Uncategorized

SIMFEST, lecția de jurnalism

Au trecut deja șase zile pline din festivalul

SIMFEST, zile în care work-shopurile pe teme jurnalistice au reușit sã aducã în același loc pentru expuneri și discuții o serie de specialiști în domeniu, oameni dinafara acestei sfere, dar interesați de aceste subiecte și traineri cu nume recunoscute pe plan mondial.

Charles Fletcher, director general Caledonia Media, din Edinburg, Anglia, Nicoleta Codorean, director general asociat Krea Consult București, expert în comunicare, Brândușa Armanca, realizator TV, Romeo Couți, director TVR Cluj, Bogdan Hrib, directorul editurii Tritonic București, sunt doar câteva exemple de specialiști din domeniul mass-media care i-au ținut pe participanții la cea de-a patra ediție a Festivalului SIMFEST conectați la complexitatea fenomenului jurnalistic.

Maturitatea la care a ajuns Festivalul Televiziunilor Locale și Producãtorilor Independenți s-a vãzut din nou atât prin calitatea temelor alese pentru workshop-urile organizate în cele șase zile, cât și prin calitatea invitaților, mai sus menționați. Teme actuale ca “Jurnalistul în zonele de conflict”, “Discriminarea în Presã”, “Noi tendințe în politicile editoriale, la nivel mondial”, “Etica jurnalistului în era digitalã”, “Jurnalism și încrederea publicului” au adus la teatrul SCENA un public avizat, dornic de a afla cât mai multe noutãți legate de aceste subiecte.

Debut cu dreptul

Ediția cu numãrul patru a Festivalului SIMFEST a debutat marți seara în Cetate, la Teatrul Scena, cu o conferințã de presã la care oganizatorii și principalii finanțatori ai acestui eveniment au rãspuns jurnaliștilor.

Am aflat astfel cã în acest an SIMFEST s-a bucurat de un juriu format din specialiști, printre care îi amintim pe Lucian Ionicã, președintele juriului, Brândușa Armanca, realizator TV, Romeo Couți, actorul Liviu Pancu și Kati Simon.

Cei prezenți la conferința care a marcat debutul în festival și-au exprimat bucuria de a participa și anul acesta la singurul festival din România care strânge la un loc toatã presa localã din țarã.

“Mã bucur sã fiu aici și anul acesta. Revãd oameni cunoscuți, atât din rândul presei cât si din rândul participanților. Ca președinte al juriului îmi doresc sã avem anul acesta probleme, la fel ca anul trecut, și mã refer aici la probleme privind decizia juriului în legãturã cu premierea, sã fie filme foarte bune și sã nu ne putem decide cine va câștiga premiul”, a precizat Lucian Ionicã.

Și președintele Consiliului Județean Mureș, Lokodi Edita, s-a arãtat foarte entuziasmatã de idee și a promis cã va ajuta pe viitor, prin instituția pe care o conduce, ca festivalul SIMFEST, sã devinã unul permanent. “Sperãm ca festivalul sã devinã unul permanent. Consiliul Județen este dispus sã ajute cu plãcere astfel de manifestãri”, și-a susținut Lokodi ideea.

Suport în media

Anul acesta Simfest are parte de o promovare cu ajutorul partenerilor media, mai mulți decât anul trecut și de sponsori serioși care s-au arãtat deschiși pentru colaborare. Cu toate acestea gurile rele au cârcotit împotriva promovãrii, considerând-o sub așteptãrile unui festival cu un asemenea obiectiv. Lista participanților este mai micã decât anul trecut, dar, spun organizatorii, este mai mare decât s-au așteptat având în vedere perioada scurtã de organizare și de înscriere a producțiilor în festival. Anul acesta sunt înscriși un numãr de 85 de producãtori din 16 localitãți. “S-au diversificat genurile înscrise în festival. Dacã anul trecut majoritatea producțiilor au fost axate pe partea de film documentar, anul acesta existã un echilibru între genuri și se remarcã participarea cu știri și producții de divertisment”, a precizat Ioan Ceaușescu, organizator SIMFEST.

Cu toatã vremea potrivnicã și împotriva ideii vehiculate prin târg, cã SIMFEST nu a fost mediatizat îndeajuns, un numãr destul de mare de oameni de televiziune, producãtori independenți și jurnaliști au luat parte zilnic la manifestãrile festivalului televizinilor locale și producãtorilor independenți. Organizatorii festivalului au pornit de la premiza cã mai mult decât concursul propriu zis conteazã participarea efectivã. Așa cã au invitat fiecare realizator sã își prezinte lucrãrile în fața celorlalți participanți, pentru cã explicațiile și opiniile împãrtãșite, schimbul de idei și de informații sunt practic cheia spre succes. SIMFEST a oferit, și în acest an, expoziții, piese de teatru, proiecții publice ale producțiilor înscrise în festival, producții de calitate, pe care în week-end au fost urmãrite de un public numeros, participanți și curioși.

SIMFEST 2006 a fost o invitație la culturã, o invitație spre deschidere de noi orizonturi. (S.G.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close