Uncategorized

Medicii, din nou la școală

De săptămâna trecută, medicii și mulți alții au decis să revină pe băncile școlii, pentru a deveni manageri de unitate sanitară cu diplomă atestată de Ministerul Sănătății. Cum acest curs este o condiție și nu o opțiune oferită de Minister, toți directorii de spitale și centre de sănătate au decis să se înscrie la cursurile Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar. Peste 850 de persoane s-au înscris la aceste cursuri, care sunt organizate în centrele universitare din București, Iași, Timișoara, Craiova, Cluj, Constanța și Târgu Mureș.

Deoarece cursurile pot fi urmate doar la zi, majoritatea medicilor au decis să se înscrie în centrele apropiate de reședință. Cursul este structurat pe opt module a câte două zile pe săptămână, iar suma pe care trebuie să o achite un cursant este de 1095 RON. Printre materiile studiate în aceste două săptămâni se numără: Management și organizarea serviciilor de sănătate, Economie sanitară, Management financiar, Finanțare bazată pe caz, Management de resurse umane, Managementul calității și evaluarea performanței, Audit intern și legislație.

“Cursul se adresează în special managerilor de spital sau celor care sunt pe punctul de a susține un concurs pentru manager de spital, însă orice persoană cu studii superioare care dorește să se familiarizeze cu noțiuni despre management financiar, management de resurse umane, managementul calității, DRG, audit poate să se înscrie la curs”, a declarat pentru ZIARUL de Mureș Mariana Negoiță, purtător de cuvât al SNSPM.

La centrul din Târgu Mureș sunt înscrise în prezent 65 de persoane, majoritatea cadre medicale. Totuși, pentru că nu sunt obligatorii cunoștințe în domeniul medical, la Târgu Mureș figurează pe liste economiști, ingineri, juriști sau ofițeri MApN.

Printre numele mari din Mureș figurează, pe lângă toți managerii interimari aflați momentan în funcție, și Florin Buicu, fostul director al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Sanda Copotoiu, șef de clinică și soția rectorului UMF, dar și Horațiu Suciu, șeful Secției de pediatrie din cardul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant.

Conform datelor furnizate de Minister, fără a absolvi acest curs nu poți participa la concursurile organizate pentru stabilirea unei conduceri definitive în unitățile sanitare din țară. Totuși, în cazul în care concurentul a urmat și alte cursuri de management medical, acestea vor fi recunoscute cu 5 puncte în cadrul concursului.

La Târgu Mureș, cursurile se desfășoară la Universitatea Petru Maior și sunt susținute de profesori din Iași, București și Târgu Mureș. “Patru colegi de la UPM susțin astfel de cursuri”, ne-a declarat Liviu Marian, rector UPM. Coordonatorul acestor cursuri din partea SNSPM este Liana David, în prezent șeful Departamentului de promovare a sănătății din cadrul DSP Mureș.

“Înscrierile se realizează la București, acolo se achită și taxa. În ceea ce ne privește, datoria noastră este ca aceste cursuri să se desfășoare în condiții bune”, a declarat David.

Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar care a fost înființată prin Legea reformei este de fapt o structură realizată prin reorganizarea Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Sănătate București și în coordonarea Ministerului Sănătății Publice.

“Nu vom putea avea servicii spitalicești de calitate, eficiente și care să răspundă așteptărilor pacienților, decât prin îmbunătățirea managementului la nivelul acestor unități. Un management competitiv nu înseamnă altceva decât utilizarea mai judicioasă a resurselor umane și materiale care va duce în final spre creșterea nivelului calitativ al serviciilor medicale”, Eugen Nicolăescu,ministrul Sănătății

Corina ALBOTA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close