Uncategorized

Operațiunea Rabla în vizorul tractoriștilor mureșeni

Ministrul Mediului Borbély László a coborât vineri, 7 octombrie în rândul fermierilor, maghiari, cei drept, și a anunțat lansarea la apă a programului Rabla pentru tractoare. Cum îi șade bine românului, că doar trăim în România, indifferent de ce limbă vorbește fermierul,  programul va fi interupt la finele lunii noiembrie, și reluat după Bobotează, undeva pe 15 ianuarie 2012 cu o față mult schimbată în bine.

Să vedem de e și cu acest program pe nume Rabla

Beneficiarul se înscrie la unul din producătorii validați pentru achiziționarea unui tractor nou,  i se aprobă dosarul de Administrația Fondului de Mediu. Apoi predă spre casare una sau mai multe mașini agricole sau tractoare uzate. Obține unul sau mai multe certificate  de radiere și în cele din urmă achiziționează tractorul nou de la producătorul validat.
În cazul în care fermierul care vrea să se înscrie la program are nu numai tractor uzat, poate să-l  predea și primește un tichet valoric de 17.000 de lei, dar pentru un tractoraș,  e nevoie de trei astfel de “vouchereâ€, prețul pentru cel mai mic, fiind de 65.000 lei. Acest tichet  poate  fi vândut în stânga și în dreapta, până ajunge la o persoană care are trei astfel de tichete, implicit un tractor nou.

Există viață după “Rablaâ€

Toate bune și frumoase vorba cântecului “Hai, merge tractorul meu, Unde de trecut e greu, Ă‚stai armăsarul meu, Să-mi ajute Dumnezeu!†mai rămâne ca și tractoriștii să fredoneze refrenul cu pricina călare pe noul tractor. Pe hârtie totul sună ok, tractorul cel nou de vede în zare, dar pănă să intre în posesia fermierului, mai trebuie să treacă ceva, programul fiind unul nou pentru România, și are nevoie de ceva vlagă să umble în picioare. E primul hop de trecut în drumul lung al dezvoltării agriculturii românești. Ce ne facem după ce am achiziționat tractorul nou nouț, și trebuie să-l punem să pună și el umărul la munca câmpului. Deja ne întindem cu visul frumos prea departe și riscăm să ajungem cu capul în nori. Dacă tot vorbim de nori, din păcate nici de ei nu mai avem parte în ultima vreme, de pământul e tare ca betonu și nu putem însămânța mai nimic. Noroc că avem tractoatare noi, grație Programului Rabla.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close