Soluții pentru dezvoltarea IMM-urilor în județ
Agenția BTL Design, Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș și trustul de presă Agora Group au organizat joi, 27 noiembrie, la Târgu-Mureș, dezbaterea „Soluții pentru dezvoltarea IMM-urilor Mureș 2014”. La dezbatere, au fost invitate firme din județul Mureș care au purtat un dialog cu autoritățile centrale și locale pe teme de actualitate legate de activitatea IMM-urilor. Dezbaterea a avut un caracter interactiv, iar participanții au putut astfel purta un dialog real cu autoritățile prezente și cu reprezentanții firmelor private participante la eveniment.
Programe pentru sectorul IMM
Șeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Târgu-Mureș, Torok Csaba, a transmis că în cadrul evenimentului s-au prezentat programele care se adresează sectorului IMM și a spus că în cadrul acestor programe reprezentanții IMM-urilor pot să-și caute o finanțare pentru dezvoltarea afacerilor.
„În primul rând, dorim să informăm mediul de afaceri despre posibilitățile de finanțări ce vor avea loc anul viitor, în 2015, în domeniul activităților lor. Am o veste foarte bună. Chiar vin de la comitetul consultativ de la București. Față de cele zece programe pe care le-am derulat până acum, vom mai derula încă șapte programe noi. Spre exemplu, pentru internaționalizare, pentru microindustrializare, în spațiul rural separat, transfer de afaceri, care acum se regăsesc pe site-ul nostru în dezbatere publică, după care vor apărea bineînțeles în Monitorul Oficial și vom demara anul viitor aceste programe. Toate programele noastre se adresează bineînțeles sectorului IMM, deci în cadrul acestor programe pot să-și caute o finanțare pentru dezvoltarea afacerilor. Noi suntem co-organizatorii acestei conferinței, BTL Design s-a ocupat de organizare. Participă o gamă largă de IMM-iști, iar noi am contribuit cu baza noastră de date. Ca și invitați de onoare, pot să spun că sunt reprezentanți ai forțelor de muncă, ai IMM-urilor, ai finanțelor și alți inviați de marcă. Eu voi prezenta și programele pe care le-am derulat până acum, există mici schimbări preconizate. Spre exemplu, creșterea intensității ajutorului financiar nerambursabil în majoritatea cazurilor la 90% în loc de 70, 80% cum era până acum. Încercăm să-i sprijinim pe cei care deschid o afacere mai mică cu intensitate de jumătate – jumătate, adică 50%, pentru a-i selecta pe cei care au și un pic de contribuție în vederea stimulării începerii o afacere, în sensul că nu pot toți să înceapă, ci doar cei care chiar au și puterea respectivă, dar și dorința de a deschide o afacere. Ei au și alte facilități, cu angajații, cu consultanța, cu fondul național de garantare și de aceea în urma ședinței de ieri, de la București, a rămas așa”, a precizat Torok Csaba.
Deschidere din partea autorităților locale
Ion Radu, Managing Director, BTL Design, a spus, în deschiderea conferinței, că cele mai bune colaborări pe care le-a avut agenția au fost la nivel local între mediul de afaceri, subliniind că în această zonă a existat în permanență un parteneriat și s-a văzut și o dezvoltare în acest sens. „Sunt foarte bucuros că aici am găsit o deschidere mare din partea autorităților locale. Consiliul Județean Mureș și Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Târgu-Mureș au arătat că există deschidere și este important să existe această deschidere, pentru că am observat de-a lungul anilor că deși cifrele arată că IMM-urile au în jur de 60% din forța de muncă din România, puterea lor de lobby este mult mai mică. Singurele colaborări de succes le-am văzut în țară la nivel local între mediul de afaceri. Există IMM-uri în orice județ, inclusiv în București IMM-urile sunt majoritare. Acolo unde a existat un parteneriat, acolo într-adevăr s-a văzut o dezvoltare. De aceea mă bucur și îi mulțumesc domului Torok Csaba, pentru că de fiecare dată când am făcut aceste evenimente de informare”, a transmis Ion Radu.
70 de locuri noi de muncă în regiune
Șeful OTIMMC Târgu-Mureș a spus că în privința proiectului POSDRU pentru subvenționarea locurilor de muncă pentu tinerii absolvenți ai promoției 2014, până acum s-au creat în jur de 70 de locuri noi de muncă în regiune. Reamintim că absolvenții promoției 2014 de studii medii și superioare se pot înscrie în proiectul „Locuri de muncă pentru TINEri în Bucureşti Ilfov şi Centru – Târgu-Mureş”, un proiect POSDRU în valoare de 22 milioane lei prin intermediul căruia se acordă subvenții pentru cel puțin 800 de absolvenți din județele Mureș, Harghita și Alba. „În legătură cu proiectul POSDRU pentru subvenționarea locurilor de muncă pentu tinerii absolvenți ai promoției 2014, până acum am creat în jur de 70 de locuri noi de muncă în regiune, dar majoritatea sunt din Mureș, deci peste 50 de locuri de muncă sunt din Mureș. Cei interesați se pot înscrie până în 31 decembrie și este posibil să se prelungească. Demersurile s-au făcut, iar acum așteptăm un răspuns. Pe la sfârșitul lunii decembrie vom afla și perioada și dacă s-a prelungit această perioadă. Încă se mai pot înscrie și am observat că de obicei oamenii de afaceri vin deja cu absolventul, pentru că s-a creat probabil o legătură, se cunosc mai bine și astfel patronul își asumă faptul că cel puțin în perioada în care primește banii trebuie să asigure continuitatea locului de muncă. De aceea, vin cu absolventul ales de ei și acesta este un lucru bun din punctul nostru de vedere, pentru că am observat că nu se fac contracte de muncă pe o perioadă determinată, ci majoritatea se fac pe o perioadă nedeterminată, ei spunând că vor să păstreze absolventul în continuare”, a adăugat Torok Csaba.
Foto: Miruna OBRAZ