Uncategorized

Registre speciale pentru contracte prenupțiale și înmormântări personalizate

1 octombrie a adus în peisajul juridic românesc intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Toate bune și frumoase, multe noi instituții necesare, nu de alta dar aveam un Cod vechi de vreo 150 de ani, prăfuit și într-un limbaj din alt veac, la propriu. Contractul prenupțial, logodna, funeraliile, toate au primit reglementări în noul Cod. Un nou Cod fără studii de impact, însă, modificat prin chiar legea de punere în aplicare și fără un cod de procedură lângă.

Justificarea interesului o bagatelă

Una dintre cele mai importante noutăți aduse de Codul Civil este instituția convenției matrimoniale. În limbajul curent se folosește sintagma de contract prenupțial, dar instituția astfel denumită nu corespunde întru totul celei prevăzute de Cod. Astfel, noul Cod Civil vorbește de convenția matrimonială, un contract încheiat la notar prin care soții stabilesc cine va pleca la un moment dat cu frigiderul, cine ia plasma, cine mașina de spălat ș.a.m.d. Partea interesantă apare atunci când se vorbește de publicitatea acestor contracte. Astfel, Convențiile matrimoniale vor fi înscrise în Registrul național notarial al regimurilor matrimoniale și vor putea fi cercetate de orice persoană, fără a fi obligată să justifice vreun interes. Cum adică fără să justifice vreun interes? Sintagma apare încă din primele articole ale noului Cod. În art. 18 noul Cod ne spune așa: „Publicitatea se realizează prin cartea funciară, Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, denumită în cuprinsul prezentului cod și arhivă, prin registrul comerțului, precum și prin alte forme prevăzute de legeâ€, pentru ca mai apoi, în același capitol, la art. 24, legiuitorul să scrie cam așa: „Orice persoană, chiar fără a justifica vreun interes, poate, în condițiile legii, să consulte registrele publice privitoare la un drept, act, fapt sau o anumită situație juridică și să obțină extrase sau copii certificate de pe acestea.†În formularea actuală, repet fără un Cod de procedură care să facă să fie funcționale o serie de instituții, se pare că oricine va putea avea acces la „inventarul†bunurilor soților. Desigur, vor urma legi speciale care vor reglementa fiecare chichiță, care vor limita sau condiționa accesul la astfel de date. Până atunci, însă, Dumnezeu cu mila! Nu de alta, dar așa cum arată acum textul înțelegem că presa nu va putea difuza imagini fără acordul persoanei, dar oricine va ști, în caz de divorț, cine cu ce va pleca acasă.

Logodna ar fi bine să se încheie în fața ofițerului de stare civilă

Dacă vă gândiți la logodnă în viitor fiți cu mare băgare de seamă. Dragi domni, nu mai ține abureala cu măritișul pentru a câștiga favorurile domnițelor. Să nu fim răutăcioși dar, după noua lege, dacă promiți că te însori/măriți și te răsgândești ești pasibil să-ți golești buzunarele sau conturile, la cererea instanței. Articolele 266-270 din noul act normativ introduc în legislația românească instituția logodnei, deci a promisiunii reciproce de a încheia căsătoria. Condițiile de fond pentru a încheia o logodnă sunt cam aceleași ca pentru a încheierea căsătoriei. Ruperea logodnei, însă, nu este supusă niciunei formalități și poate fi dovedită cu orice mijloc de probă, adică mare atenție la poze, filmulețe și alte năsdrăvănii tehnologice care pot lucra în defavoarea noastră. Logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrâns să încheie căsătoria. În cazul ruperii logodnei se restituie darurile pe care logodnicii le-au primit pe durata acesteia. Partea care rupe logodna în mod abuziv sau care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna, poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei.

Soacra te divorțează la notar cu procură

Codul civil reglementează toate aspectele vieții sociale, de la naștere până la moarte. Divorțul este, atunci când nu poat fi evitat, un moment important în viața oricui. Legiuitorul român aduce două noi modalități de desfacere a căsătoriei. Astfel, căsătoria poate înceta pe cale administrativă, divorțul fiind soluționat prin acord în fața ofițerului stării civile sau prin procedura notarială. Competent este în acest ultim caz notarul de la locul căsătoriei sau ultimei locuințe comune a părților. În această situație cererea de divorț poate fi depusă și prin mandatar cu procură autentică. În cazul în care chiar sunt probleme mari am recomanda trimiterea soacrei cu procură la notar pentru efectuarea formalităților.

Going under my way

Înmormântările sunt triste, nimănui nu-i face plăcere să participe, dar o dată cu noul Cod civil ele, înmormântările, vor putea deveni interesante. O noutate privește respectarea drepturilor persoanelor decedate și după decesul său. Astfel, orice persoană poate determina felul propriilor funeralii și poate dispune cu privire la corpul său după moarte, adică, în traducere, popa va cânta după cum dispui tu înainte de deces. De asemenea, prelevarea de organe, țesuturi și celule umane, în scop terapeutic sau științific, de la persoanele decedate se efectuează numai în condițiile prevăzute de lege, cu acordul scris, exprimat în timpul vieții, al persoanei decedate sau, în lipsa acestuia, cu acordul scris, prealabil și expres dar, în ordine, de soțul supraviețuitor, de părinți, de descendenți ori de rudele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close