Uncategorized

ORICÂT DAR MEREU

Joia trecută a avut loc primul Seminar de marketing organizat de Ziarul de Mureș. Primul dintr-o serie lungă de alte seminarii organizate, dacă totul este ok, o dată la trei luni. Primul eveniment s-a numit „Seminar pentru o viață mai ușoară în marketing” și am fost onorați să avem în jur de 30 de colegi de breaslă din Tg. Mures, specialiști de marketing și comunicare. Le mulțumim pe această cale pentru că au venit și pentru că au facut ceea ce trebuiau să facă – să se implice.

În calitate de vorbitor, am avut parte de oameni care au interacționat iar acest lucru este foarte, foarte bun. Nu de alta, dar decât să vorbesc scaunelor, mai bine o bere sănătoasă.

Nu am să fac referire la ceea ce s-a discutat în cadrul seminarului pentru simplul motiv că majoritatea temelor au fost deja discutate tot în Ziarul de Mureș, în paginile pe care am plăcerea să le scriu. Ceea ce am să readuc aminte este acel element extrem de important pe care l-am repetat și joi, în cadrul seminarului, cât de des am putut – și anume că marketingul trebuie făcut în orice proporții și mai ales în permanență.

Bugetele

Sunt convins că nu directorii de marketing sunt cei care decid dacă sunt bani sau nu sunt, pentru activitățile de marketing. În schimb, este de datoria directorilor de marketing să își “pistoneze” șefii cu proiecte, este datoria noastră să facem și să smulgem bugete care să fie investite în activități care generează vânzări. Ma refer acum la acel tip de companii care trăiesc de pe urma vânzărilor dar și la instituțiile publice pentru care vânzarea de imagine pozitivă este la fel de importantă.

Am un șef care nu înțelege și nu vrea să aloce bani pentru activități de marketing. Ce fac?

În primul rând trebuie sa reiau toate informațiile, pe care le dețin în

calitate de director de marketing și să le structurez sub formă de business plan. Tot ce ține de companie trebuie cuprins într-un dosar care să fie început de la zero, dacă el nu există. Vă rog sa observați că am spus dosar și nu folder de calculator. E important.

Ce înseamna “toate informațiile”:

-istoric relevant de activități de marketing – vedeți ceea ce s-a făcut “pe marketing”, de-a lungul întregii existențe a companiei;

– încercați să adunați rezultatele în vânzări ale companiei măcar pe săptămâni dacă nu pentru fiecare zi în parte;

– corelați aceste rezultate financiare de vânzări cu activitățile de marketing și studiați tot ce vi se pare relevant – influențele lunilor moarte, lunile active, lunile de concedii, Paște, Crăciun;

– după ce ați făcut aceste 3 acțiuni deja începeți să gândiți strategic, iar logica vă va îndruma înspre o analiză mai detaliată și mulată pe tipul companiei Dvs;

– faceți 5 planuri de activități de marketing pe diferite tipuri de vehicule media și adunați 2 tipuri de oferte pentru acestea: una optimă și una ieftină (unde “ieftin” reprezintă limita inferioară de calitate, mărime, frecvență a unui vehicul media);

– prezentați aceste planuri, în fiecare săptămână, câte unul în fiecare zi de luni, persoanei care ia deciziile în compania Dvs., fie în cadrul ședințelor de departamente, fie ședințelor private cu directorul general;

Este foarte important ca, aceste 5 planuri pe care le prezentanți, să fie corecte, originale și să aibă subliniate un scenariu de rezultate. Potențialul de vânzări pe care acțiunile propuse Dvs. le-ar putea aduce companiei. Folosiți-vă de bunul simț și logica Dvs. pentru a gândi aceste cifre. Din păcate nu aveți cum să faceți studii de piață. Căutați totuși pe internet contexte similare sau studii publice. Asezonați totul local și temporal, nu dați doar un simplu “copy-paste” informațiilor.

Fiți clari, fiți conciși și la obiect (pleonasm intenționat) – nu vă plictisiți șeful cu 80 de pagini ci doar cu 2 coli A4.

Am un șef care nu are bani de activități de marketing. Ce fac?

Păi dacă nu are bani, atunci, sincer, de ce se mai deranjează să plătească un director de marketing? Stimați colegi, înțeleg nevoia unui salar. Dar prin faptul că sunteți plătiți și nu «produceți», credeți-mă pe cuvânt că veți fi dat afară oricum.

Totuși dacă nu vrei să vă dați demisia ați putea:

– face blogging pentru compania Dvs. atât pe un blog gratuit creat pentru companie cât și pe alte bloguri unde se discută probleme ce au legătură cu serviciile sau produsele Dvs.;

– corporate networking – înscrieți-vă pe unul sau mai multe din site-urile ce reunesc persoane din domeniile Dvs. de activitate și intrați în contact cu ele;

– educați-vă publicul prin newslettere și informații relavante și corecte postate pe site-ul Dvs. – prin generarea de conținut unic pe site veți dobândi și mai mult trafic în timp și deci și mai mulți clienți; nu aveți site? Atunci, sincer, nu știu ce să vă spun. Nu aveți un site cu modul de administrare a textelor? Un site dinamic? Atunci, vă sfatuiesc să îl upgradați cât se poate de repede. Aceasta este ACUM prioritatea Dvs.

– gândiți oferte ale serviciilor Dvs. și refaceți sau completați oferta de vânzare a produselor sau serviciilor companiei Dvs. cu elemente creative și interesante;

– propuneți-vă în fiecare zi să contactați 10 persoane cărora să le trimiteți aceste oferte – știu că această muncă ar trebui să fie a oamenilor sau directorului de vânzări dar dacă nu aveți “buget” și nu vă dă nimeni bani atunci eu zic că nu strică să vă “faceți rost” de niște bani – când aduceți clientul și deci generați vânzări, propuneți-i șefului dvs. să vă dea jumătate din banii din profit ca să dezvoltați alte acțiuni de marketing.

Cam atât.

Fiți creativi… în fiecare zi. Nu doar în weekend și lunea.

Dragoș Alexa este autorul Cărții cu secrete de marketing, publicitate și design grafic (www.carteacusecrete.ro). A gestionat campanii naționale sau locale cum ar fi „Zânul Olandez – pensia BT Aegon” (director de marketing) sau Polus – Servus cu toată lumea! (director de creație, strategie și mediaplanning). În prezent este managing partner al agenției de creație și strategii publicitare Creatica, agenție în portofoliul căreia se simt bine: Naturlact, Symbeauty, Safe Invest România, Autospa, Conacul Archia.

Ziarul de Mures te invită să ne scrii pe adresa redactia@ziaruldemures.ro despre problemele și întrebările tale din domeniul marketing-ului, publicității sau brandingului. Îți vom oferi soluțiile sau posibilele rezolvări ale echipei noastre de specialiști pentru fiecare caz în parte. Cele mai interesante situații vor fi publicate iar protagoniștii acestora, vor primi cadou Cartea cu Secrete, scrisă de Dragoș Alexa.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close