Uncategorized

Mobila Sovata, rețeta succesului

Începând cu acest număr, Ziarul de Mureș vă oferă în fiecare săptămână o radiografie a unei afaceri de succes din județ. Cele mai importante amănunte din viața întreprinderilor vor fi prezentate prin intermediul unui interviu. Societatea comercială care va deschide seria interviurilor economice este Mobila Sovata, unde am stat de vorbă cu Răzvan Matei – director Uzină Mobila Sovata.

Ziarul de Mureș: Vă rugăm să ne faceți un scurt istoric și o prezentare a societății comerciale Mobila Sovata.

Răzvan Matei: Mobila Sovata face parte din grupul Parisot, cel mai important producător de mobilă din Franța și al 7-lea într-un clasament european. Pe lângă fabrica de la Sovata, în România mai există câteva fabrici, cum ar fi Mobilux București, o fabrică la Sărmaș și platforme logistice la Arad și la Oradea. În câteva luni se va deschide o nouă fabrică la Târnăveni. Acestea ar fi punctele de lucru ale grupului în România. Pe lângă asta, Grupul Parisot mai deține în Franța câteva fabrici. Legat de istoric, pot să spun că această fabrică a fost o secție a fabricii Ilefor Târgu Mureș și în 1996 a fost cumpărată, în totalitate, de către Grup Parisot, devenind SRL cu activitate distinctă de cea a fostului Ilefor.

Ziarul de Mureș: De unde provin cei aproximativ 800 de angajați pe care îi aveți?

Răzvan Matei: În proporție de 40-50 la sută, angajații provin din Sovata, iar restul din alte localități, începând cu Sărăței, Ghindari Chibed, Praid, mergând până la Eremitu. Sunt din toată zona, până la aproximativ 40 de kilometri.

Ziarul de Mureș: De unde aduceți materia primă?

Răzvan Matei: Palul și MDF-ul, în principal, de la Sebeș, iar lemnul masiv din zonele apropiate, de la Bucin, Gheorghei.

Ziarul de Mureș: În ce măsură vă afectează creșterile de prețuri la materia primă?

Răzvan Matei: Ne afectează tare, ca și pe toți producătorii de mobilă. Având clienți externi și cu contract (nu putem în nici un fel să modificăm prețurile), va trebui să compensăm creșterile la materii prime printr-o creștere a competitivității muncii în interiorul frabricilor. Acest lucru îl facem prin investiții și printr-o motivare a oamenilor.

Ziarul de Mureș: Ce probleme are societate dumneavoastră?

Răzvan Matei: În ultima vreme ne confruntăm cu o oarecare lipsă de forță de muncă calificată. Ne-a crescut semnificativ volumul de comenzi, așa că avem nevoie de noi oameni calificați. Din păcate, este greu să îi găsim, având în vedere că Sovata este un oraș mic, iar comunitățile din împrejurimi sunt, de asemenea, mici. Am cerut sprijin și de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar încă avem dificultăți. Dorim să atragem cât mai mulți muncitori calificați, chiar dacă nu sunt din Sovata. Fabrica noastră asigură transportul pe o rază de 40-50 de kilometri și facem tot posibilul să asigurăm condiții de muncă din ce în ce mai bune. Asigurăm salarii la timp, tichete de masă, echipament de protecție gratuit, asigurare gratuită și investim foarte mult pentru ca angajații noștri să-și desfășoare activitatea într-o atmosferă cât mai plăcută. În afară de aceasta, organizăm activități pentru angajați și familiile lor, cum ar fi Ziua Mobila Sovata, pomul de Crăciun, etc.

Ziarul de Mureș: Având în vedere preconizata integrare în UE, care trebuie, printre altele, să ducă la o creștere semnificativă a salariilor, ce măsuri veți lua pentru a menține rentabilitatea fabricii?

Răzvan Matei: În primul rând, cum am spus și mai devreme, este vorba de creșterea productivității muncii. Am început deja și continuăm să creștem productivitatea. Cea mai bună metodă este investiția în noi mașini și tehnologii. Avem un plan de investiții pentru fiecare an, tocmai cu acest scop. Suntem deschiși tot timpul la noi tehnologii, ca să îmbunătățim performanțele noastre.

Ziarul de Mureș: Ați avut probleme legate de protecția mediului? Fabriciile dvs. sunt pregătite din acest punct de vedere pentru exigentele norme cerute de UE?

Răzvan Matei: Nu avem probleme deloc, din acest punct de vedere. Menținem contactul cu Agenția de Protecție a mediului, pentru a ne sprijini și a ne informa, pentru ceea ce trebuie să facem ca să putem îndeplini cerințele Uniunii Europene în prinvința normelor de poluare.

Ziarul de Mureș: Care sunt problemele din industria mobilieră din România?

Răzvan Matei: Fără îndoială, principala problemă este prețul materiei prime.

Ziarul de Mureș: Cum este cotată mobila din România pe piețele Europei occidentale?

Răzvan Matei: N-aș putea să vă dau cifre, dar cert este că mobilă românească este foarte apreciată pe piața europeană. Se știe că suntem o țară cu mare tradiție în domeniu, cu mulți meseriași.

Ziarul de Mureș: Fabrica dvs. susține de câțiva ani echipa de fotbal, Mobila Sovata. Veți continua să o sprijiniți?

Răzvan Matei: Este una din mândriile noastre faptul că sprijinim echipa de fotbal. Din păcate, nu putem să o sprijinim așa cum ar trebui, ca să aibă un buget mult mai mare, pentru a putea evolau în divizii superioare, dar facem toate eforturile ca să îi ajutăm în continuare.

Ziarul de Mureș: Care sunt cele mai importante proiecte pentru 2005?

Răzvan Matei: În primul rând, vom crește capacitatea de producție a fabricii. Vom da din ce în ce mai multă importanță și responsabilitate oamenilor din producție. Pe lângă asta, evident, cel mai mare proiect al Grupului Parisot este construcția fabricii de la Târnăveni. Producția va începe aici, probabil, în vara acestui an.

Florin MARCEL

SC Mobila Sovata SRL

Sediu: Sovata, Strada Praidului Nr. 137, tel. 0265/578238

Număr de înmatriculare la Registrul Comerțului: J26/47/1996

Obiectul de activitate: Producția de mobilier

Număr salariați: 810

Indicatori din bilanț (mii lei)

Active imobilizate Total 199332675

Active circulante TOTAL, din care 166287438

Stocuri (materiale, producție în curs de execuție,

semifabricate, produse finite, mărfuri etc.) 115038923

Disponibilități bănești 12821063

Creanțe 38427452

Capitaluri – Total, din care -30477279

Capital social subscris și vărsat 3518500

Patrimoniul regiei

Patrimoniul public

Provizioane pentru riscuri și cheltuieli

Datorii Total 397029082

Indicatori din Contul de profit și pierdere

Cifra de afaceri 336844899

Venituri totale 626687061

Cheltuieli totale 541148277

Profitul brut al exercițiului 85538784

Pierderea bruta a exercițiului

Profitul net al exercițiului 85538784

Pierderea netă a exercițiului

*Indicatorii finaciari provin de pe pagina de internet a Ministerului Finațelor Publice

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close