AdministratieInterviu

Proiecte în infrastructură pe agenda 2015 la Luduş

 

 primar LudusOraşul Luduş preconizează pentru acest an realizarea unor investiţii care au în vedere reabilitări de străzi, inaugurarea unui punct SMURD şi finalizarea bazinului de înot. Despre aceste proiecte ne-a vorbit primarul oraşului Luduş Cristian Moldovan în interviul care urmeză :

Reporter : Care sunt investiţiile pentru 2015 la nivelul oraşului Luduş ?

Cristian Moldovan : Avem investiţii destul de multe faţă de anul 2014, anul îl începem cu investiţii pe trei proiecte importante, semnate în toamna anului trecut cu Ministerul Dezvoltării. Este vorba de reabilitarea completă a străzii Policlinicii, reabilitarea completă a străzii Avram Iancu plus strada Florilor. Avem alocări bugetare de aprox. 1 milion de lei la fiecare dintre ele, alocările din bugetul local pentru cofinanţarea sunt 50.000 lei pentru strada Avram Iancu, respectiv 80.000 pentru strada Policlinicii. Avem de asemenea un proiect foarte mare de asfaltări prin metode alternative, care va începe în primăvară, valoarea fiind de aproximativ 14 milioane lei. Aici alocările din bugetul local sunt de 270.000 lei, care reprezintă partea noastră de cofinanţare. Alocările bugetare cerute de noi pe acest proiect de la Ministerul Dezvoltării sunt de 8 milioane de lei pentru acest an. La toate aceste proiecte s-au finalizat licitaţiile, s-au făcut contractele de execuţie cu câştigătorii licitaţiilor urmând ca din primăvară să se intre în execuţie aceste lucrări.

Rep.: Ce proiecte veţi finalize în acest an ?

C. M.: Spre finalizare avem o altă investiţie, începută din toamnă, tot prin Ministerul Dezvoltării, extinderea imobilului PSI, remiza noastră de pompieri care constă în mansardarea acestei clădiri şi construirea unui nou garaj pentru locaţia SMURD, care probabil în luna aprilie va funcţiona. La ora actuală s-a făcut selecţia pentru personal, pe finalul lunii martie vor fi finalizate aceste cursuri urmând ca în aprilie-mai să putem da drumul la punctul de lucru. Mai avem şi alte proiecte mai mici, cum este o porţiune din capătul străzii 1 mai, în zona industrială, care trebuie să o reabilităm în acest an. Am şi bugetat-o cu valoarea de 150.000 lei, pentru a o reface deoarece în zonă s-au renovat mai multe hale de producţie din cadrul fostei fabrici de anvelope Luduş, unde vor începe în acest an nişte activităţi de producţie. Avem cereri de la aceşti proprietari pentru a reabilita această zonă.Mai avem intenţia, am şi bugetat acest lucru de a prinde în reabilitare anumite parcări din cartierele de blocuri. De asemenea avem două capele pe care le-am construit anul trecut, din Roşiori şi din Gheja la care acum le asigurăm branşamentele. De asemenea o investiţie de 200.000 lei pentru racordarea bazinului de înot la utilităţi, respectiv la energia electrică, deoarece celelalte două racorduri, la gaz şi canalizare-apă sunt finalizate. Sper ca ca la 1 mai să putem inaugura acest bazin, să fie funcţional. În acest an în primăvară preconizăm cele două inaugurări, a punctului SMURD, respectiv a bazinului de înot.

Rep.: Una din componentele importante este cea a mediului. Ce proiect aveţi în această privinţă ?

C. M.: Avem un proiect important în această privinţă. În toamnă am semnat un proiect pe mediu de împădurire a 11 hectare de teren în cartierul Gheja, proiect guvernamental prin Ministerul Mediului.

Rep.: Anul 2015 aduce noutăţi în ce priveşte finanţarea proiectelor culturale din bugetul local. Despre ce este vorba ?

C. M.: Dacă până anul trecut obişnuinţa era ca alocările bugetare să se facă de către consilierii locali în funcţie de cererile care veneau de la diferite asociaţii culturale, de anul acesta am promovat un regulament prin care se pot accesa fonduri de la bugetul local pe baza unui proiect înaintat de doritori. Se va face un concurs de proiecte, pe toate domeniile, cultură, sport, învăţământ, chiar şi culte religioase. Toţi trebuie să vină cu proiecte şi cu cofinanţări la aceste proiecte, asta fiind condiţia acestui regulament pe care l-am promovat pentru a putea solicita bani nerambursabili de la bugetul local.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close