Secretele de la China Blue
Sfârșitul săptămânii trecute a însemnat un nou început pentru toți cei interesați de cultura și civilizația orientală. Mai exact e vorba despre începutul Noului an chinezesc, moment petrecut sâmbătă. La Târgu Mureș, locul unde civilizația europeană se întâlnește cu cea orientală este restaurantul chinezesc China Blue.
În urmă cu șase ani, târgumureșeanul Mircea Ronea a avut inspirația și curajul să pună pe picioare o afacere pe care alți temerari nu reușiseră, anterior, să o mențină în viață. A deschis un restaurant cu specific oriental. Bucătăria asiatică, în special cea chinezească a ajuns, astfel, motiv de satisfacție pentru mulți mureșeni.
Ceea ce părea o ambiție riscantă s-a dovedit o investiție bună. De la an la an restaurantul și-a mărit capacitatea, iar calitatea serviciilor a fost îmbunătățită permanent. Vara este funcțională și o terasă la a cărei răcoare se poate adăposti orice amator de preparate culinare asiatice.
Miilor de mureșeni care au avut privilegiul să mănânce la China Blue li s-au alăturat multe personalități din toate domeniile, atât români cât și străini: oameni de afaceri, politicieni, sportivi etc.
Aprovizionarea cu “materia primă” este făcută de la Selgros, iar mirodeniile sunt achiziționate de la un depozit de produse specifice din București.
Arta gătitului
Ca orice bucătărie, și cea chinezească are secretele ei. Oricât de multe detalii ați avea despre ingredientele folosite la un anumit fel de mâncare, să nu vă faceți iluzia că va avea gustul de la restaurant. Există o serie de elemente care contează foarte mult în “ecuația gustului”. Mircea Ronea, proprietarul restaurantului China Blue ne-a oferit detalii pe această temă: “Tranșarea alimentelor, momentul adăugării ingredientelor, expunerea la flacără a preparatului, combinarea mirodeniilor, ritmul de lucru și, nu în ultimul rând, dragostea bucătarului pentru bucătăria asiatică sunt lucruri care au un rol major în gustul unui fel de mâncare. Tranșarea cărnii sau tăierea legumelor este făcută doar cu satârul. Carnea tăiată de-a lungul fibrei are un gust iar cea tăiată perpendicular pe fibră alt gust. Tăierea este făcută în funcție de felul preparatului. Ca ingrediente mai puțin obișnuite în bucătăria tradițională putem aminti: sosul de soia, vinul de orez alb, oțetul negru, pasta de ardei, uleiul de susan. Multe dintre aceste ingrediente au o valoare nutritivă și terapeutică foarte mare. Amestecul de 5 arome are, de asemenea, o valoare terapeutică mare. La fel este și cu alternarea gusturilor: dulce, amărui, acrișor, iute”.
Preparatele de bază la China Blue sunt din piept de pui, pulpă de porc, rasol alb de vițel, fructe de mare, toate gătite la o anumită temperatură, care să nu distrugă proprietățile nutritive ale alimentelor. Și, foarte important, prepararea se face la flacără deschisă, în oale și cratițe speciale.
Dacă la toate acestea se adaugă atenția, inteligența și priceperea bucătarului, preparatele bucătăriei chinezești sunt irezistibile.
Treceți pragul restaurantului China Blue și vă veți convinge!
Restauranul China Blue
Strada Bolyai nr. 10
Tel. 269401
Program: luni-vineri 9-24, sâmbătă-duminică 12-24
Florin MARCEL