Uncategorized

Pensii mai mari

Peste 40 de mii de pensionari mureșeni vor primi în luna septembrie pensii majorate. Din totalul celor 40 de mii, 32.524 sunt pensionari care au desfãșurat activitate exclusiv în agriculturã.

Creșterea pensiilor pentru agricultori, astfel încât acestea sã devanseze rata de creștere a celor din sistemul public, este una dintre mãsurile cuprinse în Programul de Guvernare pentru perioada 2005-2008.

Potrivit prevederilor HG 777/2005, privind majorarea pensiilor agricultorilor, începând cu luna septembrie 2005 se majoreazã cu 10% punctajul mediu anual al acestei categorii de pensionari. Este vorba despre punctajul mediu anual obținut prin valorificarea fiecãrui an util, realizat în cadrul fostelor CAP-uri, fiecãrui an de contribuție realizat de țãranii cu gospodãrie individualã din zonele necooperativizate și a perioadelor de contribuție realizate în condițiile Legii nr.80/1992. De prevederile acestei legi beneficiazã atât persoanele cu vechime în agriculturã, pensionate pânã în prezent, cât și persoanele care se vor pensiona dupã data de 1 septembrie 2005 și care vor face dovada realizãrii unor stagii de cotizare în agriculturã, anterior datei de 1 aprilie 2001.

Aproape 10.500 de pensionari care au realizat vechime în agriculturã, dar ale cãror pensii din sistemul public nu au intrat încã în procesul de recalculare, vor primi drepturile majorate potrivit HG nr. 777/2005 în aceastã lunã.

“ În județul Mureș existã o pondere micã de agricultori, în comparație cu partea de sud a țãrii, unde se concentreazã o mare parte din agriculturã. Cu toate acestea, se înregistreazã o creștere medie de 9,88%, ajungând în prezent la 985.000 ROL, pensia medie”, a declarat Ileana Morent, director executiv la Casa de Pensii Mureș. (S.S.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close