Uncategorized

Românii vor scăpa de vizele pentru SUA

Ambasadorul României la Washington, Sorin Ducaru, a dezvăluit Trustului GAZETA că Ford intenționează să demareze o mare investiție în România și că nu este exclus ca, în curând, românii să scape de vizele pentru SUA. De asemenea, Ducaru a mărturisit că va deveni ambasadorul României la NATO.

* Rep.: Ce trebuie să însemne pentru poporul român bazele americane în România și misiunile Armatei Române în Afganistan și Irak?

Sorin Ducaru: Bazele americane din România reprezintă un nou tip de facilități militare, amplasate în zone de importanță strategică. Sunt baze de dimensiuni relativ reduse, comparativ cu cele din timpul Războiului Rece, când se punea problema unui război teritorial, de armate masive, care să ocupe geografic anumite zone strategice.

DA pentru trupe

În momentul de față, se pune problema unor baze care să facă posibilă o reacție rapidă și, dacă se poate, la mare distanță, cu forțe care să poată acționa imediat în fața noilor amenințări, precum cele de tip terorist sau de proliferare a armelor de distrugere în masă. Vorbim astfel de baze moderne, caracterizate prin flexibilitate și de un înalt grad de echipare tehnică.

Cât despre prezența militarilor români în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak, România participă în Afganistan, în momentul de față, cu aproape 800 de militari, iar în Irak cu aproximativ 700 de trupe.

Misiunea din Afganistan se desfășoară sub egida NATO, iar cea din Irak sub egida coaliției conduse de SUA, ambele fiind orientate spre asigurarea unui cadru de securitate și în vederea sprijinirii guvernelor celor două țări, pentru ca acestea să poată prelua la un moment dat gestionarea securității proprii. Din punct de vedere strategic, politic și economic, prezența trupelor române în cele două locații înseamnă afirmarea României ca și contribuitor de securitate în context NATO și în context internațional.

Ford vine în România

* Rep.: Care este ponderea de studenți români cu burse universitare în SUA și în ce măsură aceștia se mai întorc aceștia în România după terminarea bursei? Ce face statul român pentru a crea o societate de meritocrație, unde studenții români să prefere să rămână în țară, în loc de a deveni parte din exportul de materie cenușie?

S.D.: Noi nu putem avea o situație exactă a studenților români din SUA. Ei vin dintr-o țară liberă, într-o altă țară libera și sunt liberi să studieze în SUA, fără a avea vreo obligație de a anunța acest lucru la ambasadă. Majoritatea intră în contact cu ambasada, atunci când vin la evenimentele culturale sau iau parte la diverse alte evenimente speciale ale noastre. Cert este că, prin numărul tot mai mare de studenți care țin legătura cu noi, rezultă că fluxul de studenți români veniți în SUA a crescut semnificativ în ultimii ani.

În ceea ce privește statul român, cred că cel mai bun lucru care s-a întâmplat în ultimii ani este că România s-a transformat dintr-o societate etatistă, în care statul controla totul, într-o societate în care funcționează regulile economiei de piață și ale sistemului economic definit de Uniunea Europeană. A fost o evoluție fără de care n-am fi obținut, de la SUA, în anul 2003, statutul de economie funcțională de piață și nu am fi fost pe cale de a deveni membri UE. și astfel, în ultimii ani mai ales, oportunitățile profesionale pentru tineri în România au crescut foarte mult, existând o piață de business. Nu statul este principalul angajator al absolvenților celor mai merituoși, ci piața este cea care decide. Există companii de software, cum ar fi Oracle, care au o prezență semnificativă în România, sunt companii de telecomunicații sau de IT, cum ar fii Solectron din California, care angajează români, iar compania Ford vizează o mare investiție în România în următoarele luni. Acestea sunt oportunitățile create de economia de piață. Societatea de meritocrație este creată de competiție, într-o piață liberă și cu acces la servicii atrăgătoare. Dacă companiile occidentale sunt prezente în România, selecțiile se fac automat în stil occidental.

Fără vize în SUA

* Rep.: Ce este “US VISA Waiver program” (Programul de anulare a vizelor în SUA). De ce este acest lucru important pentru români, ce ați putut face până în prezent în această privință și cum își pot aduce aportul românii din America pentru finalizarea cu succes a acestui proiect…

S.D.: Subiectul includerii României în Visa Waiver Program a fost ridicat în mod oficial de Președintele României în cadrul întâlnirii cu omologul american, la Casa Albă, în martie 2005. Președintele Traian Băsescu a evidențiat atunci semnificația majoră a posibilității ca cetățenii români să poată intra în SUA fără viză, date fiind statutul României de aliat al SUA în NATO, contribuția și sacrificiul militarilor români în războiul împotriva terorismului, precum și faptul că România va deveni membru al Uniunii Europene. Toate acestea reprezintă argumente puternice pentru români, în eforturile lor de a fi incluși în același program de scutire de vize de care beneficiază membrii mai vechi ai NATO și UE și de a nu fi discriminați în raport cu cetățenii acelor țări. Acest obiectiv s-a aflat pe agenda tuturor întâlnirilor politice româno-americane la nivel înalt care au avut loc în ultimul an. Între timp, am lansat o campanie de promovare a acestui program. Au fost înregistrate progrese și țin să menționez că în Camera Reprezentanților a Congresului SUA a fost constituit Grupul de Prietenie și Sprijin pentru România sau “Congressional Romania Caucus”, cu sprijinul co-președinților inițiali ai acestui grup, republicanul Curt Weldon și democratul Solomon Ortiz. Unul din obiectivele principale ale acestui grup vizează promovarea campaniei de includere a României în programul Visa Waiver, un proces care implică din partea României atât o perioadă de pregătire pentru îndeplinirea condițiilor necesare, cât și o perioadă de promovare activă, cu sprijinul comunității românești, pe lângă Congresul SUA, instituția cu capacitate decizională în acest sens.

Acest subiect are o semnificație deosebită pentru cetățenii români care vor să călătorească liber în SUA, pentru românii americani care au rude și prieteni în România și ar vrea ca aceștia să călătorească liber în Statele Unite sau pentru oamenii de afaceri, pentru care procedurile de călătorie ar fi mult ușurate. Comunitatea românească din SUA poate avea o contribuție deosebită la atingerea acestui obiectiv sprijinind promovarea includerii României în Visa Waiver Program în raport cu oficialii lor locali și cu Administrația americană. Sprijinul comunității româno-americane poate avea cel puțin aceeași importanță pe care a avut-o sprijinul pentru integrarea României în NATO, ei putând să se coordoneze cu alți reprezentanți sau organizații româno-americane în promovarea acestui obiectiv și chiar și cu organizații ale comunităților etnice provenind din alte țări europene care vizează includerea în Visa Waiver Program (Bulgaria, Cehia, Grecia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia).

Ambasador la NATO

* Rep.: Ce planuri de viitor aveți?

S.D.: Voi prelua postul de Ambasador al României la NATO. Mă voi muta, împreună cu întreaga familie, la Bruxelles. Cred că după o perioadă de cinci ani și jumătate petrecută la Washington, va fi o experiență interesantă în mediul european, dar care va fi, în fond, consacrată consolidării relației trans-atlantice. Voi fi dintre cei care va susține procesul de transformare a NATO, continuarea extinderii cu țări din vecinătatea României și voi promova profilul strategic meritat al României în cadrul Alianței. Voi circula destul de mult prin zone de coflict precum Afganistan sau Irak, precum și prin țările care fac parte din NATO și cele partenere sau care doresc să devină membre. Mă voi axa în mod deosebit pe teme care țin de securitatea din zona Mării Negre sau cea a Balcanilor. Deși voi lucra în Europa, voi ține foarte aproape prieteniile construite în SUA și prin natura “job”-ului voi reveni destul de des cu teme de serviciu în SUA. Să nu uităm că unul din comandamente NATO, cel care vizează transformarea Alianței, se află la Norfolk în Virginia. Am, de asmenea, deja câteva invitații din partea unor “think-tank”-uri (rezervoare de materie cenușie) americane, precum German Marshall Fund of the United States și de la universități precum Harvard sau Stanford, de a participa anul viitor la conferințele pe teme strategice organizate de acestea. Dar dincolo de temele de serviciu sau academice, poate mai mult decât orice mă leagă de spațiul american, numeroasele prietenii cu totul speciale pe care le-am legat în acești ani, atât cu personalități americane cât și cu cele din rândul comunității noastre românești. Voi reveni, de aceea cu multă plăcere, împreună cu familia în America, și doresc să folosesc această cale pentru a transmite că voi fi extrem de bucuros să mă întâlnesc cu prietenii speciali din SUA atât în “inima Europei”, adică la Bruxelles, cât și în România.

Interviu realizat de Gabriel Teodor GHERASIM – New York

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close