Uncategorized

Slujirea de duminică la biserica ortodoxă din Râciu

Ridicată între anii 1911-1925, impunătoarea biserică ortodoxă din Râciu are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. De mai mulți ani însă sunt câteva probleme majore. Biserica se afundă în pământ, iar turla acesteia a început să se încline ceea ce poate constitui un pericol pentru casele din jur. Drept urmare, după îndelungi, dar fructuoase demersuri, în anul 2005 a început să se ridice un nou lăcaș al Domnului, iar noua biserică va purta hramul „Învierea Domnului”.

Ridicarea unei noi biserici este însă o întreprindere anevoioasă, pentru că sunt necesare mari resurse financiare și care acum, în vremuri de criză sunt greu de procurat. Poate părea paradoxal, dar preotul paroh Ioachim Soțan este mulțumit și optimist. Mulțumit pentru că a reușit să ridice cam o treime din lăcaș, ceea ce nu e puțin. Mai sunt încă multe de făcut până la finalizarea noii biserici. Este însă optimist, deși nu crede că în timpul care îl mai are până la pensionare – circa 6 ani – ar putea-o vedea finalizată. Dar începutul a fost făcut, iar de aici încolo, spune părintele Soțan „e voia lui Dumnezeu care lucreză prin noi toți, inclusiv prin cei care contribuie după puterile lor la ridicarea acestui sfânt lăcaș.”

Probleme mai vechi

și altele mai noi

Cu cele 1474 de suflete de credincioși ortodocși, parohia din Râciu este una mare și prosperă. Oamenii vin la biserică, mai ales duminica când pot fi văzuți în jur de circa 200-250 de credincioși, dar în sărbători vin mult mai mulți. „Anul care a trecut, ne-a spus părintele Soțan, nu a fost unul foarte fast. Au fost 8 căsătorii, 12 botezuri și 19 înmormântări. Ne legăm speranțele de mai bine, de acest nou an.” Dacă a avut neîmpliniri? Părintele Soțan nu consideră că ar fi avut neîmpliniri pe plan spiritual. E mulțumit de modul cum credincioșii ortodocși din Râciu trăiesc momentele de comuniune spirituală creștină. Cât despre proiecte…evident că pe primul plan se situează continuarea construcției noului lăcaș, dar dorește ca din vechiul lăcaș să se păstreze altarul așa cum este el, cu sfintele moaște care sunt depuse acolo și ar mai dori să poată ridica o nouă capelă mortuară. Întrebat despre modul cum percepe domnia sa, personal, globalizarea, părintele Soțan a declarat că „Vor fi probabil și momente de cumpănă, dar ca de atâtea ori în istoria ei, biserica noastră le va trece cu bine. În aceasta stă în esență și puterea bisericii noastre, adică în capacitatea ei de a depăși aceste momente. Iar biserica noastră este de fapt o poartă deschisă spre Dumnezeu, poartă prin care printre alte suflete și al meu, probabil, va ajunge la cer.”

Nicolae BALINT

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close