Religie Cultura

Poetul naţional, sărbătorit prin cântec, poezie şi artă plastică la „Mihai Eminescu”

7 flori statuie EminescuZiua Culturii Naţionale a fost marcată joi, 15 ianuarie la Centru Cultural Mihai Eminescu prin evenimentul „Vis de ianuarie”, organizat de Primăria municipiului Târgu Mureş, Direcţia SPUM şi Centrul Cultural Mihai Eminescu, eveniment care a reunit concursuri şi expoziţii, completate cu un program artisrtic de cîntec şi poezie având la bază opera eminesciană. „Sunt ajuns la acest eveniment ca şi om al cetăţii, venind din Cetate aici la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” unde an de an se întâmplă această manifestare. În acest an m-am regăsit ca şi coordonator artistic, nu neapărat o regie, ca şi o invitaţie adresată şcolilor şi tuturor celor doritori pentru a se alătura acestui eveniment pe care-l doresc unul mare, profund, pregătit, poate chiar unul din cele mai principale evenimente culturale ale anului. Dincolo de partea uşor obligatorie pe care copii o au câteodată în a învăţa o poezie şi a veni să recite, faptul că se întâlnesc şi faptul că spectacolul a devenit un întreg eveniment, cu expoziţii şi ateliere de pictură, concursuri de literatură, iată că ne-au regăsit într-un eveniment complex care l-am dotit să-l marcăm ca şi un eveniment important al culturii noastre. Avem şi invitaţi profesionişti din domeniul artei, alături de colegul meu de la Teatrul Naţional Târgu Mureş, actorul Ion Vântu avem două scrisori ale lui Eminescu pe care le-am adus în atenţia publicului. Importantă este preocuparea elevilor, faptul că se apropie de poezie, de filozofie , de frumos, şi dincolo de nota 10 care e posibil să o ia la limba română, li se oferă acest eveniment”, a precizat actorul şi regizorul Liviu Pancu, coordonatorul artistic al evenimentului.

Expoziţii şi workshopuri de pictură  

3 ateliere de picturaEvenimentul dedicat Zilei Naţionale a Culturii Române a debutat cu concursul de desene intitulat „Eminescu..ipostaze”, completat de vernisajul expoziţiei „Vis de ianuarie”, în foaierul Centrului Cultural Mihai Eminescu. „Am fost încântaţi că am putut face parte din acest eveniment anivesar dedicat poetului naţional Mihai Eminescu, colaborând pe două părţi. Prima parte a fost expoziţia lucrărilor de gimnaziu ai Liceului Vocaţional de Artă, respectiv un mic workshop concurs la care au participat 12 elevi din clasele a VI-a şi a VIII-a, lucrări care au trebuit terminate într-un timp dat, cele mai bune fiind premiate. Expoziţia s-a dorit a fi una care să exemplifice lumea creaţiilor eminesciene, să surprindă atmosfera prin prisma sufletele copiilor. În acelaşi timp am avut onoarea să-i coptăm şi pe cei din ciclul liceal cu câteva lucrări, cu o atmosferă mai profundă în ce priveşe recepţionarea şi înţelegerea mesajului plastic. Suntem foarte încântaţi atât noi cât şi elevii de această prezenţă de Ziua Culturii Naţionale aici la Centrul Cultural Mihai Eminescu”, a precizat Renata Vaer, profesor arte vizuale în cadrul Liceului Vocaţional de Arte din Târgu Mureş.

Concurs literar despre opera eminesciană

Atenţia s-a îndreptat apoi spre Concursul pe teme literare „Din valurile vremii”, unde cele patru echipe de la gimnaziile „N. Bălcescu”, „Friedrich Schiller”, „Al. I. Cuza” şi Liceul Vocaţional de Artă s-au întrecut având ca mijloace cunoştinţele despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu.

Peti Andras şi Claudiu Maior printre invitaţi

Momentul special a fost când întreg alaiul a ieşit afară, fiecare elev, în frunte cu cei doi viceprimari ai oraşului, Peti Andras şi Claudiu Maior au depus o floare la statuia poetului naţional din parcul din faţa Centrului Cultural Mihai Eminescu. A urmat spectacolul artistic intitulat „Vis de ianuarie”, nu înainte ca cei doi viceprimari să-şi exprime gândurile legate de sărbătoarea aniversărtii lui Mihai Eminescu. „Sărbătorim Ziua Culturii Naţionale, Ziua Culturii Româneşti, dar totodată îl omagiem pe poetul Mihai Eminescu. Ce înseamnă bucuria de a trăi într-o lume minunată, vrăjită a culturii ? Ce înseamnă pentru noi, pentru voi posibilităţile multiple de exprimare a culturii , în muzică, în pictură, în lectură ? Ce înseamnă să ne dezvoltăm capacităţile şi abilităţile de comunicare, de exprimare , de a ne dezvolta fanteziile şi de a ne bucura într-o interacţiune a fiinţelor umane ? Toate aceste întrebări mi le pun în fiecare zi. Dacă nu ar fi fost şcoala, dascălii extraordinari care m-au introdus în minunata lume a poeziei, în abecedarul culturii, a culturii române, sunt sigur că azi nu aş fi fost aici în faţa dumneavoastră. Eu vă îndemn ca în afară de ziua de 15 ianuarie să gândim ca fiecare zi ca la o excelentă posibiulitate de a ne dărui culturii şi tradiţiei noastre. Aceasta este siguranţa şi certitudinea pentru un viitor mai frumos”, a precizat Peti Andras, viceprimarul municipiuului Târgu Mureş. La rândul său, Claudiu Maior a salutat prezenţa tinerilor la sărbătoarea dedicată poetului nepereche al neamului românesc, Mihai Eminescu. „Sunt 165 de ani de la naşterea celui care a fost numit poetul nepereche al neamului românesc, o sărbătoare naţională a tuturor românilor. Indiferent de ce ar spune unii, poetul Mihai Eminescu va rămâne în sufletele noastre. Eminescu ne-a lăsat o moştenire care, mă bucur că acum în ceas aniversar o sărbătorim şi căreia îi arătăm preţuire prin gesturle noastre, prin cântecele şi poeziile recitate la acest eveniment. Mă bucur să văd cu precădere copii, oameni tineri. E un lucru special, un lucru pe care ar trebui să-l facem mai des”, a spus Claudiu Maior, viceprimarul municipiului Târgu Mureş.

Maraton de cântec şi poezie pe vers eminescian

1 Corul AnastosisPrimii care au deschis spectacolul artistic au fost studenţii UMF, prin corul de muzică bizantină „Anastosis”, urmat de momentul „Dor de Eminescu adus pe scenă de Cenaclul literar „Dacii liberi” al Colegiului Naţional „Al. Papiu Ilarian”. A venit apoi rândul elevilor din clasa a VII-a de la Gimnaziul „Al. I. Cuza” să aducă pe scenă „Scrisorile către Veronica Micle”, urmaţi de elevii Liceului Tehnologic „Ion Vlasiu” şi ai Liceului Vocaţional de Ară cu momewntele „Porni Luceafărul” şi „Şi dacă…”. Muzica nu a lipsit din cadrul spectacolului dedicat poetului naţional graţie recitalurilor susţinute de Cvartetul de coarde al Liceului Vocaţional de Artă, solistului Florin Rădulescu din Republica Moldova şi Grupul tinerilor Bisericii Greco-Catolice Nr. 1 din Târgu Mureş. Versul eminescian a mai fost adus pe scenă elevii Şcolii Gimnaziale „N. Bălcescu”, de Sergiu Baciu, elev al Liceului „Mihai Eminescu” completaţi de cei doi actori ai Naţionalului, Liviu Pancu şi Ioan Vântu care au dat glas Scrisorii a III-a şi Scrisorii a V-a de Mihai Eminescu.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close