Uncategorized

Prințișorii

Conduc mașini ultimul tip, își fac vacanțele și cumpărăturile în străinătate. Sunt privilegiați, dar asta nu înseamnă automat că sunt fără valoare. Copiii de bani gata ai Mureșului sunt și ei oameni ca noi. Soarta le-a dat mai mult decât altora, prin faptul că au părinți bogați. Unii au învățat, în același timp, și ce înseamnă responsabilitatea. Au vise, vor să ajungă pe picioarele lor și să depășească statului de “copilul lui cutare”. Între excese și normalitate, beizadelele de Târgu Mureș. Cine sunt, prin ce cluburi ies, ce mașini conduc. Și cel mai important, unde vor să ajungă.

Opinia majorității este că acești “copii de bani gata” nu știu să aprecieze munca, banii, cartea, în general valorile, că cedează ușor tentațiilor și că își permit să facă orice, pentru că părinții, oameni bogați și influenți, îi scot întotdeauna din belea.

Dacă lăsăm la o parte prejudecățile, vom descoperi că aceste lucruri sunt mai degrabă excepția, nu regula, și că acești copii sunt mai mult decât responsabili. Au învățat, văzându-i pe ai lor, că banul se face muncind. Și că, pentru a se putea bucura de ceea ce au, trebuie să muncească mult. E drept că, uneori, numele pe care le poartă le-au deschis uși, dar prin acțiunile lor au reușit să țină deschise aceste uși.

Ce vor fetele?

Sunt prietene nedespărțite, iar cunoscuții spun despre ele că sunt modeste și fete de treabă. Georgiana Havrileț este fiica lui Niculae Havrileț, patronul de la Gascop și, mai nou, purtătorul de cuvânt al PNL Mureș, și a Getei. Împreună cu Andreea Mosviciov, fata lui Andrei Mosviciov de la Anvico, au terminat liceul în această vară. “Tocmai pentru că am avut bac-ul, nu am prea ieșit în ultimul timp prin cluburi și discoteci”, ne-a mărturisit Andreea. În general, cele două ies cu prietenii în Cuba, After Dark și Avi-Cola, dar recunosc că cel mai mult le place să conducă. “Am permis de un an și ceva, dar nu am pretenții la vreo mașină specială. Acum o conduc pe a părinților”, spune Georgiana, despre care am aflat că șofează un Volkswagen Passat Combi. Andreea are un Mercedes E Classe de culoare roșie, iar în decembrie face un an de când are permis. Chiar dacă sună ciudat, fetele spun că nu au în sânge microbul cumpăturilor și nici alte pasiuni legate de ceasuri sau bijuterii scumpe. Au însă planuri mari în ceea ce privește viitorul lor. Georgiana va da admitere la Cluj, la Drept, dar nu s-a hotărât dacă vrea să devină avocat sau judecător, nici dacă vrea să practice meseria în Târgu Mureș sau să rămână la Cluj. După ce a urmat un an de liceu în Belgia, Andreea vrea să se întoarcă acolo pentru facultate. “Din păcate am șanse puține ca să fiu admisă anul acesta, pentru că întârzie actele”, povestește tristă Andreea, care vrea să opteze tot pentru Drept.

Și pentru că după atâta învățat prinde bine o vacanță, Georgiana își amintește cu plăcere de vacanța din Statele Unite, din urmă cu trei ani: “Am fost cu părinții, într-o rulotă și, timp de trei luni, am vizitat patru state”.

Andreea, în schimb, îndrăgostită de Belgia, va merge în vacanță în țara cartofilor pai și a ciocolatei amare.

Miss Litoral face economii

Raluca Togănel este proaspătă absolventă a Liceului Papiu. Speră ca media obținută la Bac (9,39) să-i asigure un loc la Facultatea de Științe Sociale, secția Comunicare, din cadrul Universității Babeș-Bolyai. “Mi-ar plăcea ca în viitor să lucrez în publicitate, iar absolvirea acestei secții ar fi un avantaj. Bineînțeles că mi-ar plăcea să am la un moment dat propria mea afacere în domeniu, dar deocamdată este doar un vis frumos”, spune Raluca. Faptul că tatăl ei, Ioan Togănel, a fost prefect și președinte de CJ nu are nici un fel de importanță, și niciodată nu i s-a deschis uși pe acest considerent. “În modelling ești bun sau nu, altceva nu are importanță”, e de părere Raluca. În anul 2003 a fost declarată Miss Târgu Mureș. Apoi a urmat un loc III la Miss Litoral și o serie de apariții în reviste ca STAR sau JUVENIL Almanah. Fiind remarcată, a început pregătirile pentru prezentări de modă, activitate unde se simte în elementul ei. De câte ori a urcat pe podium la Cluj, București, Târgu Mureș sau în alte orașe, a simțit o stare de bine, a fost o delectare. Și pentru că s-a văzut că se simte bine pe podium, Cătălin Botezatu a contactat-o pentru colaborări. Vacanțele de până acum și le-a petrecut în țară, pentru că tot timpul are câte ceva de făcut, iar fiecare activitate a fost și este o provocare continuă. “Dar după stresul clasei a XII-a, al bac-ului și al înscrierii la facultate cred că îmi voi lua o binemeritată vacanță și voi merge în Turcia. Este un mai vechi vis al meu să ajung acolo”, spune Raluca. De independență financiară totală nu poate fi vorba încă, dar faptul că locuiește cu părinții o ajută să facă economii. De condus conduce o Dacia Solenza, “dar vă rog să nu scrieți asta”, ne spune Raluca râzând. Dar pentru că tot ea a afirmat că este o mașină bună, noi scriem și asta.

Model de plăcere

Răzvan, fiul lui Viorel Balaban, unul dintre managerii Lek Pharmatech, este elev în clasa a X-a la Colegiul Național Unirea și de patru ani practică modellingul. Anul acesta va pleca în Statele Unite, la un liceu din California. “Vreau să dau SAT-ul acolo și să merg și la o facultate din State”, a recunoscut Răzvan, care are un țel dublu: dreptul și teatrul. Cariera de model și-a început-o de mic, când, pe plajă, a fost selectat pentru o reclamă. Spune că acum prezintă modă de plăcere, nu pentru bani, chiar dacă pe lista sa se află designeri celebri.

Cele mai frumoase vacanțe le-a petrecut în Insulele Canare și în Florida, dar speră să ajungă în Hawaii, “la iarnă, cu ai mei, probabil”. Îi plac mașinile sport și abia așteaptă să ajungă în America pentru a-și lua permisul. Audi TT al familiei rămâne al mamei, iar Răzvan visează la un Porsche.

Dans și modă

Ioana Dulău, fiica unuia dintre foștii directori ai Ilefor, a început dansul de societate pe cînd avea opt ani, iar pereche îi este Silviu, fratele ei. Un loc III obținut la Campionatele Naționale, le-a asigurat prezența în concursuri internaționale. “Am fost la câteva concursuri în Germania și la câte unul în Bulgaria, Ungaria și Moldova, unde am fost apreciați. Acum ne aflăm la un prag dificil. Din acest an am început să concurăm la categoria 19-35 ani, noi fiind cei mai mici. Diferența de clasă se vede foarte tare și am fost puțin demoralizați. Dar amândoi vrem să continuăm dansul, așa că avem de muncit”, ne-a povestit Ioana. Pentru că la fiecare concurs de dans la care participă trebuie să aibă o ținută nouă, la un moment dat a început să-și impună propriile idei. S-a dovedit că au fost inspirate, și așa Ioana și-a descoperit o nouă pasiune: creația de modă. La prima paradă pe care a organizat-o a prezentat rochii de seară, inspirate din modelele dansului clasic. A doua colecție, mai elaborată, s-a desfășurat sub semnul fluturelui, a tinereții. “Am hotărât ca primele creații să nu le vând, deși am avut câteva solicitări. Îmi sunt foarte dragi și nu mă pot hotărî să mă despart de ele. Dar unele modele le-am închiriat pentru diverse ocazii”, spune Ioana. Dar tot dansul este pe primul plan, așa că împreună cu Silviu, fratele ei, au o grupă de copii de grădiniță pe care îi inițiază în tainele dansului clasic. În viitor dorește să devină instructor de dans sportiv. În rest, este timp pentru toate. Acum a terminat clasa a XI-a la Liceul Unirea, iar media obținută, 9,30, o face pe ambițioasa Ioana să afirme că “nu e nici mare, dar nici cea mai mică medie din școală”. Cât despre vacanța perfectă, momentan nu poate fi vorba. A început orele particulare pentru pregătirea bacalaureatului, ore intensive de dans, și destindere prin creație de modă. Toate astea la nici 18 ani. Este ceva, nu?

Două fete cucuiete

Fetele consilierului județean Teodor Giurgea, Delia și Oana, au fost mai bine de o săptămână în redacția ZIARULUI. Nu au vrut ca vacanța să treacă pe lângă ele, așa că au profitat de zilele libere pentru a vedea cum este să fii jurnalist. Modeste, drăguțe, cuminți și copilăroase, și-au făcut repede prieteni și au respectat toate sarcinile trasate de șefi. Au ezitat dacă să ne povestească câte ceva despre ele, pentru că nu cred că își au locul în acest material. Delia are 18 ani și trece în clasa a XII-a. Nu știe exact ce facultate va alege, dar înclină spre Drept sau Relații Internaționale la Cluj. La toamnă vrea să își ia carnetul de conducere și visează, pe viitor, la un Mercedes. I-a plăcut acum trei ani când a fost în excursie cu părinții în Austria, dar este la fel de încântată când îi vorbești de muzică sau dans. Oana este cu un an mai mică, dar emană energie cât e ziua de lungă. Este hotărâtă să meargă în Statele Unite la facultate, să studieze Relații Internaționale. Vrea să conducă un BMW, dar până o să își poată lua carnetul merge în After Dark cu sora ei. Le place să facă cumpărături, dar nu neapărat din Târgu Mureș, ci preferă Brașovul sau Clujul.

Viața și dansul

Tocmai a împlinit 16 ani, dar este mult mai matur decât cei de vârsa sa. Politicos și modest, Rareș Cojoc, fiul unuia dintre asociații firmei Dafcochim, Liviu Cojoc, optează și în viitor pentru dansul sportiv. “Vreau să ajung în topul mondial, dacă se poate, pe locul întâi”. Nu avem vreun dubiu că nu va reuși, mai ales după seriozitatea de care a dat dovadă în timpul mini-interviului. “Îmi place să îmi trăiesc viața și nu mă prea interesează ce spune lumea”, adaugă Rareș, care spune că i-ar plăcea să meargă mai mult în cluburi să danseze, dar nu are timp. De altfel, puținul timp liber și-l petrece citind, în top aflându-se “Alchimistul” și “Invitație la vals”, și să iasă cu prietenii, “pe care îi cam neglijez”. Cea mai frumoasă vacanță și-a petrecut-o în Cipru, cu părinții, dar i-au plăcut și Barcelona și Cipru. “Nici unde nu-i mai bine ca acasă”, mărturisește campionul, care după trei zile petrecute acasă va pleca din nou la concursuri, până în septembrie. Mașinile îl pasionează, dar mai sunt doi ani până când va putea să-și ia permisul: “Aș vrea una sport, dar poate la 30 de ani o să reușesc să îmi iau”.

Mașinile ca pasiune și afaceri

Alin Mureșan, băiatul benzinarului Mircea Mureșan, patronul MBO, spune că “nu m-ați prins la capitolul ieșiri în oraș. Ies rar, la ocazii speciale”, Ei bine, noi l-am văzut la Playboy Party, dar acolo chiar a fost vorba de o ocazie specială. Acum tânărul își conduce propriile afaceri și are în plan finalizarea studiilor. Zgârcit în detalii, ne-a spus doar că o vacanță perfectă ar fi într-un loc exotic. Când a venit însă vorba despre mașini, ca afacerist și pasionat de domeniu, nu a ezitat prea mult: “Mașinile din gama Mercedes sunt, după părerea mea, în top. Alegerea unei mașini depinde de vârstă și de alți factori, ca, de exemplu, dacă ai o familie mare sau nu… Eu prefer clasa SL”. Cu toate astea, conduce un Hummer roșu, singurul din județ, după care, probabil, ați întors capul pe stradă, nu o dată.

Niagara, cap de listă

Paul Madac este băiatul creatoarei de modă Zenaida și a lui Traian Madac, șeful de la Cazier Judiciar. Deși are cam tot ce își poate dori, tânărul nu ezită să plece în State ca să lucreze, pentru a avea banii proprii. Totuși, în memorie i-a rămas și Cascada Niagara. Caracterizat ca fiind extrem de ambițios, conduce un Mercedes E Classe, dar visează la mai mult. În cluburile din Târgu Mureș a renunțat să meargă săptămânal, dar așteaptă surprizele din State. A fost prietenul Antoniei Dogaru, fata directorului de marketing de la Romsilva, Anton Dogaru, altă domnișoară cu care ZIARUL a stat de vorbă. Chiar dacă nu era în județ, am aflat că este considerată una dintre cele mai frumoase și modeste eleve.

Și lista continuă…

Ar fi mulți de enumerat în aceste pagini. Unii dintre ei sunt plecați în vacanță, alții sunt în zone fără semnal. Vă spunem totuși câteva cuvinte despre câțiva dintre ei, ca să îi aveți în vedere în viitor.

Roxana Antonie, fiica senatorului Mihail Antonie și al Valeriei, este studentă în ultimul an la Facultatea de Farmacie, urmând-o pe mama sa, patroană a lanțului de farmacii Belladonna și a salonului cosmetic cu același nume. Roxana este nelipsită din viața studențească, iar vacanțele și le petrece în Germania, unde va fi și în această vară. Conduce un Ford Fiesta și nu face prea mare caz de faptul că este fată de senator.

Răzvan Șipoș, managerul Hotelului Concordia, este și el un nume greu pe listă. Conduce un Audi TT cu aceeași grijă ca și hotelul. Probabil l-au alungat ploile din oraș, pentru că nu a fost de găsit.

Sergiu Teglaș, fiul patronilor Rotecom, Ani și Dorel Teglaș, are 23 de ani și a fost student la Petru Maior. Nu prea iese prin cluburi, iar cunoștințele îl caracterizează ca fiind foarte modest și inteligent. Singura pasiune par să fie mașinile, iar acum conduce un BMW X5.

Crina Orza este studentă la Petru Maior, în anul III, iar la 22 de ani conduce un Matiz. Este fata lui Leon Orza, șeful Serviciului de Cercetări Penale din cadrul IPJ Mureș, iar prin târg umblă vorba că s-a cumințit foarte mult în ultima vreme.

Dacian Vlas este feciorul consilierului local Florin Vlas, patronul lanțului Voiajor. Este student și a cochetat multă vreme și cu modellingul.

Mirona Gliga, fiica proprietarilor Gliga Companies nu mai era nevoie de nici o prezentare. Campioana de dans sportiv este o apariție modestă și de bun simț, iar succesul nu i-a sucit mințile.

Ni s-a șoptit câte ceva despre Iancu Lăurean, fiul patronului Citadin Prest, Costin Lăurean, de Adina Aron, fata greului de la Foraj Sonde, Vasile Aron, despre Anca Pescar, studenta familiei de oameni de afaceri Claudia și Radu Pescar, de Cătălin Ioniță, fiul directorului Petrom Mureș, Ion Ioniță, și de mulți, mulți alții… Rămâne să îi întâlnim în unul din numerele noastre viitoare.

Eugenia KISS

Corina ALBOTA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close