Uncategorized

Orbecăială prin marketing

Inventat de economia capitalistă pentru că trebuia să existe, conceptul de marketing încearcă să-și găsească încet-încet locul și în economia românească. Poate prea încet, dar în același timp prea repede pentru minți și mentalități modelate atâția amar de ani cu secera și ciocanul. Ca să știm exact despre ce vorbim, cel puțin în teorie, vă reproduc două definiții ale marketingului, așa cum ni le prezintă DEX-ul: “Disciplină și activitate comercială care pornește de la cunoașterea curentă și în perspectivă a nevoilor cumpărătorilor, spre a satisface operativ aceste nevoi”, sau, în variantă mai complexă: “Știință a eficienței economice, înglobând totalitatea tehnicilor și metodelor moderne referitoare la livrarea mărfurilor de la producător la cumpărător, în ceea ce privește atât desfacerea propriu-zisă (organizarea magazinelor), cât și depozitarea, transportul, asigurarea, sondarea și prospectarea pieței etc.”

Revenind la modul bătrânesc în care acest concept tânăr pentru economia autohtonă intră pe ușile majorității firmelor, iar cele din Mureș nu fac execpție, ar fi de făcut câteva considerații. Din păcate, în mulți dintre mamuții industriali ai județului, ca să nu mai vorbim de firmele de nivel mediu sau în cele mai mici, postul de “director marketing” este încă o funcție pentru gâdilat auzul sau văzul clientelei sau a competitorilor. Sună bine să ai un director de marketing, însă pusă puțin sub lupă, funcția aceasta, mai exact rostul celui aflat în respectiva funcție, ne trimite cu gândul la un sistem mai degrabă comunist decât capitalist. Acel sistem în care șeful cel mare, adică directorul general, tăia și spânzura, decidea ce și cum trebuie să facă pentru ca trenul aflat în spatele lui să alunece pe șine. În concluzie, directorul de marketing este doar, în cel mai fericit caz, un fel de secretară cu atribuții mărite prin rezonanța titulativă. Raportează șefului, iar toate deciziile îi aparțin acestuia din urmă. Nu tu mandatare pentru negociere sau inițiativă, darmite putere de decizie. Cei care gestionează astfel de afaceri au impresia că ei trebuie să controleze totul, că nimic și nimeni nu poate mișca fără știrea lor. Mai grav, au convingerea că așa este bine pentru firmă.

Din păcate avem și în județul Mureș astfel de oameni. Mulți dintre ei, aflați în prag de pensionare, stau la birouri scorojite, cu pereți acoperiți de hărți îngălbenite de vreme, în timp ce firma lor mai bate un record la cifra de afaceri. Sunt însă și tineri care au impresia că pot și trebuie să facă totul, singuri, în firma pe care o conduc. E semn că ideea de marketing mai are nevoie de timp până să fie înțeleasă și aplicată corect, așa cum întregul sistem economic românesc mai are de învățat multe de la economia capitalistă. Faptul că peste puțină vreme Europa ne va integra în ea, fie că ne place sau nu, nu este o garanție a unei economii normale. Mai avem multe de învățat, inclusiv să fim directori, de orice fel.

de Florin MARCEL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close