Uncategorized

OTP Bank ne dă undă verde

Unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrală și de Est a ajuns și la Târgu Mureș. Deschiderea sucursalei mureșene face parte din strategia generală a grupului de dezvoltare accelerată. Astfel, vineri, 3 februarie, a avut loc deschiderea oficială a sucursalei OTP Bank Târgu Mureș, în prezența lui Harshegyi Frigyes, directorul general al OTP Bank România. Fost vicepreședinte al Băncii Naționale a Ungariei, cu o experiență de aproape 35 de ani în domeniul bancar, Harshegyi Frigyes a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu, în limba română, pe care o studiază de doar șase luni.

* Reporter: Domnule director, câte sucursale are OTP Bank în România la ora actuală?

Harshegyi Frigyes: OTP a cumpărat RoBank, o bancă mică, cu 15 sucursale în țară, din care cinci în Transilvania și zece în Moldova, Muntenia, Oltenia. OTP Bank s-a dezvoltat în Ungaria ca bancă universală, care acoperă toată piața și toată țara. Noi vom aplica aceeași politică de dezvoltare și în țările vecine unde avem activitate. Asta înseamnă că în trei-patru ani vom avea aproape 100-120 de sucursale în România. În prezent avem 30.

* Rep.: După modelul din Ungaria, probabil.

H.F.: După cel din Ungaria, din Bulgaria sau din Serbia, țări unde operează OTP.

* Rep.: Revenind puțin la achiziția RoBank, sunteți mulțumit de achiziția făcută și de ce ați găsit acolo?

H.F.: Da. RoBank a afost o bancă mică, dar cu clienți pe partea de corporate, persoane juridice. Pentru servicii și produse adresate persoanelor fizice, noi trebuie să construim totul de la zero. Sucursalele pe care le deschide OTP sunt universale, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme.

* Rep.: Câte sucursale veți deschide anul acesta? Înțeleg că doriți să fiți prezenți peste tot în țară.

H.F.: Da, dorim să deschidem sucursale și agenții în fiecare județ. Până la sfârșitul acesta de an vom avea sucursale în fiecare județ din Transilvania. În orașele mari – Cluj, Târgu Mureș – vom avea chiar mai multe sucursale și ne extindem și în celelalte zone. În Moldova am deschis la Bacău, la Iași, la Piatra Neamț, vom deschide în Botoșani, la Suceava, iar în București avem deja nouă sucursale. Dar suntem prezenți și în Pitești, Constanța, Galați, Brăila, Craiova.

* Rep.: V-ați propus să deschideți un număr mare de sucursale anul acesta?

H.F.: Nu mai mult de 30 până la finele anului 2006. Dar în trei-patru ani cred că vom avea 100-120 de unități. Vom vedea dacă va fi necesar să avem un număr mai mare. În competiție cu alte bănci care au deja o rețea foarte extinsă, este o întrebare foarte interesantă dacă avem sau nu nevoie de o asemenea extindere, pentru că susținerea unei sucursale implică o serie de costuri destul de ridicate. În cazul în care nu vom avea un număr minim de clienți în orașele mici, nu vom avea unități. Pe de altă parte, băncile au început deja să dezvolte canalele electronice în vederea menținerii legăturii cu clienții, atât cu persoane fizice, cît și juridice. Via internet, via call center este posibil să ne servim clienții în 24 de ore.

* Rep.: Ce aduce nou OTP pe piața bancară din România?

H.F.: Cred că venim cu o serie de noutăți în privința produselor pentru IMM-uri, sunt credite sub formă standardizată și în această formă procedeele de acordare a creditelor sunt mai simple.

* Rep.: Ce cotă de piață v-ați propus să atingeți în următorii ani?

H.F.: RoBank a avut o cotă de piață de aproape unu la sută, dar noi dorim ca în termen de aproximativ 3 ani să atingem 5 la sută, iar la sfârșitul acestui an 2-2,5 la sută. La început creșterea se poate să nu fie atât de rapidă, dar pe măsură ce ne extindem rețeaua, vom accelera în privința atingerii cotei pe care ne-am propus-o.

* Rep.: În Ungaria ce cotă de piață are OPT Bank?

H.F.: 22-23 la sută. Dacă ne uităm la piața europeană vedem că o cotă de 25 la sută este maximum posibil, căci concurența nu permite mai mult.

* Rep.: Care este volumul investițional pe care vi l-ați propus pentru România și în ce obiective?

H.F.: OTP Bank a majorat deja de două ori capitalul social al OTP România, cu 10 milioane de euro în 2004 și cu 30 de milioane în 2005. Anul acesta cred că vom mai mări capitalul tot cu 30 de milioane euro. OTP Bank a cumpărat deja societatea de asigurări Ceccar Romas, investind în această achiziție aproape 5 milioane euro. Firma mamă este, oricum, pregătită să investească mai mult dacă creșterile înregistrate de OTP Bank România vor fi mari. Acum avem 55 de milioane euro surse proprii, iar în timpul anului e posibil să dispunem de încă 30 de milioane.

* Rep.: OTP Bank s-a înscris în lupta pentru achiziționarea CEC. Ce ne puteți spune despre acest lucru?

H.F.: Da, așa este. Facem parte dintre cei care doresc să achiziționeze CEC-ul. Planurile noastre sunt îndrăznețe, vrem să pătrundem, la fel cum am făcut-o și în alte țări est-europene, pe piețe noi și să dezvoltăm acest concept de bancă universală. Aici ar fi două posibilități, să ne dezvoltăm, să creștem organic așa cum facem acum, cumpărând o bancă mică dar dezvoltând-o repede, sau putem să cumpărăm o bancă mare. Cred că deja OTP are experiență în transformarea unei instituții bancare de tip Casa de Economii și Consemnațiuni, fiindcă așa a fost și în Ungaria. De asemenea, noi am cumpărat și DSK Bank, cea mai mare bancă din Bulgaria, tot de tip Casa de Economii și Consemnațiuni. De aceea credem că achiziția CEC ar fi bună pentru noi pentru că am putea s-o dezvoltăm mai repede.

* Rep.: Cum comentați afirmația că, din punct de vedere economic, Imperiul Habsburgic se reface încet-încet?

H.F.: Cred că este natural și normal ca în această zonă să fie mai multe firme din Austria și din Ungaria decât din alte părți, pentru că avem nu numai o istorie comună, ci și piețe comune și tendința aceasta se datorează faptului că noi cunoaștem această piață. Să știți că și în Ungaria, inclusiv în sectorul bancar, tot austriecii sunt cei mai activi.

* Rep.: Vă mulțumim și succes în Târgu Mureș!

OTP Bank România a deschis vinerea trecută la Târgu Mureș o nouă sucursală, ca parte a strategiei sale de dezvoltare pe piața bancară din România. Noua sucursală, situată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 216, oferă produse și servicii bancare adresate atât clienților persoane fizice, cât și companiilor. Divizia retail a fost construită de la zero, după achiziția RoBank, o bancă mică, dar solidă, axată pe segmentul de oferte pentru companii. Segmentul de retail a fost activat prin lansarea mai multor produse: creditul pentru nevoi personale, creditul pentru nevoi personale cu garanție imobiliară, creditul ipotecar și overdraft-ul. În curând vor fi lansate alte noi produse, ca parte a strategiei pentru segmentul de retail pe anul 2006. “Am pornit la drum cu o ofertă atractivă pentru toate categoriile de consumatori. După studierea tendințelor și a evoluției probabile a segmentului bancar, acum suntem pregătiți să operăm mișcări vizibile, menite să ne ajute să ne atingem obiectivul pe termen mediu, acela de a deține o cotă de piață de 4-5% din sectorul bancar românesc”, a declarat Harshegyi Frigyes, director general al OTP Bank România.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai administrației județene și locale, dar și prieteni și potențiali clienți, care au apreciat investiția OTP Bank în județ. “Ne bucurăm pentru prezența în Mureș a OTP Bank România, această nouă sucursală va contribui la îmbogățirea patrimoniului bancar din județ”, a apreciat subprefectul Burkhard Arpad, prezent la inaugurare. Printre invitați s-au numărat Marius Ichim, directorul de cabinet al prefectului de Mureș, din partea Consiliului Județean Mureș a fost prezent Bartha Iosif, director economic, Szalkay Jozsef, directorul Piraeus Bank și consilier județean, dr. Benedek Istvan, dar și oameni de afaceri, interesați de oferta OTP: Radu Dredețianu, directorul Digitek, familia Losonczi, deținătorii firmelor Lambda Communication și Romabelt, Simona Gligor, director marketing în cadrul grupului de firme Bența, Cristina Curtifan, director reprezentanță Beres. După tăierea panglicii, invitații au fost așteptați la restaurantul Solyom din Complexul Weekend, pentru a ciocni un pahar de șampanie care să poarte noroc noii sucursale.

“A fi aproape de clienții noștri, atât prin proximitate, cât și prin crearea de produse flexibile, care să le satisfacă nevoile, este foarte important pentru noi.”

Istvan Gedo, directorul sucursalei Târgu Mureș a OTP Bank România

Au consemnat

Diana SÄ‚CÄ‚REA

și Ligia VORO

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close