Uncategorized

Retrospectivă – Zborul frânt al îngerilor SMURD

Satul clujean Moriști a fost scena unei tragedii cumplite. Elicopterul aflat în folosința SMURD, aparținând societății Transgaz SA din Mediaș, s-a prăbușit la câteva minute după ce decolase de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. Toți cei patru membri ai echipajului au murit pe loc. Resturile omenești și ale elicopterului au fost identificate după mai multe ore de căutări pe dealurile care înconjoară satul, ele fiind împrăștiate pe o suprafață de aproximativ 1000 de metri pătrați. Când echipele de intervenție au ajuns la fața locului au încremenit în fața unui peisaj de coșmar: pe o suprafață de 1000 de metri pătrați zăceau trupurile sfârtecate ale echipajului SMURD.

Cu câteva ore înaintea producerii tragediei, elicopterul adusese un bebeluș suferind de o malformație congenitală a inimii, de la Târgu Mureș la Cluj. La patru minute de la ridicarea sa în aer, turnul de control al aeroportului a recepționat un mesaj de la comandant, după care aparatul a dispărut de pe ecrane. Specialiștii Inspectoratul Aviației Civile (IAC) susțin că pilotul nu ar fi chemat turnul de control dacă nu ar fi avut o problemă reală, deci este posibil să fi fost vorba de probleme la motorul aparatului. Ceasul unuia dintre piloți a fost găsit la locul accidentului oprit la ora 23, ceea ce corespunde și cu declarațiile angajaților aeroportului, privind ora la care au pierdut legătura radio cu aparatul de zbor.

Cea mai șocantă informație este aceea că elicopterele “Alouette” nu au fost proiectate inițial de constructorul francez pentru zbor de noapte. Potrivit specialiștilor în domeniu, în anii 1970, acest tip de elicopter a primit “undă verde” și pentru zborul pe timp de noapte, din partea autorităților române. Elicopterele au o aparatură de bord precară, iar zborul în timpul nopții, care reclamă multă precizie, nu poate fi executat.

Corpurile neînsuflețite ale celor patru victime au fost depuse timp de două ore, între 09.00-11.00 la heliportul din spatele Spitalului Județean Mureș pentru a da ocazia celor care îi cunoșteau, personalului spitalui și de fapt întregii populații de a-și aduce un ultim omagiu. Mai târziu, la 12.30, la Prefecura Mureș a avut loc decernarea onorurilor post-mortem, acordați foștilor salvatori de vieți. Astfel dr.-lui Monica Otilia Cardoș și celor doi piloți, Nicolae Marian respectiv Lucian Huzdup li s-a acordat Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de cavaler, iar asistentului medical Ferenczi Csongor Lorand Ordinul Național “Serviciul Credincios”, clasa a III-a. Ei au fost decorați prin decret prezidențial “pentru înaltul profesionalism, umanismul și spiritul de sacrificiu dovedite în numeroase acțiuni de salvare a vieților omenești la care au participat”.

(ZMS nr. 38, 10 martie 2003)

SMURD Mureș dispune, în prezent, de un elicopter Eurocopter, pus la dispoziție de MAI.

SMURD, de data aceasta Iași, a mai trecut printr-un asemenea eveniment dramatic anul trecut.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close