Sanatate

Profesia de dietetician, recunoscută legal

2AZi importantă pentru dieteticienii din întreaga țară. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, prin vot final proiectul legislativ care privește exercitarea profesiei de dietetician, precum și înființarea, organizarea și funcționarea unui Colegiu al Dieteticienilor din România (CDR), scrie Hotnews. Astfel, după trei ani de demersuri din partea dieteticienilor, profesia de dietetician e recunosucută legal.

Potrivit proiectului legislativ, persoanele care doresc să practice meseria de dietetician sau nutriționist vor fi obligate să aibă o diplomă de licență în specializarea nutriție și dietetică, eliberată de o instituție de învățământ superior cu o durată de minimum 3 ani (180 de credite), să susțină examenul de dietetician autorizat și să aibă calitatea de membru al CDR. Proiectul legislativ, inițiat de social-democratul Florin Buicu, a fost adoptat prin votul a 278 de deputați. Buicu a declarat în luna iunie că „pe piața din România au apărut foarte mulți așa-ziși specialiști, care au obținut diploma de nutriționist în urma unui curs de 2 ore făcut de cine știe ce producător de suplimente alimentare”. Legea ar urma să reglementeze exercitarea acestei profesii, potrivit deputatului PSD. CDR va derula și activități de „demascare” a celor care practică meseria de nutriționist fără a deține statutul de dietetician, a precizat deputatul. Votul de miercuri din Camera Deputaților este decizional, proiectul mai trebuie promulgat de președinte pentru ca legea să intre în vigoare.

 

Reprezentanții Asociației Române de Nutriție și Dietetică (AroND) din Târgu-Mureș au transmis că după o lungă așteptare și nenumărate demersuri se văd, în sfârșit, rezultatele. Aceștia au precizat că ziua de 7 octombrie ar putea deveni Ziua Națională a Dieteticienilor din România și le-au mulțumit celor care s-au implicat de-a lungul anilor în demersul legislativ și au sprijinit dieteticienii în procesul de recunoaștere legală. „Putem considera ziua de astăzi, 07 octombrie 2015, ziua de naștere a profesiei de dietetician în România sau, de ce nu, pe viitor, Ziua Națională a Dieteticienilor din România, o zi în care dieteticienii sunt recunoscuți legal, după o lungă așteptare si nenumărate demersuri pentru recunoașterea noastră. Această reușită, rezultatul muncii dieteticienilor aparținând celor două asociații profesionale ARoND Târgu-Mureș și ADR Cluj demonstrează încă o dată că „Și cei slabi, dacă-s uniți, devin puternici” (Friedrich von Schiller), astfel vom putea trece și în viitor peste obstacolele care vor mai apărea în calea noastră. Dorim să mulțumim tuturor celor care s-au implicat în demersul legislativ și au sprijinit dieteticienii de-a lungul celor trei ani de când am demarat procesul de recunoaștere legală, și fără sprijinul cărora munca noastră încă nu ar fi avut roade”, au transmis aceștia.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close