Uncategorized

O noua comemorare, 11 septembrie 2007

Saptamâna trecuta, în preajma comemorarii victimelor rezultate în urma atentatelor de la World Trade Center, de la 11 septembrie 2007, psihoza terorismului continua sa fie înca prezenta. Autoritatile din mai multe state europene au întarit masurile de securitate. În acest context încarcat – sporit si de faptul ca pentru prima data evenimentul coincidea cu ziua de marti, ziua în care avusese loc atentatul în urma cu sase ani – Osama Bin Laden a venit cu un nou mesaj adresat dusmanilor americani. Cel mai cautat om din lume a elogiat actul eroic al celor care au condus avioanele spre turnurile gemene.

În memoria celor peste 3000 de victime care au pierit sub ruinele World Trade Center, America a pastrat un moment de reculegere. Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a declarat: “Cred ca una dintre provocarile pe care noi ca societate le avem este modul în care mentinem vie amintirea incidentului de la 11 septembrie si transmiterea lectiilor învatate atunci pentru alte generatii”, iar Lary Sabato, de la Centrul de Politici din cadrul Universitatii Virginia, referindu-se la acest moment a tinut sa mentioneze: “Este genul de eveniment care nu se va diminua din punct de vedere emotional pana cand toti cei în viata în momentul producerii atentatelor nu vor muri”.

Tentativa de atentat

la Ankara, masuri sporite si în Italia

Un atentat cu masina-capcana – a anuntat politia turca – a fost prevenit la timp dupa ce a fost depistata o camioneta plina cu explozibili în apropierea unei parcari supraetajate din Ankara. Vehiculul avea numere de înmatriculare false. Kemal Onal, guvernatorul capitalei, a declarat ca “Eforturile politiei au prevenit un posibil dezastru”. Ulterior nimeni nu a revendicat tentativa de atentat. Autoritatile italiene au decis sa întareasca si ele masurile de supraveghere pentru evitarea unor “eventuale actiuni teroriste” ale miscarilor islamice fundamentaliste. Comitetul de analiza strategica antiterorista (CASA) s-a temut ca data de 11 septembrie ar putea fi folosita pentru a mari impactul mediatic si propagandistic al unor fundamentalisti. Chiar daca nu au existat avertizari concrete privind o amenintare în Peninsula, operatiunea de prevenire a fost declansata pe întreg teritoriul Italiei.

O ipoteza socanta

“The Arhitects and Engineers for 9/11 Truth” – o echipa de arhitecti si ingineri americani – sustine ca Gemenii s-au prabusit în urma unei explozii controlate si nu în urma unui atac frontal, ipoteza acreditata de autoritatile americane. Raportul oficial al Congresului SUA sustine ca incendiul puternic provocat de ciocnirea aparatelor de cele doua turnuri a determinat topirea structurilor de rezistenta din otel ce sustineau imobilele. Faptul ca turnurile gemene s-au prabusit în câteva secunde – sustine asocialtia în cauza – întareste ipoteza ca acest lucrua a fost posibil doar în cazul activarii unei cantitati impresionante de substante explozive plasate din timp la baza pilonilor de sustinere. Totodata raportul asocialtiei mai mentioneaza faptul ca în evenimentele de acum sase ani, ar fi fost implicate structuri guvernamentale americane.

Nicolae BALINT

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close