Social

Nu ești singur! Există oameni care te pot ajuta!

amaliaÎn județul Mureș, victimele pot fi izolate de agresor și protejate

Centrul de Prevenire, Monitorizare și Combatere a Violenței în Familie din Târgu Mureș functionează din anul 2003 și oferă servicii victimelor din întreg județul, și nu numai.Aici, victimelor violenței în familie li se acordă gratuit asistență socială și asistență psihologică, pot beneficia de consiliere juridică și asistență în solicitarea unui Ordin de Protecție împotriva agresorului, iar în anumite condiții li se poate achita contravaloarea certificatului medico-legal. De asemenea, victimele pot fi izolate de agresor și protejate în Centrul de Adăpostire pentru victimele violenței, cu locație secretă, potrivit legii. Pentru creșterea gradului de siguranță a victimelor, a fost constituită în anul 2013 prima Reţea din România a Centrelor de Adăpostire a victimelor, în cadrul unui proiect româno-german, finanțat de Aktion Mensch și derulat în parteneriat de către Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii împreună cu Diakonia Rheinland-Westfalen-Lippe, reunind într-o structură informală centrele de primire în regim de urgenţă şi centrele de recuperare pentru victimele violenţei în familie din județele Mureș, Brașov, Sibiu, Covasna și Harghita. Agresorii familiali pot urma gratuit un program de asistență psihologică, fie la solicitarea instanțelor de judecată, ca urmare a emiterii unui Ordin de Protecție, fie ca rezultat al unei alegeri personale.
În județul Mureș, Inspectoratul Județean de Poliție, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii, Centrul pentru prevenirea, monitorizarea și combaterea violenței în familie, coordonează activitățile campaniei la nivel local, beneficiind de sprijinul a numeroși parteneri, autorități locale, instituții ONG-uri, parteneri privați și, nu în ultimul rând, mass media. Partenerii implicați în această campanie sunt Consiliul Județean Mureș, Primăria Târgu Mureș, DGASPC MureȘ, ISJ Mureș, Universitatea Dimitrie Cantemir, Poliția Locală Târgu Mureș, Veritas Sighișoara, CJRAE, UPU SMURD, Salvați Copiii.

Simbolul campaniei este un nasture, așa cum nasturii țin lucrurile împreună, așa fiecare dintre noi poate fi > pentru relaţiile cu cei din jurul său. ”Violența, sub toate formele sale, este, din păcate, o realitate a zilelor noastre și a societății în care trăim, motiv pentru care Consiliul Județean Mureș se implică activ în campaniile de prevenire a acesteia. Lupta împotriva violenței a constituit mereu o preocupare a echipei noastre și am îmbrățișat mereu orice propunere, implicându-ne serios pentru acest subiect. Le-am transmis angajaților CJM rugămintea de a purta acest simbol pe durata celor 16 zile ale campaniei, ca semn de solidaritate cu eforturile de prevenire şi combatere a fenomenului. Totodată, le-am propus managerilor instituțiilor de cultură subordonate să prezinte cititorilor și vizitatorilor, sau la începutul spectacolelor, campania. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat până acum și celor care se vor implica de azi înainte” a declarat Anca Mătieș, consilier Președinte Consiliul Județean.

Amalia Vasilescu

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close