Uncategorized

Tabara de pictura, un Rai al pictorilor

Satul Seleusul Mic, din comuna Zagar, sat sasesc, cu multe case parasite de sasii care au plecat prin alte parti, a fost gazda, timp de o saptamana, intre 2 si 9 august, a unei tabere de pictura. Tabara de pictura de la Seleusul Mic se afla la a patra editie si a beneficiat si anul acesta de prezenta a 13 artisti, membri ai Asociatiei Artistilor Plastici din Targu-Mures.

La Curtea contelui de Aragon

Editia de anul acesta a taberei de pictura a beneficiat, ca si in anii trecuti, de gazduirea unei familii de iubitori de artisti-Marcela Farcasan si Giampaulo Mistrorigo, conte de Aragon. Acesta din urma, nascut la Verona si avand sange nobiliar prin vene, a venit pe plaiurile muresene si s-a stabilit in Seleusul Mic. Aici a cumparat impreuna cu sotia sa Marcela Farcasan un adapost de animale de la fosta cooperativa agricola, transformandu-l intr-un loc spatios, in care pictorii prezenti la tabara s-au simtit ca acasa. „Satul Seleusul Mic este un sat la margine de judet, complet izolat, departe de oras si greu de gasit. Locul a fost ideal pentru creatia artistica, tabara reunind artisti profesionisti, studenti, elevi, autodidacti, care timp de o saptamana, s-au inspirat din peisajul local rural sasesc si si-au realizat acolo lucrarile”, a declarat Ilarie Opris, presedintele A.A.P. Mures. La editia de anul acesta a taberei au fost prezenti pictorii Vasile Muresan, Mihai Frunza, Rares Kerekes, Rodica Vescan, Carmen Daniela Balanescu, Alina Nutiu, Radu Cocis, Crina Stanescu, Fábián Margit, Sofia Neagoi, Suba Piroska, Hadnagy Gabriella, Constantin Novac si Ovidia Casandra Sandor, eleva la Scoala din Seleusul Mic. La sfarsitul expozitiei, a fost organizat un vernisaj, la care au participat Nicolae Bacius, directorul DJCCPCM, Calin Bogatean, referent in cadrul Centrului Judetean de Creatie Populara, Naste Marcel si Klara Balazs, din cadrul Directiei pentru Cultura Mures si Adriana Oachis, presedintele Clubului Rotary “Maris” din Targu-Mures, care a inmanat diplome de participare pictorilor prezenti in cadrul taberei, precum si gazdelor evenimentului. „Peisajul zonei a fost un izvor de inspiratie pentru artistii prezenti la tabara, era o alta lume, iar primirea la „Curtea contelui” a fost nemaipomenita”, a afirmat pictorul Vasile Muresan.

Taberele de creatie, un loc unde se leaga prietenii

Pictorii prezenti la tabara s-au bucurat sa vada interculturalitatea care exista la Seleusul Mic, sat in care romanii, ungurii, sasii si tiganii convietuiesc impreuna. Fiecare pictor prezent s-a inspirat din natura, din casele satului, reusind sa trateze fiecare tema in stilul propriu. „Taberele sunt foarte importante pentru artisti, pentru ca se nasc multe prietenii in cadrul acestora, artistii discuta intre ei despre lucrarile lor, iar daca sunt intr-un impas creator, pot primii sfaturi de la ceilalti si pot merge mai departe cu lucrarea”, a precizat Vasile Muresan. Ca orice meserie, si meseria de pictor se fura, dupa cum afirma pictorul Vasile Muresan, iar o tabara este un loc de suflet. Dintr-o tabara de pictura nu se castiga bani, nici noi ca artisti nu castigam, nici gazdele noastre nu castiga, in schimb se castiga multi prieteni si niste lucrari pe care, atunci cand le vezi, iti amintesti de acele locuri. Pentru noi o tabara de pictura este un Rai al pictorilor”, a spus Vasile Muresan.

Tabere viitoare

Tabara de pictura de la Seleusul Mic este una cea de-a sasea tabara organizate de A.A.P. anul acesta. „Pana in prezent au participat la aceste tabere aproximativ 60 de artisti, mermbrii ai A.A.P. In luna august, septembrie si octombrie vor fi organizate alte patru tabere de pictura”, a declarat Ilarie Opris, presedintele A.A.P. Mures. Urma­toa­rea tabara organizata de Asociatie va avea loc la Deda, in perioada 6-19 septembrie.

Claudia SAS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close