Uncategorized

„Rază de soare la Livezeni”

„La nici trei km de Târgu-Mureș, mai mulți locuitori ai comunei Livezeni, stau în condiții greu de închipuit. Peste 100 de persoane se îngrămădesc în câteva cocioabe insalubre la un loc cu pisici, câini și șobolani. Fără energie electrică sau canalizare, oamenii trăiesc precum în Evul Mediu.”

Așa începea articolul „Evul Mediu de lângă noi” publicat în Ziarul de Mureș în data de 17 noiembrie 2008. Ce nu știam atunci, e că de acești amărâți chiar îi pasă cuiva.

Săptămâna trecută rromii defavorizați din comuna Livezeni au primit vizita voluntarilor Asociației „Eli”. Aceștia au împărțit cadouri substanțiale de sărbători, constând în mâncare, dulciuri, fructe, produse de igienă personală și produse de curățat. Deși aceasta pare o acțiune ca mai toate donațiile fundațiilor de acest gen, asociația „Eli” nu își propune să împartă haotic pachete defavorizaților Mureșului.

„Acțiunea vine în contextul sărbătorilor de iarnă, când toată lumea primește și oferă cadouri. Nu puteam lăsa niște copii nevoiași să rămână în afara spiritului acestor sărbători”, ne-a declarat Mihaela Å¢inteșan, președintele asociației „Eli”.

Cum a început totul

Activitatea asociației „Eli” a început în anul 2000. Atunci, Mihaela Å¢inteșan, de profesie psiholog, a identificat problema mai multor copii din cartierul în care locuia. Era vorba de copii săraci ai căror părinți nu-și permiteau să-i ducă în vacanță nicăieri. Așa a apărut ideea taberelor de vacanță organizate…în fața blocului și în pădurea din imediata apropiere a acestuia. „Tabăra a avut un succes extraordinar, ceea ce ne-a dat aripi”, își amintește Mihaela. Încet, încet activitatea asociației s-a lărgit, voluntarii au început să renoveze școli și grădinițe aflate în dificultate, să ajute bătrâni neajutorați și să organizeze tot mai multe tabere pentru copii sărmani.

„Rază de soare în Livezeni”

„În intersecția de la Fortuna cerșea un țigănuș simpatic. Soțul meu îi dădea de fiecare dată bani și de la un timp s-au împrietenit. Își spuneau unul altuia Gheorghe. Prin el am ajuns în colonia din Livezeni.”

Timp de șapte ani de zile, Mihaela și-a investit toate salariile în proiectul din Livezeni. Lună de lună. „Am considerat că e foarte important să ofer o educație minimă copiilor de aici. Nu vreau să par cinică, dar pentru cei mari, nu se mai poate face mare lucru, pentru că ei sunt aproape în permanență beți, iar proastele deprinderi și le-au format deja. De aceea consider educația atât de importantă. Acești copii merită o altă șansă în viață.”

Activitatea în Livezeni a început cât se poate de prost. Oamenii nu se lăsau nicicum înduplecați să-și dea copiii la școală. „În plus, primarul m-a avertizat că dacă le mai aduc și eu haine, se spânzură. Cu câteva săptămâni înainte fusese aici o altă fundație care le-a împărțit rromilor un TIR cu haine. După doar câteva zile, primăria a trebuit să elibereze drumul de hainele aruncate, cu buldozerul. L-am liniștit și i-am spus că politica mea nu e să torn într-un sac fără fund, ci să educ”, povestește amuzată Mihaela Å¢inteșan.

Cea mai nevoiașă familie, era pe atunci o oarecare famile Balint. Cocioaba lor era atât de dărăpănată, încât celelalte bordeie păreau niște palate prin comparație. Pentru că mezinul familie era alăptat și mirosea a lapte, era o mare atracție pentru șobolanii din zonă. Așa s-au apucat voluntarii asociației să construiască o casă nouă acestei familii. Tot ei au pus și banii, așa se face că după câteva luni, cei mai nevoiași oameni din colonie, erau acum cei mai pricopsiți.

Autoritățile susțin proiectul, oamenii de rând nu prea

De doi ani de zile, programul „Rază de soare în Livezeni” beneficiază de sprijinul financiar al Consiliului Județean. „Este al doilea an în care primim 10000 de lei ajutor financiar din partea Consiliului Județean. În afară de aceasta, am avut parte de sprijin atât din partea lor cât și din partea primăriei Livezeni. În schimb, oamenii obișnuiți nu sar deloc să ne ajute. Nici chiar să redirecționeze cei 2% din impozitul pe venit. Spun că nici pe ei nu-i ajută nimeni. Un ajutor mai substanțial am primit din partea reprezentanței Ford din Târgu Mureș, iar restul din partea soțului meu”, precizează președintele asociației.

Lipsa sponsorilor e marea problemă a proiectului. În viitor se intenționează construirea unui adăpost after-school pentru o mai bună educare a copiilor.

Totodată se dorește atragerea unor investitori care să fie suficient de curajoși să investească în zonă, pentru a putea oferi locuri de muncă, celor care doresc să lucreze.

„Dar toate acestea necesită fonduri, iar noi în prezent, abia ne descurcăm să funcționăm atât cât să nu intrăm în faliment. Cred că oamenii ar trebui să fie educați să se gândească mai mult și la cei din jurul lor” a concluzionat inimoasa psiholoagă.

„Ca să le câștig încrederea, trebuie să mai și risc”

Ca să le câștige încrederea celor pe care îi ajută, Mihaela se expune uneori unor riscuri destul de mari. „Acum câțiva ani, am mers împreună cu copiii mei, care pe atunci erau destul de mici, să împărțim articole de igienă, oamenilor din colonie. Nu știam că acolo era un bărbat deosebit de violent aflat în stare de ebrietate care abia se eliberase din pușcărie. Mi-a trebuit multă stăpânire de sine și mult tact să negociez cu el, pentru că nimeni din cei prezenți nu mi-a sărit în ajutor. În acele momente nu mă gândeam decât să-mi protejez copiii.”

Allain CUCU

Statisticile spun tot

• O ultimă statistică făcută de asociația „Eli” arată că în colonia din Livezeni tră­iesc aproximativ 420 de rromi.

• Aproape niciunul din aceștia nu are loc de muncă și nici o sursă de venit sigură.

• Deseori minorii sunt abuzați sexual de către rudele lor.

• Majoritatea rromilor nu dețin nici un act de identitate, iar întocmirea acestor acte e deosebit de anevoioasă, deoarece rromii nu figurează în nici o evidență.

• Consiliul Județean și Primăria Livezeni acordă tot sprijinul asociației „Eli” pentru educarea copiilor defavorizați

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close