Uncategorized

Structurile Alianței DA’ de unde?

Alternanța la putere, semnul cel mai clar al unei democrații funcționale, dă aripi fanteziei liderilor PNL-PD. Teoretic, ei urmează la Guvernare. Până la 1 octombrie 2004 structura Guvernului și a administrațiilor locale, în varianta Alianța DA PNL-PD, trebuie definitivată, conform deciziilor și protocoalelor semnate la nivel central de conducerea celor două partide.

Proporția de reprezentativitate este de 42 % pentru PD și 58 % pentru PNL. Astfel, conform calculelor, 24 de Prefecturi ar reveni liberalilor și 18 democraților. Protocoalele semnate la nivel național sunt atât de clare încât s-a prevăzut până și modalitatea de împărțire a Prefecturilor și a structurilor din administrația locală. De exemplu, un deziderat greu de atins spune că acolo unde directorul “plin” este de la un partid, “adjunctul” său să fie de la celălalt.
Prefectul DA

La stabilirea apartenenței politice a viitorului prefect de Mureș se va juca după reguli clare. Una dintre variante spune că în județele unde PNL sau PD a câștigat alegerile locale, va propune și prefectul. Până aici totul este în regulă. Dar această variantă lasă lucrurile neîncheiate. Pentru celelalte județe, fiecare dintre cele două partide se va prezenta cu o listă de “județe- prioritare. După care începe împărțeala: PNL spune primul județ de pe lista proprie, la fel și PD. Respectând procentajul 58 % cu 42 %. Apoi, al doilea, al treilea etc, până la ultimul județ.

Județul Mureș, fiind un județ PSD, va intra la loterie. Oficial, nu se cunoaște încă al cui va fi județul, al liberalilor sau la democraților. Cele trei nume vehiculate pentru postul de prefect sunt: Virgil Mailat și Doru Oprișcan (PNL) respectiv Dinu Socotar (PD). În varianta liberală subprefect ar urma să fie Teodor Giurgea. În varianta democrată subprefectul va fi ales dintre Bogdan Buda, Alexandru Core, Vasile Roman și Florian Coman.

Interesant este că sursele ZIARULUI de Mureș dau ca sigură informația conform căreia cel mai greu de realizat ar fi un tandem liberalo-democrat la Prefectură. Puțin probabil ca vreunul dintre numele mai-sus amintite să accepte să fie “aghiotantul” unui prefect de altă culoare politică.

Ciocăneală
pe posturile grele

Distracția începe abia după ce se știe de-al cui este prefectul. Să începem cu Direcția Finanțelor Mureș. Se știe că social-democratul Lucian Savu a fost președintele PSD Târgu-Mureș. El a renunțat la funcția politică pentru a rămâne în domeniul finanțelor. El a ales. Cu siguranță că Alianța, însă, nu-l va alege pe el. Cel mai probabil candidat pentru postul lui este Sorin Lazăr, liberal, director adjunct  al Finanțelor Mureș. Dar tocmai asta pare a fi problema – că a rămas director de finanțe în lumea PSD-istă. Este bănuit de colaboraționism cu “dușmanul” de clasă – PSD. Sorin Lazăr este un profesionist într-ale finanțelor, dar oare ajunge? Pe cine mai are PNL la dispoziție? Să nu uităm de fosta trupă de la Garda Financiară, condusă de Gheorghe Huțanu sau de actualul deputat de Mureș, Eugen Nicolăescu. În lumea finanțiștilor, liberalii mai pot să scoată de la naftalină câțiva profesioniști de clasă.

Spre deosebire de liberali, pentru PD Finanțele sunt o problemă. Greu de găsit” pare a fi motto-ul marinarilor. De altfel, finanțele mureșene au fost renumite pentru luptele dintre taberele de finanțiști PSD și PNL. Un exemplu este Cazul Gheorghe Huțanu, care a fost hărțuit de hoardele de procurori și inspectori vânduți PSD-ului, timp de mai bine de 3 ani. Până și arestările efectuate de PNA în 2004, în baza denunțului făcut de afaceristul Kodo Robert, au fost puse pe seama politicului, la un moment dat.

La vârf

Tot în cadrul finanțelor trebuie dezbătute posturile de la Garda Financiară – unde favorit rămâne același Gheorghe Huțanu – sau cele de director al Trezoreriei, al Direcției de Control etc. Pentru unul dintre aceste posturi se pregătește și președintele organizației de femei a PNL – Felicia Pop.
Dar, pentru că niciodată socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, trebuie să prezentăm următoarele variante: deputatul Eugen Nicolăescu are șanse bune de a accede în Ministerul de Finanțe, minim pe un post de secretar de stat. Ca să nu spunem direct ministru. Dar Eugen Nicolăescu poate ochii și funcția de președinte al Comisiei de Buget-finanțe a Camerei Deputaților. Dacă cea de-a treia variantă se adeverește, atunci automat se deschide ușa ministerului de resort pentru Sorin Lazăr sau chiar Gheorghe Huțanu.
Interesant, nu?

Coasta UDMR

Liberalii mureșeni au avansat deja ideea ca, dacă Prefectura Mureș va deveni liberală, prefectul și subprefectul să fie membrii PNL, iar PD să obțină postul de director de cabinet al Prefectului și cel de secretar general. Această variantă ar urma să fie valabilă și în cazul în care “puterea” va aparține democraților.

Singurul detaliu care mai trebuie avut în vedere este că postul de subprefect aparține, conform tradiției,  UDMR. Tot tradițional, acest post este ocupat de Burkhart Arpad. Dacă UDMR va accede din nou la guvernare, scenariile se schimbă dramatic.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close