Uncategorized

Sabotaj Florea la Aquaserv

Demagogul Florea a dat încă o lovitură târgumureșenilor * De data aceasta, planul primarului a fost stoparea transformării Aquaserv în operator regional

* Florea a bătut la ușile BERD pentru a atrage atenția băncii asupra unor aspecte care-l deranjau * Confuzia creată la bancă poate avea consecințe dezastruoase * Frustrările și megalomania lui Florea, împachetate în intenții cu tentă altruistă,

ne costă din nou.

Transformarea RA AQUSERV în operator regional – societate comercială pe acțiuni stagnează de luni de zile, primarul Florea reușind din nou să apeleze la tertipuri murdare pentru a stopa un proiect ce a adus milioane de euro pentru Târgu Mureș. Reamintim cititorilor noștri faptul că formarea de operatori regionali se înscrie printre cerințele UE. Iar, pe de altă parte, reprezintă o modalitate de a obține surse de finanațare importante, având în vedere faptul că o companie care asigură apa potabilă și canalizarea unei regiuni va avea mai multe șanse de a accesa fonduri europene decât firmele mici. Conform hotărârii Consiliului Local din 69/2005, s-a aprobat reorganizarea regiei AQUASERV în societate pe acțiuni, având ca acționari localitățile Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș, Iernut, Târnăveni, Toplița și Cristuru Secuiesc. Tot în cadrul ședinței, consilierii au decis ca Târgu Mureș să devină centrul operațional ce se va construi pe scheletul actualei regii. Ulterior, s-a obținut și acordul de principiu al BERD pentru reorganizarea regiei. Acordul băncii reprezintă una din cele mai spinoase probleme în această ecuație. Asta deoarece regia a împrumutat de la BERD șapte milioane de euro pentru a putea asigura cofinanțarea de 25 la sută în cadrul programul ISPA, ceea ce reprezintă singura finanțare considerabilă adusă în municipiu. Este vorba de accesarea a 23 milioane de euro, fonduri nerambursabile, ce echivalează cu patrimoniul întregii infrastructuri existente în Târgu Mureș. Este clar deci că, având în vedere împrumutul BERD, această transformare a regiei este legată de acordul băncii. Și tocmai în acest punct sensibil demagogul Florea a știut să pistoneze în așa fel încât să ridice suspiciuni la BERD. Precizăm, de asemenea, faptul că încă în cadrul ședinței în care s-a hotărât reorganizarea Aquaserv au apărut diverse opinii în rândul unor consilieri apropiați lui Florea, contestând formarea companiei AQUASERV. Mai exact, consilierul independent Doru Oprișcan, prin observațiile aduse, a reușit să dea glas nemulțumirilor lui Florea.

Cameleonul intereselor

Pentru că nici această manevră nu a adus rezultatele scontate, Florea a refuzat semnarea contului ESCROW aferent împrumutului BERD pentru proiectul ISPA, semnalând anumite probleme legate de reorganizarea regiei și a solicitat o verificare. Primarul s-a folosit de faptul că punerea de comun acord a hotărârilor luate în cadrul consiliilor locale co-acționare se face cu o anumită decalare și că actul constitutiv mai avea nevoie de unele completări și modificări. Intervenția “binevoitoare” a demagogului s-a tradus prin faptul că BERD a amânat emiterea acordului definitiv pentru reorganizare și a angajat un consultant juridic pentru revizuirea condițiilor de înființare a noului operator. Practic, BERD a impus câteva condiții care depășesc, în mod normal, atribuțiile unei bănci, cum ar fi modul de utilizare a fondurilor sau modalitatea de vot.

Pierderi de milioane

Începând din a doua jumătate a lunii mai, reorganizarea AQUASERV este pe linie moartă, BERD refuzând să semneze aprobarea finală. Fără această aprobare nu se poate constitui societatea pe acțiuni și nu se poate finaliza contractul. Asta în condițiile în care, la nivel de țară, există o competiție acerbă între regiuni, numărul operatorilor regionali fiind destul de limitat. Numai în cazul constituirii de operatori regionali se pot accesa fonduri de coeziune ce oferă condiții mult mai avantajoase față de programele aflate în derulare.

Intervenția lui Florea la porțile BERD a produs confuzie și a stârnit neîncredere ce s-au tradus prin impunerea unor condiții nu tocmai avantajoase pentru municipiu. S-a apelat la o nouă rundă de negocieri, dar întârzierea derulării proiectului periclitează singurul proiect care a atras o investiție semnificativă pentru județul Mureș. Astfel, printr-un tertip ieftin, Florea poate lăsa orașul fără fonduri semnificative.

Cristina CORNEA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close