Sanatate

Muzeu al ochelarilor la Târgu-Mureş?

 flaviusFlavius Țurcanu a revenit la Târgu-Mureș cu seminarul gratuit “Îmbunătățește-ți Astăzi Natural Vederea”, temă susținută zilele trecute la Hotelul Grand din Piața Victoriei nr. 28-30.

Seminarul s-a adresat celor careau probleme cu vederea la distanţă şi nu pot vedea clar lumea din jur, nu pot conduce fără ochelari sau lentile de contact, celor care au senzaţii de arsuri, usturimi sau de înţepături ale ochilor şi nu ştiu cum sa le soluţioneze, celor care lucrează mult timp pe calculator și simt cum le obosesc ochii și se tem că vederea li se va se înrăutăți. ”Adevăratul miracol se află în interiorul vostru. A vedea clar înseamnă a vedea cu dragoste, ochii sunt extensia creierului. Nu e suficient să poţi vedea, mai trebuie să ştii şi să priveşti”, a declarat Flavius, plin de credință și de optimism.

Rezultate după o lună de zile

Flavius se consideră o persoană obișnuită, care a decis să preia controlul asupra sănătății vederii sale, pentru a vedea clar oricând și la orice distanță ar privi. Nu ascunde deloc faptul că, meseria lui de bază este cea de inginer, chiar dacă încearcă să revoluționeze tratamentul afecțiunilor oftalmologice. Potrivit spuselor sale, a fost un moment în viața lui, spre finalul facultății, când nu recunoștea lumea pe stradă. În urma unui control de rutină i s-a spus că are probleme cu vederea, dioptrii minus 50 la ochiul drept și minus 75 la cel stâng, motiv pentru care i s-a indicat să poarte ochelari de vedere tot timpul, aceasta fiind condiția ca într-un an de zile să poată renunța la ei. După nouă luni simțea că vede mai rău, iar în urma unul alt consult oftalmologic a fost suspectat de glaucom.  ”Dioptriile îmi crescuseră la minus1 și la minus 2,25. În 2009 am fost la un curs și am început să fac exerciții oculare de patru ori pe zi, exerciții ce întăresc musculatura oculară, dar, în primul rând eliberează tensiunea din ochi. În 26 de zile am ajuns să am 0 dioptrii la dreptul și 1 la stângul”, a explicat Flavius, care a mai spus că faptul că a reușit să-și recâștige sănătatea vederii, se datorează celor 9.500 de ore de studiu individual.

 Eliminarea tensiunii oculare

Ascultând din experiența lui Flavius, în cadrul seminarului participanții au făcut trei exerciţii de eliberare a tensiunii din musculatura ochilor, exerciţii de relaxare, recomandate dimineaţa şi seara şi de câte ori e nevoie pe parcursul zilei, în special celor care lucrează multe ore la calculator şi care au probleme de vedere. ”Musculatura oculară e încordată şi trebuie să eliberăm tensiunea reziduală adunată din timpul zilei. Închideți ochii cât de tare puteți timp de șapte secunde, apoi îi țineți normal închiși timp de șapte secunde, apoi deschideți ochii cât de tare puteți și îi țineți așa șapte secunde. Vederea e mai odihnită, puteți focaliza mai ușor și mai repede, iar imaginea pe care o vei vizualiza va fi mult mai clară”, e sfatul lui Flavius.

Să clipim strâns de 15 ori consecutiv, este un alt exercițiu indicat în fiecare dimineață, seara înainte de culcare sau de câte ori am încheiat citirea unei pagini dintr-o carte. Atunci când clipim, mușchii pleoapelor reglează glandele lacrimale și la un moment dat vom lăcrima, ceea ce este foarte bine și sănătos, lichidul lacrimal va umezi ochii și îi va curăța de praful acumulat în timpul zilei.

Un alt exerciţiu a constat din frecarea palmelor de 20 de ori sau mai mult, până se încălzesc și acoperirea ochilor cu ele, ținându-le sub formă de cupă peste ochi, fără să apăsăm ochii, timp de 20 de secunde astfel încât să nu pătrundă nici o rază de lumină.

”Negru în fața ochilor”

Flavius a vorbit despre legea cauzei și efectului încordării mușchilor oculari, amintind de doctorul Elias Forest care în anul 1920 a observat că oamenii își schimbau calitatea vederii în funcție de locul lor de muncă. “Noi, la servici sau în activitățile noastre, avem anumite emoții. Starea interioară este determinată de gânduri.Gândurile noastre se transformă, în timp, în convingeri care se manifestă în corpul fizic. De exemplu, dacă mergi la servici și tot îți zici că nu mai vrei să-l vezi pe șeful tău, până la urmă corpul tău ascultă dorințele tale. Mulți elevi când au praguri de trecut în școală, de la gimnaziu la liceu sau de la liceu la facultate sau când termină facultatea, ajung să poarte ochelari”, a mai adăugat Flavius. Este important ca noi să controlăm gîndurile, nu ele pe noi. A vedea înseamnă a privi cu dragoste, e bine să generăm gânduri de iubire, pace, compasiune, înțelegere, acceptare.Când privești cu dragoste nu vrei să mai schimbi nimic. Dacă nu vrei să faci o schimbare la ceea ce vezi, nu ai cum să ai probleme cu vederea.

“Tiparul de gândire e ereditar”

Problemele de vedere nu sunt ereditare. Nu informația genetică se copiază, ci același tipar de gândire, același mediu în care trăim. Copiii mici poartă ochelari, în primul rând, pentru că duc lipsă de afecțiune, atenție, sau, dacă părinții se ceartă, iar ei nu înțeleg asta, nu vor să vadă așa ceva, nu le place, încearcă să iasă din acea realitate.

Carnea nu aduce nimic bun

În cadrul seminarului Flavius a vorbit despre alimentație, făcând o comparație între alimentația bună și cea sănătoasă, cu sfatul de a renunța la carne, conform principiului, ”dacă plantezi carne, din carne nu răsare nimic”. Vitaminele A şi E sunt importante pentru vedere, vitamina A este necesară pentru retină şi ajută la îmbunătăţirea vederii nocturne şi lipsa ei se manifestă la sensibilitatea la lumină. Un procent de 25% din vitamina C din corp e consumată de ochi şi fumatul înjumătăţeşte cantitatea de vitamina C. Uneori este dificil să rămânem în permanență motivați, dar conform convingerii lui Flavius, cu o alimentație corectă și executarea cu perseverență a exercițiilor indicate de el, Târgu-Mureșul va putea deschide în scurt timp un muzeu al ochelarilor.

Miopia, frica de viitor

Conform rezultatelor la care a ajuns Flavius în urma experimentelor sale, miopia apare în urma unei frici legate de viitor, în ceea ce privește partea profesională sau relațiile cu cei din jur. Astigmatismul este neacceptarea prezentului. Cataracta e frica și incapacitatea omului de a se vedea în viitor. De obicei fac cataractă cei care ajung la pensie, ei nu mai văd nici un rost, nici un proiect în care ei să fie implicați. De aceea, după operația la un ochi, cataracta se retrage la celălalt, deoarece conflictul emoțional nu este rezolvat. Oamenii se identifică cu meseriile lor, dar acestea sunt doar roluri, de avocat, de jurnalist sau de profesor, ei joacă un rol într-un anumit interval oral, apoi ei trebuie să revină la ei înșiși, așa cum sunt de fapt.

Din experiență adunate

Flavius ne sfătuiește să ne expunem zilnic la lumina solară, pentru că am ajuns să trăim mai degrabă într-o lume unde predomină lumina artificială. Să folosim cât mai rar ochelarii de soare, pentru că aceștia protejează de undele verzi care ajută plantele să realizeze fotosinteza şi oamenii să sintetizeze vitamina D. Ochelarii de vedere trebuie să fie cu o efracţie de minus 0,25 mai mică decât dioptriile indicate de medicul oftalmolog. Un studiu efectuat de medicul oftalmolog canadian Robert Kaplan, a evidențiat că atunci când ochelarii corectează în jur de 83,6% din viciul de refracție ajută la păstrarea și îmbunatățirea vederii. În momentul în care ochelarii folosiți corectează 100% din viciul de refracție, adică mai mult de 83,6% din viciul de refracție, claritatea imaginilor este prea mare. În acest fel, ochelarii “blochează” capacitatea naturală a vederii de a se vindeca și vor provoca nervozitate și oboseală. Ochii sunt supuși unui stres vizual suplimentar ce determină deteriorarea vederii, așadar va fi nevoie de o altă pereche de ochelari, cu dioptrii mai mari, pentru a corecta noul viciu de refracție ce a fost creat. Un alt sfat dat de Flavius este să clipim des şi conştient de 10 ori la 5 minute.

Primul modul al atelierului

Primul modul al atelierulului “Educația Vederii” va avea loc duminică, 31 mai. Programul este de la ora 10.30 la ora 18.00, cu o oră de pauză, la ora 13.00. Timp de şase ore, participanții vor învăța despre obiceiurile sănătoase ce ajută la îmbunătățirea vederii, exerciții de îmbunătățire a vederii și principiile esențiale ce determină restaurarea vederii clare. Investiția pe modul este de 300 de lei, dar dacă participantul vine însoțit de un prieten, se va plăti doar câte 250 de lei. Ultima zi în care se poate efectua plata este luni, 25 mai. Cei care doresc mai multe informații și vor să se înscrie, pot accesahttp://renuntalaochelari.ro/seminar/despre-atelier/.

Amalia VASILESCU

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close