Uncategorized

Natea mai dirijează până în toamnă

După nervii și neliniștile date de exercițiul democratic, care presupune alegeri libere, Ovidiu Natea a câștigat încă o dată șefia PSD Mureș. Alegerile au fost supervizate de președintele Adrian Năstase și vicepreședintele Miron Mitrea. Dacă nu se comportă frumos, contracandidatul lui Natea, fostul șef al Finanțelor, Lucian Savu, ar putea avea soarta lui Ion Vasluianu. Natea, împovărat de această “grea, dar onorantă suferință”, a spus că până în toamnă organizația Mureș trebuie să-și găsească alt dirijor. Și PSD Mureș are propriul sirian, Mahomed, la Târnăveni.

O ploaie rece și colivă, aceasta este atmosfera în care au debutat lucrările Conferinței Județene a PSD Mureș. În timp ce membrii emoționați îl așteptau pe liderul de la București, prin fața sălii unde s-a desfășurat conferința defilau câteva doamne îndoliate cu farfurii cu colivă în mâini. Mai puțin superstițioși, politicienii au considerat asta de bine, unii chiar sperând că este semnul că gloria actualilor lideri va apune, ceea ce nu a fost să fie. Respectabila adunare s-a dovedit a fi o mașină de vot care s-a conformat după cum clipea Natea, aplaudându-i sau boicotându-i pe oratori. Întâmplător sau nu, pe hol se vindea cartea “Somnambulismul principiilor”, care nu a avut mare trecere.

Sosirea lui Adrian Năstase, în de-acum binecunoscuta-i ținută, helancă și sacou, braț la braț cu Ovidiu Natea a fost ca o recomandare pentru delegații care urmau să voteze. De la tribună, Năstase a făcut un puternic, dar neconvingător pentru unii, apel la unitate, dar a mai spus că vrea să vadă săli pline de pesediști entuziasmați, nu blazați din cauza pierderii puterii.

Nerv și nervi

Natea a avut un discurs care nu a ieșit din nota obișnuită, dar din gesturi și atitudine reieșea clar că este foarte nervos, agitat. Surprinzătoare a fost ieșirea lui Emil Groza, care nu a ezitat să condamne atitudinea Bucureștiului față de provincie. “Alegerile puteau fi câștigate în Ardeal”, a conchis Groza, a cărui ieșire i-a surprins pe majoritatea celor prezenți. La propunerile făcute delegațiilor pentru Consiliul Județean a surprins apariția unui sirian, Mahomed Keir Barmou, care reprezintă organizația din Târnăveni. Prezența lui a fost aproape trecută cu vederea, el însuși fiind foarte speriat și crispat, atunci când presa l-a luat în vizor. Mahomed Barmou chiar a vrut să iasă din PSD la declanșarea scandalului Omar Hayssam, însă se bucură de foarte mare încredere în rândul organizației. Prin urmare, i s-a încredințat și această misiune, de a reprezenta Târnăveniul la nivel județean, alături de primarul Octavian Popa, acesta din urmă stârnind nemulțumirea lui Vasile Chiș, președintele PSD din localitate.

Printre cei care au îndrăznit să aibă o opinie personală s-a numărat și secretarul organizației de femei, Viorica Herdean, care s-a declarat nemulțumită că nu a fost inclusă pe lista celor 175 de reprezentanți în Consiliului Județean.

Discursul lui Lucian Savu a pornit foarte prost, practic în 3 minute reușind să-i laude până la epuizare pe Năstase și Mitrea, abia după reușind un atac concentrat și pertinent la adresa monolitului care este PSD. Savu a reușit să suscite interesul, dar și să obțină acordul multora dintre cei prezenți vorbind despre lucruri pe care mulți le gândesc, dar nu au curajul să le spună. A vorbit despre “gașca” din jurul lui Natea, oameni care nu au în comun cu social-democrația decât propriile interese. Discursul lui Lucian Savu l-a determinat pe moderatorul Adrian Năstase să intervină și să îi ceară lui Savu să “nu creeze răni care nu mai pot fi șterse”. Acesta a revenit la sentimente mai bune: “sunt într-o relație bună cu domnul Natea, deși nu mai cred nici eu acest lucru”. Nu i-a rămas dator nici lui Năstase, spunând, privind la prezidiu: “Mai lipsea Ion Iliescu pentru ca tripleta să fie completă”.

Deși foarte apreciat, discursul lui Savu a fost aplaudat mai mult pe sub scaune de teamă ca acest val de simpatie să nu stârnească furia șefilor.

Din cele spuse, dar și din întreaga atitudine, deputatul Pavel Todoran, a candidat doar pentru a se afla în treabă. Singura frază mai opozantă și care părea a nu-i face lobby lui Natea a fost cea în care spunea că “tot ce a făcut Natea până acum a fost foarte bine, dar cred că eu aș putea face și mai bine”. Și dus a fost în prezidiu, de unde a continuat să se hlizească spre sală.

Ovidiu Natea s-a simțit dator să-i dea o replică lui Lucian Savu și i-a reamintit că “gașca mea” care nu poate să stea se compune din valori precum Radu Deac, Mihaela Szamcsek, Ioan Nicolaescu, Mircea Musgociu sau Moscviciov.

Năstase vede peste tot Hayssami

Mult mai uman decât atunci când era la putere, Adrian Năstase a stat la dispoziția presei atât cât au vrut ziariștii, nu atât cât dorea el, până în urmă cu câteva luni. Cât timp s-a votat, liderul PSD a susținut o conferință de presă alături de Ovidiu Natea, care nu reușea sub nici o formă să se concentreze. Năstase s-a uitat la pet-urile cu apă Bucovina de pe masă și, după ce i-a șoptit Despinei Neagoe “asta-i apă de la Hayssam, nu beau”, a îndepărtat cu silă recipientele din fața lui.

Deși inițial și-a declarat imparțialitatea, ca și Mitrea de altfel, Năstase l-a susținut clar pe Ovidiu Natea, fapt care a reieșit și din conferința de presă, vorbind elogios la adresa liderului mureșean, iar fostul sindicalist Mitrea a trecut la formula cu care era obișnuit pe acea vreme, respectiv “nea Ovidiu”. În timp ce Năstase emitea păreri despre Geoană, Borbely sau tânărul Ponta, Miron Mitrea, sub privirile tandre ale soției, își punea de mama focului cenușă în cap în fața delegaților și invitaților din sală.

După ce, într-o discuție privată pe hol, a spus că habar nu avea că numele primarului din Târgu Mureș este Florea, de la tribună a spus că Dorin Florea ar fi un mare câștig pentru PSD și că l-a ajutat foarte mult pe vremea cât a fost ministru. De altfel, Mitrea a călcat pe urmele lui Sergiu Sechelariu, recunoscând că a distribuit bugetul ministerului în funcție de simpatiile lui. Astfel, “după Sighișoara, Focșaniul, unde sunt eu deputat, a primit cele mai multe fonduri”, a spus vicepreședintele PSD. Încercarea lui Călin Tocaciu de a arăta că “legarea PSD de Florea nu este cea mai bună alegere” și că “gaura de 4 miliarde făcută de acesta bugetului local va fi asociată cu PSD” a fost întreruptă de aplauzele sălii venite ca urmare a semnului dat de Natea de a-l boicota pe vorbitor.

Ponta, eternul rebel

Adrian Năstase consideră că hotărârea lui Borbely Laszlo de a înceta lucrările de construire a sălii de sport de la Cornu este ceva personal, care l-a deranjat foarte mult. În schimb nu la fel de conciliant s-a dovedit față de colegul Ponta. Rugat să comenteze declarația liderului PSD, cum că alegerile la congres vor fi fraudate, Năstase a spus: “Putem să stabilim regula, dacă nu va fi ales Ponta, clar că alegerile vor fi fraudate”.

Cum era de așteptat câștigător a ieșit Ovidiu Natea cu 235 de voturi din cele 363 valabil exprimate. Pavel Todoran a luat 88 de voturi, iar Lucian Savu 40. Acesta a afirmat că lui i-au spus că-l votează vreo 55 de persoane, prin urmare “ori sunt, cei ce mi-au spus, ipocriți ori m-au furat, dar nu cred că m-au furat”.

Oricum, înainte de anunțarea oficială, se știau deja rezultatele, așa că Natea și-a permis o mină mai zâmbitoare. Apoi, copleșit de responsabilități, le-a spus celor care au mai rezistat: “Mulțumesc pentru încredințarea grelei, dar onorantei suferințe de a fi președintele PSD Mureș. Până în toamnă sper să găsim un lider care să preia misiunea de dirijor al organizației județene”.

A fost o conferință care a lăsat foarte multe semne de întrebare. Dacă la început se vehicula ideea că Savu este omul lui Natea, schimbul de replici dintre cei doi denotă fie că sunt dușmani de moarte, fie că sunt niște actori de calibru.

Cora MUNTEAN

Prim-vicepreședinte:

l Alexandru Frătean

Vicepreședinți:

l MariaPrecup

l Octavian Popa

l Dorin Dăneșan

l Cristian Georgescu

l Ioan Pop

l Vasile Cornea

l Vasile Boroș

l Dragoș Popa

l Ovidiu Dancu

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close