Uncategorized

Totul pentru un zâmbet frumos

foto

Dorința oamenilor de a avea un zâmbet cât mai aproape de ideal există dintotdeauna. Pacienților care-și doresc dinți sănătoși, bine aliniați, de o formă cât mai apropiată de perfecțiune și, nu în ultimul rând, mult mai albi, le vine în ajutor tehnologia actuală, foarte avansată, care le pune la îndemână o gamă foarte variata de mijloace precum albirea dinților, obturațiile fizionomice, implantul dentar, fațetarea, dar și tatuajele si bijuteriile dentare.

Albirea dinților este un proces de decolorare a petelor smalțului și ale dentinei. Albirea acționează numai pe dinții naturali, astfel că, dacă pacientul are coroane sau punți, acestea își vor păstra culoarea. Cauzele colorării dinților sunt înaintarea în vârstă, consumul de substanțe care pătează, pierderea vitalității dintelui, fluorizarea excesivă, dar și degenerarea nervilor. “Rezultatul albirii variază de la o persoana la alta, dar pentru a se menține pe o perioadă cât mai îndelungată, este necesară evitarea fumatului, cofeinei, vinului roșu și nefolosind rujuri închise la culoare”, ne sfătuiește Corina Blanc, medic primar stomatolog. Albirea nu este indicată copiilor de până la 14 ani, femeilor însărcinate sau femeilor care alăptează, deoarece nu s-au făcut cercetări asupra acestora. Costurile încep de la 30 lei în cazul unui dinte vital și 50 lei pentru un dinte devitalizat. Aplicarea de obturații fizionomice, o altă metodă a stomatologiei cosmetice, este recomandată în cazurile de dinți fracturați, cariați, îngălbeniți sau înnegriți. Aceasta se realizează prin adeziunea unei rășini speciale de aceeași nuanță cu restul de dinte natural, se adaptează și se lustruiește, rezultând astfel rezultatul estetic dorit.

Dinți noi

Implantologia dentară este o parte importantă în stomatologie, deoarece implantul este o soluție eficientă în cazul lipsei dințiilor sau în cazul defectelor arcadelor dentare. Se realizează prin înlocuirea unui dinte lipsă cu un șurub din titan introdus în maxilarul pacientului, peste care se aplică coroane de înveliș ceramic. Ca și avantaje ar fi faptul că implantele sunt rezistente, durabile și prezintă un aspect natural, împiedică migrarea dinților vecini în spațiul liber și îmbunătățesc masticația. “Dezavantajul ar fi că implantul dentar se situează încă, din punct de vedere al prețului, în zona tratamentelor de lux deoarece atât implantul în sine, toate accesoriile sale, cât și instrumentarul și aparatura sunt foarte scumpe”, susține Corina Blanc. În Mureș, prețul variază între 200 și 1.500 USD. În cazul în care costurile reprezintă cu adevărat o problemă, protezele sunt singurele alternative. Atunci când vrem să corectăm aspectul inestetic al dinților, în cazul în care aceștia sunt sparți, decalați, prost aliniati, pătați sau colorați, sau pentru schimbarea obturațiilor voluminoase din compozit putem apela la fațetare. “Tehnica de realizare este netraumatizantă, șlefuindu-se doar la nivelul smalțului”, ne liniștește Corina Blanc. Avantajele acestei obțiuni sunt că fațetele de porțelan creează un aspect firesc al danturii, din cauza absenței metalului, oferind o translucență foarte apropiată de cea a dinților naturali, păstrează vitalitatea dentară, iar timpul de execuție este redus.

Bijuteriile și tatuajele dentare

Pe suprafața dintelui se lipește o mică bijuterie care poate fi confecționată din aur, platină, o piatră prețioasă sau un cristal de tip Swarovsky. Procedura respectivă de aplicare nu presupune o intervenție laborioasă, ea durând în jur de 10-15 minute. Pacientul stabilește cu medicul un model de bijuterie. Aceasta poate fi făcută la comandă sau se poate achiziționa separat de la firmele de accesorii medicale. Procedura este nedureroasă, iar în cazul în care pacientul dorește să renunțe la bijuterie aceasta se poate îndepărta fără probleme și fără consecințe negative asupra dintelui. Prețurile pentru astfel de bijuterii variază între – 100-400 euro în funcție de doza și locul în care sunt aplicate. Tatuajele dentare sunt deasemenea împodobiri temporare ale dinților cu diferite figurine din aur, pietre neprețioase, semiprețioase, mici briliante. Acestea se aplică pe dinții din față, prin tehnici adezive, cu un lipici special, după demineralizarea locală a dintelui.

Iulia OPREA

iulia@zi-de-zi.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close