Uncategorized

Medici criminali

Medicii Natalia Juncu şi Sorin Pop se fac vinovaţi de moartea unei tinere femei, respectiv de fals şi uz de fals. Ei au fost aleşi în Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor Mureş

Medici cu reputaţia pătată au fost aleşi în Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor Mureş * Natalia Delia Juncu trimisă în judecată pentru ucidere din culpă şi Sorin Pop, condamnat în primă instanţă pentru instigare la fals * Un al treilea medic, ginecologul Constantin Enciulescu şi-a depus candidatura

În urmă cu mai puţin de două săptămâni au avut loc alegerile pentru desemnarea medicilor care vor face parte din Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor Mureş. Pe lista candidaţilor care au rămas pe liste pentru al doilea tur de scrutin s-au regăsit cel puţin trei medici a căror reputaţie medicală nu este tocmai ireproşabilă. Medicii de familie Sorin Pop şi Natalia Delia Juncu sau ginecologul Constantin Enciulescu s-au considerat competenţi să-i ia la întrebări pe colegii lor sau să reprezinte lumea medicală din judeţ.

Ucidere din culpă

Deoarece medicul de familie Natalia Delia Juncu şi ginecologul Constantin Enciulescu au fost cercetaţi în acelaşi dosar, îi vom prezenta împreună. Pentru necunoscători Natalia Delia Juncu este soţia avocatului Nicolae Juncu, iar Constantin Enciulescu este un medic suspectat de anumite practici neortodoxe ale medicinei. Dar să revenim la dosarul lor penal. În iunie 2000, Constantin Enciulescu a asistat naşterea băiatului familiei Dalia şi Brăduţ Boloş, fiul rectorului Universităţii Petru Maior, prof. univ.Vasile Boloş. Proaspăta lăuză a fost externată, neprezentând simptome de boală, doar uşoară febră, dar imediat după ce ajuns acasă au început stările febrile şi delirul. Au fost chemaţi în tandem medicul de familie Natalia Delia Juncu şi ginecologul Constantin Enciulescu. Diagnosticul pe care aceştia l-au pus fără o consultaţie amănunţită a pacientei a fost psihoză de lactaţie, o stare psihorică care apare la lăuze. La puţin timp, starea Daliei Boloş s-a înrăutăţit, ea acuzând mari dureri abdomninale, musculare şi continua să delireze. Rechemaţi medicii nu au considerat necesară internarea, dar nici controlul medical nu a trecut pragul de superficial. Nu o spunem noi, l-a confirmat o comisie medicală. După nici două săptămâni, Dalia Boloş a intrat în comă, a fost transportată la urgenţă, iar medicii au putut să constate doar decesul proaspetei mame. În urmă rămânea un băieţel care are acum 3 ani şi jumătate.

Ancheta

Familia Boloş a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, solicitând anchetarea cauzelor morţii Daliei şi stabilirea gradului de vinovăţie a celor doi medici. Deşi culpa medicală este greu de dovedit deoarece verdictele asupra unui diagnostic greşit sunt date tot de medici, în dosarul Juncu-Enciulescu, lucrurile au decurs mai uşor. Nu şi în privinţa Consiliului Judeţean al Colegiului Medicilor Mureş care a dat un verdict catalogat de Colegiul omolog, dar Naţional, “inexplicabil”. În viziunea medicilor din Consiliul Judeţean, cei doi medici nu se făceau vinovaţi de vreo culpă în tratarea Daliei Boloş. Consiliul Naţional a fost însă de altă părere: Constantin Enciulescu a fost suspendat şase luni din Colegiul Medicilor, având în continuare drept de practică, iar Natalia Delia Juncu a primit vot de blam. Institutul de Medicină Legală a avut şi el o opinie tranşantă în stabilirea cauzei morţii: endometrită – inflamaţia mucoasei uterine, la autopsie găsindu-se nu mai puţin de 3 litri de puroi în uterul decedatei. Fapt ce a ridicat mari semne de întrebare asupra modului în care cei doi medici şi-au făcut datoria. Mai ales că Natalia Delia Juncu avea obligaţia unui control amănunţit în primele 72 de ore de la externare, ceea ce însemna inclusiv investigaţii ginecologice. De asemenea, tot o comisie medicală a declarat că nici dacă diagnosticul de psihoză de lactaţie ar fi fost corect, pacienta nu ar fi trebuit tratată la domiciliu. Un alt fapt care a dat greutate anchetei a fost că cei doi medici nu au putut să prezinte vreun document care să ateste că au solicitat internarea pacientei.

Rechizitoriul

După mai bine de trei, ancheta penală a fost finalizată. Rechizitoriul, trimis primei instanţe penale în a doua decadă a lunii noiembrie, stabilea că cei doi se fac vinovaţi de uciderea din culpă a lăuzei. Primul termen de judecată a fost fixat pentru 9 ianuarie anul viitor. Din păcate, interesele în jurul acestui dosar sunt pe măsură. Natalia Delia Juncu a fost secretar al Biroului Executiv şi în legislatura trecută a Consiliului Judeţean al Colegiului Medicilor. De asemenea, Comisia de disciplină condusă de chirurgul cardiolog Mihail Liebhart şi-a dat de două ori avizul favorabil medicilor Natalia Delia Juncu şi Constantin Enciulescu prima dată privind sancţionarea, a doua oară privind candidatura. Cei doi însă nu au fost condamnaţi definitiv şi beneficiază în continuare de prezumţia de nevinovăţie, dar principiile morale ar fi trebuit să-i ţină deoparte de un organ ce se vrea reprezentativ în lumea medicală.
Liste false de pacienţi

Un al doilea caz care a ridicat mari semne de întrebare privind validitatea candidaturii este cel al medicului de familie Sorin Pop. Acesta a fost anchetat începând din 2000 pentru înşelăciune, uz de fals şi instigare la fals. Cercetările în cazul medicului mureşean au fost demarate după ce 14 cetăţeni, unii dintre ei cu poziţii sociale foarte bune au sesizat organele de anchetă că au fost înscrise prin fals pe listele cu pacienţi ai medicului. Astfel de sesizări au fost depuse şi la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Mureş(CJAS) care, din iunie 2002, nici nu a mai încheiat contract cu medicul Pop. “Erau reclamaţii din partea unor asiguraţi care figurau pe listele lui, deşi nu se înscriseseră”, a spus unul dintre reprezentanţii CJAS Mures. “Şi-a completat lista cu persoanele stabilite în zona centrală a oraşului, în apropierea cabinetului său”, au precizat, de asemenea, surse din IPJ Mures, care spun că este foarte curios cum a reuşit doctorul Pop sa intre în posesia datelor de identificare ale “pacienţilor”. Pentru acest aspect rămâne o singură explicaţie şi anume relaţiile pe care medicul târgumureşean, proprietarul unui butic şi al unui magazin alimentar în imediata apropiere a sediului Poliţiei Mureş, şi le-a facut printre cei de la Evidenţa Populaţiei. Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş au avut de interogat peste 700 de persoane, care apăreau pe listele sale de pacienţi. În urma cercetărilor, poliţiştii au intocmit două dosare de urmărire penală, pe care le-au înaintat  procurorilor mureşeni încă din anul 2001. Astfel, în iunie 2001, potrivit unei adrese a IPJ Mureş, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mures a primit Dosarul penal 600/A/2000, întocmit pe numele doctorului Sorin Pop, cu propunerea de trimitere a acestuia în judecată, sub acuzaţia de înşelăciune.

Condamnarea

La finalizarea cercetărilor, în februarie 2002, CJAS Mureş s-a constituit parte civilă în dosar şi a cerut să i se înapoieze suma de 60 de milioane lei, bani pe care Sorin Pop i-a încasat de pe urma pacienţilor înscrişi în fals şi pe numele cărora exista chiar şi suspiciunea că medicul ar fi eliberat reţete medicale de care oamenii nu au beneficiat niciodată. Trimis în judecată în dosarul nr. 9618 al Judecătoriei Târgu Mureş, medicul Sorin Pop a fost condamnat la un an de închisoare pentru instigare la fals, cu suspendarea pedepsei şi un termen de graţie de trei ani. Atât Pop Sorin cât şi procurorii au făcut apel, primul nemulţumit de “pedeapsa prea drastică”, lucru declarat chiar de el, procurorii declarând că pedeapsa a fost prea mică.
 Alegeri…murdărite
Candidatura medicului a fost admisă deoarece, susţine preşedintele comisiei electorale, doctorul Sita Ioan, în declaraţia pe proprie răspundere Sorin Pop nu a suflat nici o vorba despre modul în care şi-a “completat” listele cu pacienţi şi nici despre dosarele penale întocmite pe numele său. După sesizările făcute de mai multe instituţii, preşedintele Comisiei Electorale de la Târgu-Mureş, medicul Ioan Sita, a declarat că va prezenta un raport CMR în care va cere să se ia atitudine faţă de aceasta situaţie. Sita s-a aratat cu atât mai surprins de existenţa unor astfel de dosare penale pe numele lui Sorin Pop, cu cât candidatura lui a fost susţinută de chiar preşedintele Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Mureş, Mihail Liebhart. Cât priveşte candidaturile Nataliei Delia Juncu şi a lui Constantin Enciulescu, medicul Sita ne-a declarat că acestea au fost acceptate deoarece printr-o hotărâre a Curţii de Apel sancţiunile dictate împotriva lor pe linie de Colegiu au fost anulate. Ce au uitat să precizeze cei doi a fost că decizia Colegiului Naţional a fost desfiinţată din cauza unor vicii de procedură, deoarece din comisia medicală a lipsit un expert. Partea penală nu a fost însă înlăturată. Cât despre trimiterea celor doi în judecată, medicul Ioan Sita a recunoscut că: “acum aflu de la Dvs.”.

Preşedintele Comisiei electorale, medicul stomatolog Ioan Sita:  “Dacă este adevărat, el cade imediat şi vine următorul în loc. Pentru mine, este incredibil. În dosarul de candidatură al lui Sorin Pop nu se face nici o referire la acuzaţiile de înşelăciune şi fals. Mai mult, la dosar Sorin Pop declara ca nu a fost sancţionat de CMR şi nici de un alt for medical, profesional sau ştiinţific. Voi duce la Bucureşti situaţia si voi prezenta şi aceste informaţii, pentru a vedea ce este de făcut”. 

Subprefectul Burkhardt Arpad: “M-am trezit în anul 2000 cu medic de familie fără să fi avut cunoştinţă de acest lucru. Am fost chemat odată şi la proces unde am spus că semnătura mea e falsă. Am înţeles acum că el îşi acuză asistenta pentru că ea ar fi făcut listele. În orice caz, acest om dacă se crede om cu facultate, chiar nu avea habar de un subprefect sau de un consilier”.
Bulyovski Lorand, fost consilier judeţean, vicepreşedinte al fundaţiei Bernardy Gyorgy:
” La un moment dat nu puteam să scot de la el carnetul de sănătate. M-a şi ameninţat de cateva ori la telefon. CJAS spunea atunci că e o greşeală de calculator dar din câte am auzit nu era chiar aşa. Au fost implicaţi mai mulţi. Avea cabinet vis-a-vis de poliţie”.

Lector universitar Brăduţ Boloş: “Persoanelor evocate de dumneavoastră le-am acordat toată încrederea în ceea ce priveşte competenţa profesională. Tragedia petrecută în iunie 2000 a demonstrat că ne-am înşelat profund din acest punct de vedere. Ancheta procuraturii declanşată din oficiu şi în baza plângerii pe care am depus-o la momentul respectiv a durat trei ani şi jumătate, în momentul de faţă dându-se verdictul de începere a urmăririi penale, element ce presupune ca justiţia să-şi spună cuvântul asupra gradului de vinovăţie a celor doi medici. Sper ca acest lucru să nu dureze la fel de mult ca ancheta procuraturii. Mi se pare nefiresc ca astfel de persoane care ridică semne de întrebare extrem de grave, să reprezinte şi să judece lumea medicală mureşeană atât de apreciată în plan naţional. Cred că lumea medicală mureşeană merită să fie reprezentată de persoane cu o reputaţie ireproşabilă.

Art. 32 lit.a din Legea nr.74/1995 spune că doar atunci poţi refuza candidatura unui medic dacă este sancţionat de Colegiul Medicilor din România pentru acele infracţiuni care au legătură cu profesia de medic(suspendare, retragere a calităţii de membru). Din această cauză, legea este lacunară din punctul de vedere al juriştilor întrebaţi.
Nu solicităm înăsprirea pedepselor pentru medici, dar ni se pare absurd ca verdictul care să stea la baza unui act de acuzare să fie decizia unei comisii medicale. De asemenea, nu ni se pare corect ca un judecător sau un procuror, spre exemplu, să fie suspendaţi din funcţie când se demarează ancheta penală, chiar şi pentru o infracţiune care nu are legătură cu profesia, iar un medic trimis în judecată pentru comiterea unei infracţiuni direct legate de meserie să practice în continuare. Ba mai mult să fie ales în Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor.

Comisia Superioară Medico-Legală: “în psihoza de lactaţie, durerile abdomninale lipsesc”.

Expertiza medico-legală a IML

“Infecţie puerperală. Nu a recomandat internarea lăuzei, nu s-a solicitat transportul la spital al pacientei, din simptome chiar dacă nu era internat în spital, ginecologul trebuia să-şi dea seama. Nu s-a efectuat nici o analiză, nu s-a luat vreo probă de analiză”.

Declaraţie Natalia Delia Juncu în rechizitoriu: “Familia a greşit atunci când a chemat medicul specialist la domiciliu”.

Medicul de familie Natalia Delia Juncu: “Când s-a întâmplat ce s-a întâmplat eram în Consiliul Judeţean. Târgu Mureşul nu m-a sancţionat atunci, ulterior am fost vicepreşedintele Comisiei de jurisdicţie. După cele întâmplate, am considerat că nu mai pot îndeplini această funcţie. Nu puteam să judec pe alţii atunci când eu eram judecată, aşa că am îndeplinit funcţia de secretar. Chiar dacă am primit vot de blam de la Bucureşti, această sancţiune mi s-a ridicat după un an. Nicăieri nu scrie în legea electorală că nu poţi candida. În dosar am spus tot legat de acest subiect. Dacă nu vroia Colegiul să-mi primească dosarul, nu trebuia să-l primească. A fost şi o încercare de a vedea după trei ani atitudinea colegilor faţă de mine. Practic în acel dosar, dacă l-aţi citit eu nici nu prea sunt învinuită. Nu eram obligată să consult şi acel diagnostic nu eu l-am pus. Era dereglată psihic şi chiar în ziua în care a fost chemat SMURD-ul, eu alergam spre internare la psihiatrie”.
Constantin Enciulescu: “Consider că din punctul meu de vedere a fost o candidatură corectă. Vreau să vă spun că eu am câştigat un prim proces cu Colegiul Naţional. Nu consider că am o vină din punct de vedere medical în acel caz”. La învinuirea indirectă a Nataliei Delia Juncu, medicul ginecolog a declarat: “Nu comentez. Atunci de ce a fost chemată în faţa Tribunalului?”

Fostul preşedinte al Comisiei de disciplină, medicul chirurg Mihail Liebhart: “Norma spune că orice medic care face parte din Colegiul Medicilor poate să-şi depună candidatura. Dacă un medic specifică că are dosar penal, normal ar fi să nu se accepte. Eu nu pot să nu accept un dosar doar că un medic nu a fost sancţionat. Organele abilitate nu ne înştiinţează că membrii ai Colegiului au dosare pe rol. Dacă Comisia electorală va fi sesizată, probabil că vor fi excluşi şi vor intra următorii. Atâta timp cât legea nu solicită cazier, asta e”. (Dar de câte ori s-au interesat membrii Consiliului Judeţean al CM Mureş de astfel de dosare?)
Până la închiderea ediţiei medicul de familie Sorin Pop nu a fost de găsit. Asistenta sa impertinentă, însă, da.

Ligia VORO
Marius Libeg

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close