Sanatate

Soluții pentru o viață mai bună pentru bolnavi și familiile acestora

1AAsociația Națională de Îngrijiri Paliative (ANIP) și Fundația Hospice Casa Speranței organizează, în perioada 8-10 octombrie, la Târgu-Mureș, a XVI-a conferință națională de îngrijiri paliative, tema din acest an fiind: „Îngrijirea paliativă: dialog și conexiune”. Îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea activă şi totală a pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii şi al altor simptome, problemele psihologice, sociale şi spirituale au importanţă majoră. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea unei calităţi mai bune a vieţii pentru bolnavi şi pentru familiiile acestora.

 Ce subiecte vor fi abordate

Evenimentul este urmărit, în fiecare an, din 1999, de peste 150 de participanți din toată țara: medici, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali, îndrumători spirituali și specialiști terapeuți. Medicii interesați vin din 16 specialități diferite, cei mai numeroși fiind medicii de familie și medicii oncologi. Peste 40 de lectori din țară și din străinătate prezintă cele mai interesante și actuale subiecte de îngrijire paliativă, ateliere și sesiuni de comunicări orale. Printre subiectele abordate, se numără: situația actuală a paliatiei în România, leadership, cazuri dificile, îngrijiri paliative pediatrice, comunicarea cu pacientul și familia, precum și două dezbateri incitante: unde începe și unde se termină paliatia. Conferința este creditată EMC de Colegiul Medicilor din România și de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Ediția din acest an a conferinței este dedicată Zilei Mondiale Hospice și a Îngrijirii Paliative, care se sărbătorește în data de 10 octombrie, și atrage atenția asupra „bolnavilor invizibili”, cei care întâmpină bariere suplimentare în accesarea serviciilor de îngrijiri paliative: copiii, varstnicii, în special cei cu demențe, persoanele cu alte orientări sexuale, persoanele cu dizabilități sau cu tulburari psihice, cele care trăiesc în comunități izolate din zone rurale, detinuții. „Tocmai de aceea, Hospice Casa Speranței dorește să facă publică platforma online: www.infopaliatie.ro, primul pas în sprijinul celor care se confruntă cu lipsa serviciilor de îngrijiri paliative la noi în țară, adică peste 140.000 de bolnavi oncologici și nononcologici. În același context, în pauzele conferinței va putea fi vizitată expoziția itinerantă „Trăind cu boala”, o colecție de imagini și povești ale pacienților Hospice și va fi lansat noul catalog al serviciilor de îngrijiri paliative din România”, transmit reprezentanții Hospice Casa Speranței.

Cum se va dezvolta îngrijirea paliativă

În cadrul conferinței, vor fi prezentate câteva proiecte de perspectivă pentru dezvoltarea îngrijirii paliative în România: crearea unui sistem național de evaluare a serviciilor de îngrijiri paliative (proiect-pilot în Brașov, București, Oradea, Cluj, Iași); pași în implementarea programului național de îngrijiri paliative: abordarea paliativă prin medicina de familie (proiect pilot în Brașov, București, Iași, Cluj); primii pași în completarea serviciilor de îngrijiri paliative din România cu asistență juridică pentru pacienți; dezvoltarea voluntariatului în serviciile de îngrijiri paliative din România.

Adunarea generală a asociației

Adunarea generală anuală a Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative va avea loc vineri, 8 octombrie, sub coordonarea Mălinei Dumitrescu, președintele asociației. ANIP este o organizație neguvernamentală înființată la Brașov, în anul 1998, la initiațiva conf. dr. Daniela Moșoiu și a unui grup de profesioniști dornici să dezvolte acest concept în România, cu scopul facilitării accesului la informația de specialitate și a comunicării între profesioniștii care lucrează în îngrijiri paliative sau sunt interesați de acest domeniu. Membrii individuali sunt medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, consilieri spirituali, dar şi de alte profesii. Membrii colectivi sunt organizații ce furnizează îngrijiri paliative în diferitele județe ale țării.

 O persoană din zece beneficiază de îngrijire paliativă

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat primul studiu global pe această temă, exprimându-și regretul că „numai o singură persoană din zece” din lume, dintre cele care „au nevoie de îngrijiri paliative pentru a-i calma durerea, beneficiază de această posibilitate”. Potrivit organizației, în fiecare an în lume sunt aproape 20 de milioane de pacienți la sfârșitul vieții care au nevoie de îngrijiri paliative. Dintre acestea, 6% sunt copii. În 2011, aproximativ 3 milioane de pacienți din întreaga lume au primit acest tip de îngrijire. Pentru țările bogate, cu îngrijire medicală sofisticată, provocarea este de a trece (…) la sprijinirea acordată în cazul bolilor pe termen lung, consideră, de asemenea, studiul, făcând apel la recunoașterea în mai mare măsură a beneficiilor economice ale îngrijirilor paliative în special în materie de reducere a duratei șederii în spital și a reducerii trecerii pe la urgență.

În țările în curs de dezvoltare, îmbătrânirea populației, urbanizarea rapidă și stilul de viață din ce în ce mai nesănătos au ca rezultat creșterea bolilor cronice, cum ar fi cancerul de plămâni și diabetul. Cea mai bună îngrijire din lume la sfârșitul vieții este oferită în Marea Britanie

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close