Uncategorized

Retrospectivă – Braic – felcerul falimentului

Mircea Emil Braic își pregătește, spun sursele noastre, revenirea la conducerea Spitalului Municipal “Eugen Nicoară” din Reghin. Teoretic, el își poate negocia această funcție din poziția de membru marcant al PSD Reghin, partid în care și-a făcut intrarea în 2000, probabil la îndemnul nașului său, senatorul Ioan Nicolaescu. Ce-l recomandă și ce nu, vom încerca să ne lămurim prezentându-i biografia profesională, neromanțată de după 1990, insistând asupra perioadei tulburi 1999-2002. Actual medic primar Mircea Braic a mai condus destinele instituției de sănătate reghinene și în perioada 1990-2000. După o șefie întreținută inclusiv prin minimalizarea cheltuielilor (reparații, medicamente, instrumentar etc), dr.Braic nu a reușit să împiedice propria destituire din primăvara 2000. Dispoziția de demitere a fost dublu justificată: dr. Braic nu îndeplinea criteriile pentru ocuparea postului respectiv și semnase ca medic de familie contractul cu Casa Județeană de Asigurări Mureș încă de la sfârșitul anului 1999.

Pe timpul directoratului său, investițiile în reparații ale clădirilor și interioarelor spitalului au fost subțiri, ajungând ca astăzi în unele saloane sau săli de tratament ploaia să fie o prezență obișnuită, rivalizând cu căderea tencuielii.

În august 2001, s-a efectuat un control “de fond” la Spitalul din Reghin de către o comisie numită de răposatul Florin Butilcă, pe atunci director al DSP Mureș. Rezultatele verificărilor pot fi catalogate în cel mai blând mod drept tendențioase. Conducerea unității sanitare a fost indicată responsabilă în bloc pentru degradarea sau aprovizionarea spitalului, dar și pentru calitatea actului medical prestat de medicii de specialitate. Fără discernământ și fără a se ține cont că în mai puțin de un an și jumătate nu s-au putut repara toate deficiențele, unele istorice. Controlul s-a efectuat în perioada în care directorul general, medic primar de pediatrie Alexandrina Zarecki, era în concediu de odihnă, iar locțiitorul de drept, directorul adjunct Iszlai Alexandru nu a fost solicitat să participe, deși se afla în incinta Spitalului. Nu s-au cerut, de asemenea, nici un fel de lămuriri asupra celor constatate.

Cea mai paradoxală constatare rămâne cea referitoare la ilegalitatea și nefirescul funcționării spitalului fără cabinete de specialitate în ambulatoriul propriu. Comisia consemna mândră și acuzatoare descoperirea: “…spitalul trebuia să procedeze, mai întâi la înființarea ambulatoriului de specialitate propriu și numai în măsura în care rămâneau spații disponibile, acestea puteau fi închiriate sau atribuite în folosință gratuită… “. Ce au omis să precizeze “controlorii” este cine era autorul acestei “inteligente” manevre.

În 1999, prin Ordinul nr. 929 al ministrului Hajdu Gabor, Spitalul Municipal “Eugen Nicoară” din Reghin s-a divizat prin desprinderea Dispensarului policlinic. Un caz probabil unic în țară. Ordinul a fost emis la propunerea DSP Mureș, în urma consultării cu directorul de atunci al spitalului, nimeni altul decât Mircea Braic

(ZMS nr. 42, 7 aprilie 2003)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close