Religie Cultura

Pilda bunului samarinean: ”Să-i iubim pe toți oameni!”

Foto

Predica din cea de-a 25-a Duminică după Rusalii

Se spune că într-o zi, din vechime, un foarte bun cunoscător al Legii Vechiului Testament, l-ar fi întrebat pe Iisus Hristos: ”Ce să fac învățătorule ca să moștenesc viața de veci?” La întrebarea care i s-a pus, Iisus Hristos a răspuns: ”Ce este scris în Lege? Cum citești?”. La rândul său învățătorul de lege a zis: ”Să iubești pe Dumnezeu din toată inima și din tot sufletul și din toată puterea și din tot cugetul, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți. Auzind cele spuse, Iisus Hristos a zis la rândul său: ”Drept ai răspuns. Fă aceasta și vei trăi!” Replica care a venit din partea învățătorului de lege a fost: ”Și cine este aproapele meu?”

Aflarea aproapelui

Iisus a răspuns dând o pildă: ”Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, si a căzut între tâlhari, care după ce l-au dezbrăcat și l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort. Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea și văzându-l, a trecut pe alături. De asemenea, și un levit, ajungând în acel loc și văzând, a trecut pe alături. Însă un samarinean, mergând pe cale, a venit la el și, văzându-l, i s-a făcut milă. Și, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn și vin, si, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeți și a purtat grijă de el. A doua zi, scoțând doi dinari i-a dat gazdei și i-a zis: Ai grijă de el și, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îți voi da. Care din acești trei ți se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?” Învățătorul de lege a răspuns: ”Cel care a făcut milă cu el.” Atunci Iisus i-a zis: ”Mergi și fă și tu asemenea.”

Să facem credința vie!

În vremurile acelea, samarinenii erau considerați un neam de păcătoși, iar evreii se fereau de ei. Însă după cum am putut vedea în pildă, tocmai un samarinean a fost cel care a salvat viața acelui om.De aici se desprinde ideea că toți suntem datori să facem credința noastră vie și lucrătoare prin fapte, ajutându-i pe cei care se află în nevoi, știind fiind faptul că oricând și noi putem ajunge în situația aceasta și, la rândul nostru vom aștepta ajutorul semenilor noștri. De asemenea, nu trebuie să uităm că, ajutând ne agonisim comori în ceruri, “unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură. Căci, acolo unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta.”

Pavel BORUGA

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close