ALBOTA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close