Uncategorized

Mureșenii care citesc în stele

Sunt pasionați de astronomie și de multe ori își pierd nopțile cu harta cerului în mână…călătorind printre stele. Telescopul, unealta uriașă care îi ajută în drumeția lor interplanetară, a fost construit de ei, piesă cu piesă, într-un an și jumătate. În România, la nivel de amatori, mai există un singur telescop de asemenea dimensiune, la Timișoara. Cu el poți vedea lejer chiar și craterele mici de pe Lună.

Laurean Chișiu are 27 de ani. A terminat Dreptul, iar în prezent este student la Istorie. În paralel a început și un master în Istorie. “Încă de când eram mic îmi plăcea să observ stelele și luna. Țin minte că eram la bunici și aveam un binoclu. Ceilalți copii, cu care mă jucam, l-au îndreptat spre diverse alte lucruri, în schimb eu l-am ațintit direct spre Lună. Auzisem de la bunici tot felul de povestioare, cum că ar exista oameni pe Lună, și eram extrem de curios… Acum vreo trei ani, odată cu accesul la Internet, am început să caut informații despre cer, stele, constelații, planete…Așa am dat și de colegii mei, pasionați de astronomie…Am făcut echipă cu ei, am construit împreună diferite instrumente și de multe ori ieșim seara la observații cu telescopul”, povestește Laurean. Până acum nu a văzut nimic suspect pe cer, dar e convins că într-un univers așa de mare e aproape imposibil să nu mai existe și altcineva.

Premii la astrofoto

Soo Attila are 25 de ani, e student și în același timp lucrează la Azomureș. La vârsta de 14 ani, pasionat fiind de subiectul extratereștrilor, în care credea cu tărie, l-a cunoscut pe Florin Marc, unul dintre colegii de “observații” de azi. “El avea deja o lunetă. Când am văzut Luna prin ea…am rămas înmărmurit. M-am decis să-mi construiesc și o lunetă și, cu ajutorului lui Florin, am reușit în câteva luni. Apoi l-am cunoscut pe domnul Nemes (decanul de vârstă al grupului) și cu ajutorul său mi-am construit și un telescop. Am început să studiez asiduu… Din cărți, din biblioteci, am învățat tot ce știu despre astronomie. O poezie o citeam de 100 de ori și nu rețineam nimic, iar chestiile despre astronomie le rețineam din prima”, povestește amuzat Attila. Azi este membru al asociației SARM (Societatea Astronomică Română de Meteori), cu sediul la Târgoviște, și are diverse premii primite în cadrul concursurilor astrofoto.

Prima lunetă la 17 ani

Este subinginer electronist, are 30 de ani și o teribilă pasiune pentru a meșteri. În ultimii 10 ani, Florin Marc a construit o mulțime de telescoape, cu diametre ale oglinzilor de la 10 cm la 25 cm, platforme ecuatoriale, scaune de observații, adaptoare foto, filtre solare….În prezent lucrează la un telescop pentru pentru observarea Soarelui. “Nu îmi amintesc exact primul contact cu astronomia, dar știu că eram fascinat de mic copil de bolta cerească. Pasiunea a crescut cu anii iar în 1996 am descoperit în paginile unei reviste o invitație pentru observarea cerului. Acolo era descrisă o mică lunetă și o hartă cerească. A doua zi am găsit la biblioteca locală câteva cărți din domeniu și am început să studiez cu atenție partea tehnică a astronomiei”, povestește Florin. Avea 17 ani și i-a venit ideea să-și construiască prima lunetă de observat cerul. “Am realizat-o în acel an și a apoi a urmat o perioadă plină de de observații și descoperiri. Nu știu dacă a scăpat vreo noapte senină fără să profit de ea!”, își amintește Florin. În 1997 l-a cunoscut pe același domn Nemeș, decanul de vârstă al grupului de azi și cel care are cea mai multă experiență în domeniu. “Lucram la primul telescop care avea o oglindă de 10cm. Era un proiect comun, la care am participat împreună cu un fost coleg de-al nostru, Raul, cu Atti și cu un vecin, Adrian. După școală, ne adunam în subsolul blocului și lucram. Am șlefuit la oglinda respectivă vreo 2 luni și ne-am împotmolit la operația de argintare. Aici ne-a sărit în ajutor dl. Nemes, care ne-a prezentat unei cunoștinte care aluminiza oglinzi. De aici, totul a mers pe bandă rulantă”, susține Florin. Marea lui mândrie este telescopul cu oglindă de 38 cm, cel finalizat împreună cu actuala echipă. “Acum, că avem cu ce observa ne vom concentra în viitorul apropiat pe observațiile vizuale. Dacă vom avea însă o altă oportunitate, vom trece la realizarea unei oglinzi cu diametrul mai mare!” spune Florin.

20 de ani printre stele

Domnul Nemes Gyoyo e inginer constructor, are 67 de ani și de peste două decenii “citește” harta cerească. “Eram în 1982 și vroiam neapărat să văd cometa Haley. Așa m-am hotărât să construiesc prima mea lunetă, din arsenalul meu de obiective foto. Cometa am văzut-o până la urmă cu binocular. Am desenat harta cerului respectiv și am urmărit zilnic, două săptâmâni, traiectoria cometei pe hartă… A fost frumos…. Primul obiect observat prin luneta mea, când a fost gata, a fost Luna…”, ne povestește domnul Nemes. De atunci, a rămas îndrăgostit de bolta cerească. A construit mai multe lunete și telescoape cu care a scrutat, nopți în șir, ani de-a rândul, cerul…Familia l-a înțeles întotdeauna și se bucură pentru el, ba chiar participă uneori la observații. “Să știți că și în Târgu Mureș sunt o mulțime pasionați de astronomie. Îi vezi doar la evenimente importante, cum ar fi Astronomy Day, primăvara.

Alin BOLBOS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close