Service-urile fără brand luptă pentru supraviețuire
Firmele specializate numai pe service auto și comercializarea pieselor de schimb simt acum în spate respirația dealerilor auto, care pun tot mai mult accentul pe aceste servicii. În plus, aceste firme sunt și cele care resimt cel mai tare lupta cu service-urile neautorizate, care le fură din clienți.
Directorul Szabo Csaba, de la Auto Dom srl Luduș, susține că activitatea de service înseamnă 90% din afacerea sa. “Deocamdată lucrăm la prețurile din 2008. Tarifele noastre de manoperă vor suferi însă o creștere de până la 15 % în 2009. Ele vor fi totuși mici, în comparație cu prețurile aplicate de companii în alte țări, mai mari cu 150-250%.”, spune Szabo Csaba. “În prezent, există o competență neloială între service-uri, pentru că unele firme oferă servicii pentru care nu sunt autorizate de RAR” susține managerul Auto Dom. Acesta mai spune că programul “Rabla” și taxa de poluare ar trebui să vină în sprijinul service-urilor, pentru că apariția mai multor autoturisme pe piață înseamnă și faptul că acestea vor avea nevoie de service și reparații post-garanție, însă deocamdată piața este blocată. “Firmele mici și medii vor rezista doar dacă vor oferi seriozitate, servicii de calitate și dacă au potențial financiar”, spune Szabo Csaba.
Un alt manager al unui service mărișor din Târgu Mureș, Ioan Cristea, resimte concurența cu dealerii. „Mașinile noi au perioada de garanție din ce în ce mai mare, tocmai pentru că din intervențiile minime cum ar fi schimbul de ulei sau reviziile periodice, se mănâncă o pâine destul de bună. Plus de asta, oamenii cu mașini cât de cât noi, preferă să meargă la service-uri specializate, așa că noi ne chinuim să supraviețuim. Încercăm mai mult să ne axăm pe contracte de întreținere a parcurilor auto cu diferite instituții sau societăți comerciale, pentru că pe clienți particulari nu prea ne mai putem baza ”, ne-a mărturisit Ioan Cristea, directorul unui important service din oraș.
Garda Financiară știe de
firmele neautorizate
Un reprezentant al altui service de mărime medie, Hagvel Autoservice, din Petelea, susține că va menține tariful de 25 lei ora de manoperă și în viitorul apropiat. “Cea mai mare parte a clienților îi avem prin prisma contractelor, deci efectele crizei nu se simt datorită fluctuației reduse a numărului scăzut de clienți noi. În străinătate prețul unei ore de lucru este de 35 de euro, deci mult peste prețurile de aici, unde majoritatea service-urilor practică prețuri de aproximativ 50 de lei.”, ne-a spus Pavel, reprezentantul Hagvel Autoservice. „Cele mai solicitate servicii sunt testările de motoare, reviziile de frâne, de direcție și reparațiile care pot fi de nenumărate feluri. Tocmai în acest sens avem 8 testere pentru a acoperi o gamă cât mai largă de mărci și motoare. De asemenea, efectuăm reparații la cutii de viteză automate și suntem singurii din zonă care efectuează acest tip de lucrări” susține Pavel. Întrebat de planuri de investiții, Pavel spune că firma sa s-a dezvoltat anul trecut, ridicând la Ernei un service pe care urmează să îl inaugureze foarte curând. Despre Programul „Rabla” sau taxa de poluare, Pavel afirmă că nu-i afectează activitatea firmei: „Ceea ce se simte în schimb este numărul mare de mașini vechi care intră pe piață și care având frecvent nevoie de reparații, apelează la noi”. Legat de concurența cu service-urile neautorizate, Pavel susține că acestea reprezintă într-adevăr o problemă. „Deși Garda Financiară este conștientă de existența lor, nu acționează în nici un fel. Dar, în schimb, service-urile autorizate sunt frecvent verificate pentru a se evita orice fel de neregulă”, a mai spus Pavel.
Silviu MUREȘAN
Alin BOLBOS
„Mașinile noi au perioada
de garanție din ce în ce mai mare, tocmai pentru că din
intervențiile minime cum
ar fi schimbul de ulei sau
reviziile periodice, se
mănâncă o pâine destul de bună. Plus de asta, oamenii
cu mașini cât de cât noi, preferă să meargă la
service-uri specializate,
așa că noi ne chinuim
să supraviețuim…“
Ioan Cristea