Sanatate

Patologia cardiovasculară, acoperită în totalitate la Nova Vita

Dr. Erno Jerzicska, medic specialist chirurgie cardiovasculară, ne-a acordat un interviu în care ne vorbește despre activitatea din acest timp, despre patologia cardiovasculară, echipa medicală care realizează intervențiile chirurgicale, dar și despre o premieră la Nova Vita, o intervenție chirurgicală cardiacă minim invazivă de succes.

Reporter: Cum se desfășoară activitatea de chirurgie cardiovasculară la Centrul Medical Nova Vita?

Dr. Erno Jerzicska: Din punct de vedere al activității de chirurgie cardiovasculară, în urmă cu aproximativ opt luni am început acest proiect la Centrul Medical Nova Vita. El se derulează exclusiv aici, deci tot ceea ce se face din punct de vedere al diagnosticului și tratamentului pacienților se întâmplă în Nova Vita. De multe ori avem ajutorul colegilor de la Clinica de Recuperare Cardiovasculară în ceea ce privește stadiul postoperator tardiv al pacienților, adică după ce au trecut de faza care necesită un tratament chirurgical de terapie intensivă, pacienții merg acolo pentru a se reabilita complet pentru o mai bună integrare socială.

Rep.: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare pe care le tratați?

E.J.: Am abordat tot ce înseamnă patologie, adică boli care se adresează acestei specialități. Am tratat boli cardiace la adulți de toate tipurile, atât cu conotație congenitală și boli dobândite, atât afecțiuni ale vaselor coronariene, care sunt cele mai frecvente în zilele noastre, cât și afecțiuni valvulare, afecțiuni ale mușchiului miocardic, anevrisme de ventricul stâng, anevrisme de aortă, aorta fiind principalul vas din organism, iar îmbolnăvirea ei este o problemă foarte mare și necesită niște terapii extrem de dificile și complexe. De curând am făcut și un simpozion pe revascularizarea  cerebrală a pacienților care au probleme la nivelul arterelor care duc sânge către creier. De asemenea, am tratat pacienți cu diverse afecțiuni abdominale și periferice vasculare. Practic, ne-am ocupat la Nova Vita de tot ceea ce înseamnă chirurgie cardiovasculară.

Rep.: Să înțeleg că abordați tot ce înseamnă patologie cardiovasculară?

E.J.: Din punct de vedere al intervențiilor, cel mai important lucru este că abordăm tot ce înseamnă patologie cardiovasculară, deci nu există boli pe care să nu le tratăm. Singurul lucru pe care nu îl facem este transplantul cardiac. Avem o experiență mare și rezultate foarte bune în domeniul revascularizării cerebrale, a revascularizării miocardice pe cord bătând. De asemenea, am început acest proiect de chirurgie cardiacă minim invazivă pe care sperăm să-l putem dezvolta. Am dori să începem o implicare mai mare în chirurgia aortei, una dintre cele mai mari chirurgii cunoscute la momentul de față în toate specialitățile. Implicarea umană și materială este semnificativă. În momentul de față ne luptăm cu restrângerile cauzate de mediul privat în care activăm, dar eu sper să trecem și peste acest aspect.

Rep.: Câți oameni ați tratat în cele opt luni de activitate a departamentului de chirurgie cardiovasculară și cine face parte din echipa medicală?

E.J.: Lunar, avem aproximativ 20 de intervenții mari, iar de la deschiderea departamentului și până acum am avut 120-140 de intervenții mari. Pentru intervențiile mai mici numărul crește. Eu sunt singurul chirurg cardiac din Nova Vita, iar împreună cu dr. Fărcaș facem intervențiile chirurgicale. Pe partea anestezie și terapie intensivă conlucrăm cu dr. Lucian Băilă, respectiv cu medicii de anestezie și terapie intensivă din Nova Vita, cu dr. Andrea Șomfălean, dr. Svetlana Solomon și dr. Ovidiu Jeder. Cu ei lucrăm în vederea realizării acestor intervenții chirurgicale, respectiv a urmăririi postoperatorie a pacienților. Conlucrăm, de asemenea, cu Departamentul de Cardiologie și Cardiologie Intervențională tot din Nova Vita, condus de dr. Ciprian Suciu, unde practic se petrec marea majoritate diagnosticelor necesare pentru această activitate.

Rep.: Știm că ați realizat de curând o intervenție chirurgicală cardiacă delicată. Despre ce a fost vorba?

E.J.: Ceea ce am făcut a fost o premieră pentru Nova Vita. Eu am mai făcut astfel de intervenții cu ceva timp în urmă la spitalul public, dar aici s-a făcut pentru prima oară o intervenție de chirurgie cardiacă minim invazivă la o doamnă tânără la care era important și aspectul estetic al unei astfel de intervenții. S-a făcut o înlocuire valvulară, deci s-a înlocuit valva aortică din inimă printr-un procedeu minim invaziv, care presupune o incizie de aproximativ 7-8 centimetri. Față de celălalt serviciu de chirurgie din Târgu-Mureș și din zonă, ceea ce mai facem noi de rutină sunt revascularizările miocardice, adică acele operații de by pass pe cord bătând, deci fără să se oprească inima pacientului. Practicarea acestor intervenții în România se mai face la centrul medical privat din București, unde operează niște chirurgi italieni și foarte rar la Cluj-Napoca, pentru că sunt mai dificile. Ele pot fi făcute în două variante: fără să i se oprească inima pacientului sau în modul clasic în care se oprește inima pacientului. Noi facem aproape săptămânal o asemenea intervenție.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close