Uncategorized

Reforma medicinei muncii

Szasz Lorand, șeful Clinicii de Medicina Muncii din Târgu Mureș, a participat în perioada 11-15 septembrie împreună cu o delegație a Ministerului Sănătății, în Germania pentru a cunoaște sistemul Clinicilor de Medicină a Muncii de acolo.

Medicul mureșean consideră că în normele din sistemul de medicina muncii mai există destule carențe. Primul pas spre reforma în acest sistem a fost făcut prin schimbarea Legii 346/2000, care acum reglementează asistența medicală, prevede profilaxia bolilor profesionale, promovarea și menținerea stării de sănătate la locul de muncă. De asemenea, legea reglementează și modul de finanțare a Centrului de Medicina Muncii.

Doctorul Szasz vede o problemă în faptul că nu sunt semnalate și declarate cazurile de îmbolnăvire profesională și asta nu pentru că nu ar exista, ci pentru că medicii nu își fac datoria. În 2005, au fost declarate 26 de cazuri noi de boli profesionale, iar în 2006 zece. “Dacă nu se recunoaște faptul că există cazuri de boli profesionale nu se ia nici o măsură privind condițiile de muncă, astfel situația rămâne aceeași”, susține acesta. O soluție ar fi implementarea pe cinci-șase zone a unor Asociații Profesionale pentru Servicii de Sănătate și Asigurări, care să încaseze banii plătiți de firme privind riscurile profesionale la care sunt supuși salariații. Aceste asociații ar rezolva problema asigurărilor împotriva accidentelor sau a bolilor profesionale, a despăgubirilor. “Urmează o luptă parlamentară, pentru că reforma să poată fi dusă până la capăt”, a mai declarat Szasz.

Cât se plătește pentru angajați?

Conform Codului Muncii, companiile angajatoare sunt obligate să achite salariaților servicii medicale gratuite de medicina muncii. Pentru fiecare angajat, o companie de top plătește lunar unui furnizor de servicii medicale cel puțin șase euro, pentru medicina muncii. O companie care se respectă însă include automat în pachetul salarial asigurări medicale private ce depășesc costurile legate strict de medicina muncii, precum consultații gratuite la medici specialiști, ecografii, discounturi la stomatolog sau chiar acces la serviciul de ambulanță. În plus, angajatorul are siguranța că va putea beneficia de serviciile angajatului, pentru că acesta nu va necesita asistență de lungă durată. Mulți dintre cei care beneficiază însă, în teorie, de aceste servicii nu le folosesc, de unde rezultă și profitul companiilor medicale.

Special pentru angajați

Medicina muncii este o specialitate aparte și are ca scop monitorizarea stării de sănătate a celor care muncesc. încă de la angajare, fiecare salariat trebuie să beneficieze de un set de analize gratuite, al căror specific diferă în funcție de specificul muncii. Pe durata întregului contract de muncă, starea de sănătate a salariatului trebuie monitorizată, prin consultații și evaluări.

Iulia OPREA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close