Uncategorized

Platforma lui Schwartz, mai radicală

Ladislau Schwartz, ex-președintele PNL, recunoaște că plecarea din PNL i-a lăsat un gust amar, alegând să demisioneze când a observat că nu este nevoie de el nici politic, nici profesional. “De atunci și până în momentul creării Grupului de inițiativă nu m-am implicat politic în nici un mod, rămânând liberal cu sufletul, dacă nu puteam cu fapta”, a afirmat pentru ZIARUL Schwartz. Liberalul demisionar speră ca platformiștii să fie reprimiți în PNL, dar el nu este interesat să revină în PNL fără platformă.

* Reporter: Care sunt motivele reale care au determinat demisia d-voastră din PNL?

Ladislau Schwartz: Anul 2005, pentru mine, a fost un an destul de zbuciumat, deși partidul din care făceam parte era la guvernare. Ca să încep cu începutul trebuie să explic pentru cei care nu cunosc amănunte că tot programul PNL și al Alianței DA din Mureș din domeniul sănătății a fost creat și prezentat de către mine. Deși mă așteptam ca după competențele mele în domeniu să fiu numit într-o funcție în care să-mi aduc și eu aportul la dezvoltarea medicinei mureșene, acest lucru nu s-a întâmplat. Acest lucru, chiar dacă m-a dezamăgit, nu m-a făcut să renunț la luptă și am continuat până în toamna 2004 atunci când au fost și alegeri la nivel județean în PNL. La centru, în acel moment, s-a modificat Statutul PNL, impunându-se o regulă prin care președinții filialelor județene își alegeau și echipa de conducere. Drept urmare, eu, personal, nu am fost inclus în acea echipă, chiar dacă am ocupat funcția de președinte interimar până la desemnarea președintelui ales. Ca atare am fost desemnat pe lista candidatului la președinție pe poziția de supleant 2, adică nu aveam drept de vot în conducerea filialei. În acel moment am spus că, dacă nici politic și nici profesional nu este nevoie de mine, pot liniștit să-mi prezint demisia. De atunci și până în momentul creării Grupului de inițiativă nu m-am implicat politic în nici un mod, rămânând liberal cu sufletul, dacă nu puteam cu fapta. Totuși plecarea din PNL mi-a lăsat un gust amar dar sper ca revenirea să facă să dispară acel gust.

* Reporter: Cine și ce v-a determinat să aderați la platforma liberală?

L.S.: Două ar fi persoanele care au reușit să mă determine să redevin membru activ, subliniez că doar de partea liberalilor, și anume Valeriu Stoica cu care am avut o relație deosebită încă din campania electorală din 2000 și mai apoi Theodor Stolojan. Aceștia au solicitat participarea mea la lansarea Platformei Liberale de la Pitești, unde am avut o discuție personală cu amândoi și am plecat de acolo cu convingerea că platforma este cea mai bună cale a liberalilor deci și a mea.

* Rep.: Cum vedeți viitorul grupului de inițiativă pe care l-ați format?

L.S.: Momentan am rămas la stadiul de inițiativă ca pe viitor să transformăm acest grup într-o construcție politică. Ne dorim să atragem oameni cu dorință de a participa alături de noi la platformă dar mai ales cu putere de lucru. Încercăm o extindere în tot județul pentru a putea cuprinde orașele mari, municipiile pentru ca să avem un punct de sprijin peste tot și să adunăm adepți și, în funcție de modul în care se vor desfășura lucrurile la nivel național, să ne stabilim și relația cu PNL.

* Rep.: Ce acțiuni aveți în plan în următoarea perioadă?

L.S.: Ca și proiect personal vreau să-i aduc în luna decembrie la Târgu-Mureș pe inițiatorii platformei liberale Stoica și Stolojan și am promisiuni de la aceștia că vor fi aici.

Plaformă în PNL

* Reporter: Ce șanse le dați platformiștilor să fie reprimiți în partid sau considerați că grupul Stolojan-Stoica vor transforma platforma într-un partid separat de PNL?

L.S.: Eu sper că aceste șanse sunt de peste 50% și cred din tot sufletul meu că platforma va fi transferată în interiorul PNL într-un mod sau altul, iar cei excluși sau cei care singuri s-au demis să fie reprimiți în rândul partidului mamă. Nu exclud varianta în care nu se va ajunge la nici un fel de înțelegere, deși, sincer, mi-o doresc mai puțin.

* Rep.: Dacă vor fi reprimiți, considerați că această decizie va fi dublată de desemnarea lui Theodor Stolojan la conducerea PNL? În ceea ce vă privește vă veți întoarce în PNL dacă grupul platformiștilor va fi reprimit?

L.S.: Theodor Stolojan nu trebuie să fie desemnat ca și președinte al partidului pentru că este un luptător și nu cred că el vrea altceva decât o competiție reală în care și alții să-și depună candidaturile. Un Congres corect organizat fără aranjamente l-ar putea readuce la vârful partidului dar la fel ar putea să aleagă un alt candidat la fel de competent ca și Stolojan. Dacă se va hotărî la nivel național reîntoarcerea platformiștilor în rândurile PNL eu cu cea mai mare plăcere voi fi alături de aceștia.

* Rep.: Cum vedeți realiza-rea unei Federații a Forțelor de Dreapta atât de des pomenită în platformă și ce șanse de reușită îi acordați? Cum comentați inițiativa PNL de apropiere de alte partide de dreapta cum ar fi AP sau PNÅ¢CD?

L.S.: Este un proiect de viitor care mi-a fost extrem de drag mie, personal, deoarece ideea aceasta dorește crearea unui pol de dreapta capabil să câștige și viitoarele alegeri. Prin acest lucru nu trebuie să se înțeleagă o contopire a partidelor membre ale respectivei federații sau o dispariție a identității lor. Dimpotrivă se vrea o fuziune reală a tuturor forțelor de dreapta cu un statut nou care să stipuleze foarte clar curentele din interior. Modul în care se va păstra identitatea fiecărui partid în parte încă nu este cunoscut oficial dar pe viitor se va afla și acest lucru. În legătură cu încercarea unor lideri PNL de a iniția dialoguri cu alte partide de dreapta consider că la momentul actual ele reprezintă o încercare de distragere a atenției opiniei publice de la problemele reale.

* Rep.: O eventuală fuziune cu PD a liberalilor este benefică pentru PNL sau dimpotrivă? Argumentați.

L.S.: Cred că o fuziune făcută acum de un PNL decimat, un PNL slab ca și forță politică nu ar fi benefică în nici un caz. Eu cred că peste minim trei luni atunci când, din perspectiva mea, PNL va fi puternic deoarece se va uni cu platformiștii, problema fuziunii cu PD se pune în alt mod și de pe alte poziții. Dacă PNL va avea forța să se revigoreze, să-și rearanjeze treburile interne, își va recăpăta locul meritat ca principală forță politică din România.

* Rep.: Dacă mâine PNL Mureș v-ar propune din nou o funcție importantă în interiorul filialei, a-ți accepta? Argumentați.

LS: În nici un caz. Momentan nu mă interesează o funcție în partid. Chiar dacă ar veni la mine și ar spune că totul a fost dat uitării și că ar trebui s-o luăm de la capăt, nu aș accepta deoarece, în concepția mea, nu am în spate nici un vot, nici un fel de susținere și nici un fel de drept personal. Dacă vom forma un grup puternic aici în Mureș, capabil să susțină ideile pe care le promovăm, se va pune în discuție și o eventuală revenire. Doar cu legitimitate se poate reuși, iar ea se poate obține doar prin susținere publică.

* Reporter: Cum credeți că se va ajunge la o înțelegere între cele două părți, printr-o împăcare reciproc dorită sau prin forțarea mâinii actualei conduceri de către parlamentarii susținători ai platformei?

LS: Deocamdată ambele părți și-au manifestat dorința de comunicare, dar încercările au eșuat până acum. Pe de o parte, PNL, prin vocea lui Varujan Vosganian, oferă tuturor disidenților posibilitatea de a reveni în partid, iar pe de altă parte conducerea PNL continuă să excludă pe cei care se arată pro-platformă. Dai promisiuni și furi certitudini. Din perspectiva informațiilor pe care le dețin se conturează un boicot al parlamentarilor care au aderat la platformă care va fi folosit ca o armă de rezervă în cazul că negocierile nu vor reuși. Mi-e greu totuși să cred într-o împăcare deoarece s-au spus multe lucruri urâte și s-a împroșcat cu prea mult noroi.

* Rep.: Ce atitudine ar trebui să aibă parlamentarii loiali platformei: să sprijine guvernul în proiectele sale, inclusiv cel al Bugetului pe 2007, sau să se situeze pe o poziție adversă?

L.S.: Bugetul, cum este el bun sau rău, eu cred că va fi sprijinit în Parlament de susținătorii platformei deoarece este o datorie de onoare și o datorie publică a acestora. Nu trebuie confundat conflictul politic cu unul pe toate planurile. Totuși pe viitor nu exclud o încercare a parlamentarilor liberali care sunt pentru platformă, să sprijine o moțiune de cenzură pentru demiterea actualului guvern. Dacă Tăriceanu își pierde poziția de premier i se va zgudui foarte tare și cea de președinte al PNL. Foarte mulți actuali colaboratori ai lui Tăriceanu, și mulți lideri locali ai PNL îl vor părăsi pe acesta în momentul pierderii funcției de premier. În acel moment se va pune întrebarea de ce am pierdut ministerul apărării, de ce ni s-a respins primul candidat la Comisia Europeană și se vor căuta și vinovați.

A consemnat Ionel ALBU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close