“Sprijinul României este esențial pentru integrarea Turciei în UE”
Ambasadoarea Turciei în România, Ayșe Sinirlioglu, a fost acreditată la București în aprilie 2008. În interviul pe care a avut amabilitatea să-l ofere Ziarului de Mureș, cu ocazia Zilei Naționale a Turciei, Excelența Sa vorbește despre relațiile strategice dintre Ankara și București, despre dezvoltarea investițiilor turcești în România și despre ajutorul pe care țara noastră îl poate oferi Turciei pentru integrarea ei în UE.
Reporter: Cum ați caracteriza evoluția relațiilor bilaterale, în toate planurile, dintre Turcia și România?
Excelența Sa, ambasadorul Turciei în România, dna. Ayșe Sinirlioglu: Relațiile dintre cele două țări sunt excelente. Turcia consideră România ca fiind un prieten de încredere, un aliat al NATO dedicat, un colaborator important pe plan economic și un partener strategic în această regiune. În ultimul an, cooperarea între Turcia și România a ajuns la niveluri fără precedent, un an în care au avut loc vizite reciproce la nivel înalt. O etapă extrem de importantă a fost atinsă în timpul acestor vizite drept urmare a deciziei celor două țări de a consolida relația fructuoasă, pe baza unui parteneriat strategic, a cărui esență este un dialog structurat la nivel înalt, care cuprinde o gamă largă de aspecte de la dimensiunea politică la cea economică și comercială. Cele două țări lucrează în prezent împreună pentru a stabili prioritățile și modalitățile acestui parteneriat strategic.
Rep.: Câte investiții turcești sunt în acest moment în România, cu aproximație?
Amb. Ayșe Sinirlioglu: România rămâne cel mai mare partener comercial al Turciei în regiune. Anul trecut, volumul schimburilor comerciale bilaterale a depășit 7,5 miliarde dolari și a fost în mare parte echilibrat. Mai mult de 5.000 de firme din Turcia sunt active în prezent pe piața românească, marea majoritate fiind IMM-uri, care au operațiuni în întreaga țară, pe o gamă largă de sectoare. Pe de altă parte, unele firme turcești au construit afaceri de renume în România: Azomureș (îngrășăminte) și Prolemn (industria lemnului), Arctic (electrocasnice), Rulmenți Bârlad (rulmenți), Kanal D (mass-media), Credit Europe Bank și Garanti Bank (servicii financiare). Valoarea totală a investitiilor turcești în România, inclusiv cele care provin din țări terțe, este estimată la peste 7 miliarde de dolari.
Rep.: Ce oportunități oferă județul Mureș investitorilor din Turcia?
Amb. Ayșe Sinirlioglu: Suntem fericiți că două dintre cele mai mari investiții turcești din România (Azomureș și Prolemn) sunt localizate în județul Mureș. De asemenea, încurajăm oamenii de afaceri români din Mureș să mențină legătura cu Secția de Comerț a ambasadei noastre (021-318 39 39) și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD 021-250 18 77), pentru toate informațiile de care au nevoie privind aspecte legate de comerț și investiții cu omologii din Turcia. Noi credem că există un mare potențial neexploatat pentru colaborare în continuare în domeniul comercial și economic, inclusiv perspectiva realizării unor proiecte comune în țări terțe. De fapt, lucrăm la acest moment cu autoritățile române pentru a organiza un seminar comun, care va avea loc la Istanbul în viitorul apropiat, pentru a căuta oportunități de afaceri și proiecte comune în țări terțe.
Rep.: Cum percep investitorii turci România anului 2009? Există un potențial de creștere pe această piață?
Amb. Ayșe Sinirlioglu: Angajamentul continuu al companiilor turcești pentru investițiile lor în România, în pofida situației economice dificile, este o dovadă clară a încrederii acestora în viitorul oamenilor și a economiei din România. Oamenii de afaceri din Turcia sunt interesați în continuare de extinderea și diversificarea investițiile lor, cu accent deosebit pe sectoare precum agricultura, energia, transporturile, materialele de construcție și turismul, care prezintă un potențial semnificativ. Contractorii turci, de exemplu, care și-au construit o bine-meritată reputație pe plan internațional pentru livrarea unor proiecte de talie mondială la timp și în limitele bugetului, sunt dornici să ia parte mai mult în proiecte de scară largă în România. Așadar, noi privim viitorul nostru comun cu speranță și optimism.
Rep.: Poate fi România un prieten al Turciei în încercarea celei din urmă de a accede în Uniunea Europeană? Cum vedeți realizabilă această dorință a Turciei?
Amb. Ayșe Sinirlioglu: Intrarea în Uniunea Europeană continuă să fie un obiectiv strategic pentru Turcia. Turcia și UE împărtășesc nu doar un continent și o istorie comună, ci un viitor comun, de asemenea. Prin urmare, sprijinul unor țări precum România, cu poziția lor obiectivă și încurajatoare, este esențială pentru integrarea Turciei în Uniunea Europeană.
Rep.: Ce mesaj doriți să transmiteți cetățenilor turci care trăiesc și lucrează în România cu ocazia Zilei Naționale a Turciei?
Amb. Ayșe Sinirlioglu: Cu ocazia aniversării a 86 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, aș dori să transmit din nou cele mai calde urări cetățenilor turci din România. Totodată, doresc să transmit cetățenilor români urări de bine, fericire și prosperitate.
Alin BOLBOS