Uncategorized

Nu ne lăsăm trași în piept, domnule Schmidt!

Un nou scandal zguduie din temelii Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș, care a făcut cerere de ofertă pentru achiziționarea de țigări din fonduri publice, care vor fi folosite în scop terapeutic pentru calmarea pacienților adulți cu tulburări neuropsihice, dependenți de nicotină, îngrijiți în centre speciale care aparțin de DGASPC Mureș. Înainte de a analiza aspectele etice ale achiziției, Ziarul de Mureș a descoperit o serie de declarații contradictorii, care se bat cap în cap cu documentele oficiale și care, în loc să ofere lumină, complică și mai mult ițele acestui caz.

Declarațiile lui Schmidt Lorand… cam fumate

Invitația de participare la licitație a fost postată joi, 28 mai, pe site-ul www.e-licitatie.ro. Contactat sâmbătă, 30 mai, la prima oră, de posturile TV din capitală, Schmidt Lorand a oferit cu promptitudine explicații privitoare la tranzacție. „Este vorba despre procedura de achiziție a 25.000 de pachete de țigări, necesare pentru un an”, a afirmat în fața unei țări întregi directorul DGASPC Mureș, care a completat că bugetul operațiunii este de 300.000 de lei. Ceea ce ar însemna că un pachet de țigări ar ajunge la fabulosul preț de 12 lei. Scump domnule, scump, ar fi tentați să spună foarte mulți contribuabili!

Declarațiile lui Schmidt Lorand au fost preluate apoi de toată presa națională și locală și susținute de reprezentanți ai Consiliului Județean (CJ) Mureș. Nimeni însă nu a avut curiozitatea să verifice care este cu exactitate cantitatea de țigări destinată centrelor din subordinea DGASPC Mureș. Îi invităm pe cei care doresc să afle adevărata cantitate de tutun să acceseze siteul www.e-licitatie.ro, secțiunea Proceduri de atribuire/Cereri de ofertă/Invitații de participare. Astfel, ajungem la anunțul cu numărul 211476, postat joi, 28 mai, la ora 17.21, la obiectul contractului fiind precizat „Furnizare țigări la centrele din subordinea DGASPC Mureș”. Cu un clic pe lupa din dreapta anunțului ajungem la „Documentație și clarificări”, de unde se poate descărca caietul de sarcini al licitației, postat în aceeași zi la ora 17.19.

Conform anexei din caietul de sarcini, cantitatea de țigări scoasă la licitație este următoarea: Centrul de Recuperare și Reabilitare (CRR) Brâncovenești 7.200 de pachete, CRR Călugăreni 41.000 de pachete, Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) Reghin 1.000 de pachete, CIA Lunca Mureșului 2.700 de pachete și CIA Căpușu de Câmpie 900 de pachete. Total: 52.800 de pachete! Cu mult peste ce declara Schmidt Lorand! De ce oare avem o asemenea neconcordanță? Una din două: fie e o scăpare de memorie din partea directorului DGASPC Mureș, fie la mijloc e vorba de altceva…

Care e doza reală de otravă pentru pacienți?

De asemenea, am consemnat nepotriviri între declarațiile oficialilor CJ Mureș și documente puse la dispoziție de DGASPC Mureș referitoare la doza zilnică de țigări acordată beneficiarilor. „Pacienții au tot dreptul să fumeze, iar doza nu e mare, de doar două țigări pe zi”, a declarat marți, 2 iunie, Pokorny Laszlo, consilier județean și director al CRR Brâncovenești. „Rația de țigări a fost redusă la două pe zi”, a susținut joi, 4 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, Lokodi Edita Emoke, președinta CJ Mureș. Grație unei solicitări trasmisă către DGASPC Mureș, Ziarul de Mureș a aflat care este numărul total de beneficiari și doza de tutun administrată zilnic. Astfel, numărul de pacienți care fumează pe bani publici este de 419, iar porția zilnică de otravă servită acestora diferă de la centru la centru: 20 de fire la CRR Călugăreni și CIA Reghin, 6 fire la CIA Căpușu de Câmpie, 4 fire la CRR Brâncovenești și 3 fire la CIA Lunca Mureșului.

Concluzii? Cineva încearcă, se pare, să dezinformeze opinia publică, astfel nu ne explicăm de ce Pokorny Vasile a declarat că benefiarii primesc o doză de două fire/zi/, iar documentul care ne-a parvenit de la DGASPC Mureș două zile mai târziu spune că la CRR Brâncovenești, unde consilierul județean ocupă funcția de director, porția servită pacienților este de 4 fire/zi. Totodată, nu ne explicăm care sunt criteriile după care s-a stabilit doza zilnică pentru beneficiari, care nu e unitară la nivelul centrelor din județ. Astfel, în timp ce la CIA Lunca Mureșului pacienții primesc trei țigări zilnic, cei de la CRR Călugăreni și CIA Reghin primesc un pachet în același interval de timp.

În Cluj și Călărași viciile nu se plătesc din bani publici

În aceeași conferință de presă de joi, Lokodi Edita Emoke a precizat că DGASPC Mureș nu va renunța la anunțul privind achiziționarea de țigări, accentuând că aceasta este o practică întâlnită în toate județele din România. „În toată țara se asigură acestor oameni cele necesare: săpun, pastă de dinți, mâncare, cafea și țigări. Dacă în timpul comunismului pentru această categorie exista o prevedere expresă, acum nu se face trimitere în mod expres la cumpărarea de ciocolată, țigări și vopsea de păr pentru femei sau alte produse. Acești oameni trebuie să trăiască normal și eu vă spun că pe răspunderea noastră am decis că licitația rămâne pe site și vom achiziționa toate cele necesare, chiar dacă este vorba de vicii”, a susținut Lokodi Edita Emoke.

Declarația președintei CJ Mureș a fost demontată de reprezentanții a două Consilii Județene din România, contactați de Ziarul de Mureș. „La Consiliul Județean din Cluj fumatul în instituție este interzis. Mă întreb cum să cumpărăm atunci țigări din bani publici? Indiferent de ce beneficiari este vorba, vă pot spune că asemenea achiziții de care spuneți nu există la Cluj, nu au existat și nici nu luăm în calcul așa ceva pentru viitor”, a declarat Victor Popa, purtător de cuvânt al CJ Cluj. Răducu Filipescu, președintele CJ Călărași, a negat că achiziționarea de vicii ar fi prevăzută în bugetul județului Călărași. „Doamne ferește! Cum să cumpărăm țigări din bani publici? Doar n-am înnebunit să facem așa ceva! Să vă spun ceva: la noi banii care sunt alocați către Protecția Copilului nu merg și nici nu o să meargă vreodată pe țigări”, a declarat Răducu Filipescu.

Gaboș Grecu, siderat de tratarea pacienților cu tutun

În fine, dar nu în cele din urmă, afirmațiile lui Pokorny Vasile, potrivit cărora nicio terapie pentru tratarea dependenților de nicotină din centrele sociale nu a dat rezultate, sunt contrazise de prof. univ. dr. Gaboș Grecu, șeful Clinicii de Psihiatrie I Târgu-Mureș, o somitate în domeniul psihiatriei. „Trebuie să intrăm în Cartea Recordurilor dacă ne tratăm pacienții cu țigări! Sunt curios la indicația cui se recomandă tutun, chiar dacă e vorba de pacienți cu tulburări neuropsihice. N-am mai auzit să se recomande țigări pacienților dependenți. Nici vorbă să existe fenomenul de liniștire prin țigară, care este un excitant al sistemului nervos”, a declarat prof. univ. dr. Gaboș Grecu.

Până la închiderea ediției controlul efectuat de Inspecția Socială era în plină desfășurare. „Controlul este în derulare și va fi finalizat la începutul săptămânii, când vom prezenta un raport”, a declarat Puiu Ghidiu, directorul Inspecției Sociale Mureș.

Alexandru TOTH

Situația fumătorilor din centrele rezidențiale pentru adulți ale DGASPC Mureș

Serviciul rezidențial Beneficiari fumători Doza zilnică (fire)

CRR Brâncovenești 155 4

CRR Călugăreni 155 20

CIA Reghin 19 20

CIA Lunca Mureșului 82 3

CIA Căpușu de Câmpie 8 6

Total: 419 53

Sursa: DGASPC Mureș

Folosind declarațiile oficiale, calculele ies pe plus

Pornind de la declarațiile reprezentanților CJ Mureș, conform cărora cantitatea de țigări achiziționată este de 25.000 de pachete și porția zilnică de 2 țigări, am realizat următorul calcul: la o rație de 2 fire/zi, cei 419 fumători din centrele DGASPC Mureș consumă 838 de fire/zi, adică 25.140 de fire/lună și 301.680 de fire/an. Însă cantitatea de 25.000 de pachete cu 20 de țigări înseamnă 500.000 de fire achiziționate. Ce se întâmplă cu diferența de aproape 200.000 de fire (10.000 de pachete)? Cine o fumează sau în buzunarele cui ajunge diferența?

Folosind documentele oficiale, calculele ies pe minus

Pornind de la documentele de pe siteul www.e-licitiatii.ro și adresa oficială remisă de DGASPC Mureș, conform cărora cantitatea de țigări achiziționată este de 52.800 de pachete și porția zilnică variază în funcție de cele cinci centre, am realizat următorul calcul: (155 x 4) + (155 x 20) + (19 x 20) + (82 x 3) + (8 x 6) = 4.384 de fire/zi, adică 131.520 de fire/lună și 1.578.240 de fire/an. Însă cantitatea de 52.800 de pachete cu 20 de țigări înseamnă 1.056.000 de fire achiziționate. De această dată rezultă o diferență negativă de circa 500.000 de fire (25.000 de pachete).

Ce spun consilierii județeni despre achiziție?

– Tatar Bela, consilier județean UDMR: „De ce să le cumpărăm țigări și nu mentosane sau bomboane? Ne vom trezi azi – mâine că vom plăti din bani publici și alte vicii. Așa pot să aibă și alcoolicii pretenția să le cumpărăm coniac de patru stele!”

– Vasile Filimon, consilier județean PDL: „La prima ședință voi face o interpelare în acest sens. Voi solicita un control de audit intern la Protecția Copilului și prezentarea unui raport pe această temă.”

– Teofil Moldovan, consilier PSD: „O asemenea achiziție trebuia discutată în plen și nu mascată, mai ales că am înțeles că nu e prima dată când se întâmplă așa ceva. Cineva se face vinovat aici.”

– Ionela Ciotlăuș, consilier județean PNL: „Nu trebuie să le îngrădim drepturile acestor pacienți, care am înțeles că nu beneficiază doar de țigări, ci și de prezervative. Au tot dreptul să își satisfacă nevoile cum ar fi fumatul sau sexul.”

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close