Tariceanu saboteaza infrastructura
Fostul ministru al Transporturilor, democratul Radu Berceanu l-a acuzat în termeni foarte duri pe premierul Calin Popescu Tariceanu de rea-vointa în deblocarea sumei de 1 miliard de euro din Fondul National de Dezvoltare, bani destinati lucrarilor mari de infrastructura din România. Berceanu sustine ca, desi s-a laudat în repetate rânduri ca suma de 1 miliard de euro din fondul de dezvoltare va fi destinata în 2007 lucrarilor de infrastructura, la începutul acestui an, seful Guvernului a refuzat sa deblocheze acesti bani, din considerente politice. Cu toate acestea, nici pâna în prezent, banii respectivi nu au ajuns în bugetul Transporturilor. Fostul ministru si-a exprimat dezamagirea si fata de modul în care evolueaza lucrarile la Autostrada Brasov-Bors. Potrivit acestuia, costurile vor fi mult mai mari decât cele prevazute în contract si ca autostrada va fi data în folosinta abia în 2017 si nu în 2013
Premierul Calin Popescu Tariceanu a promis în toamna anului 2006 Ministerului Transporturilor suma de 1 miliard de euro din Fondul de National de Dezvoltare. Banii proveneau din privatizarea Bancii Comerciale Române, privatizartea Transgaz, a CEC, etc. Banii erau în Trezorerie si erau destinati lucrarilor de modernizare la infrastructura. Este vorba despre lucraril la autostrazi si pasarele. “În ianuarie 2007, însa, premierul Tariceanu a decis sa scoata PD de la guvernare, iar banii sa-i dea unui ministru liberal, sa aiba cu ce se lauda”, a acuzat fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, contactat de Gazeta. Cu toate acestea, Berceanu sustine ca, nici pâna în prezent, acesti bani nu au fost virati în contul Ministerului Transporturilor pentru lucrrarile mari de infrastructura prevazute. Potrivit acestuia, atitudinea premierului afecteaza grav proiectele de infrastructura aflate în derulare, suspectându-l pe seful Executivului de rea-vointa si de partizanat politic.
“Prioritate 0,
bani 0″
Potrivit liderului democrat, si autostrada Bucuresti-Brasov are, în prezent, de suferit. Premierul Tariceanu a sustinut în repetate rânduri ca Autostrada Bucuresti-Brasov este propritatea 0. Prioritatea 0, bani 0. Eu, asa cum am promis, la 1 martie am dat drumul la lucrari, desi nu am avut bani la buget. Acum, Orban are idei si îl acuza pe Dobre ca nu a urgentat lucrarile. Uita însa ca, în 2005, 2006 si în prezent, seful lui Dobre era Tariceanu. Dobre a facut ce a zis Tariceanu”, a mai sustinut Berceanu.
“Autostrada Transilvania
e o problema”
Fostul ministru al Transporturilor a sustinut ca nici lucrarile la Autostrada Transilvania, Brasov-Bors, nu sunt în grafic, acuzând Bechtel de ritmul lent al lucrarilor: “Anul trecut, au lucrat mai putin decât au declarat. Cresterea e atât de mica încât cred ca autostrada va fi finalizata nu în 2013, ci în 2017”. Potrivit acestuia, probleme sunt “de ambele parti”. Pe de o parte, Guvernul nu a asigurat finantarea necesara pentru anul în curs, iar firma contractanta, Bechtel întârzie lucrarile. “Eu am facut note scrise în Guvern pentru finantare si nu s-a facut nimic”, a mai spus Berceanu. “Anul trecut, am avut din partea Bechtel o cerere de 78 milioane de euro pentru lucrari de montaj. Am facut un împrumut de 100 de milioane de euro, pentru a avea siguranta ca partea de finantare e asigurata. Bechtel a lucrat, însa, de 56 milioane de euro, contravaloare constructii montaj. Ar fi putut sa lucreze mult mai mult, pentru ca vremea a fost foarte buna. L-am chemat atunci pe seful lor din America, vazând ca cu astia nu mai am ce vorbi (reprezentantii Bechtel România, n.r.). El si-a luat tot felul de angajamente, însa…”, a mai acuzat Berceanu. “Autostrada Transilvania e o problema. A fost prost negociata, lucrarile merg foarte prost. S-a 2,3 miliarde de euro. Cei de la Bechtel vorbesc de suma partiala 3 miliarde, însa autostrada o sa coste mai mult si se va termina mai târziu”, a concluzionat Berceanu cu privire la Autostrada Transilvania.
Transporturile, duse cu zaharelul
Mai mult, fostul ministru a dezvaluit ca, la începutul lunii ianuarie, a avut o întrevedere cu premierul Tariceanu si cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, în care a primit asigurari ca banii din Fondul de dezvoltare vor fi transfierati catre marile lucrari de infrastructura, fiind chiar încurajat sa întocmeasca un proiect de Hotarâre de Guvern pentru aceasta finantare (foto facsimil). Un demers dovedit a fi inutil, întrucât banii respectivi nu au fost transferati nici pâna în prezent. “Nu stiu ce urmareste Tariceanu. Cred ca la începutul anului, când a decis sa scoata PD de la guvenare a zis sa nu dea banii unui ministru democrat, ci unui liberal, sa aiba cu ce sa se laude, însa vad ca nici acum banii nu au fost transferati”, a tinut sa sublinieze Berceanu. Acesta a mai spus ca banii respectivi ar putea fi reorientati spre alte obiective. Precizam faptul ca, directorul de comunicare al Ministerului Transporturilor, Adriana stefanel, a sustinut ca nu poate sa ne ofere o declaratie oficiala în legatura cu acuzatiile fostului ministru, Radu Berceanu, motivând ca “eu nu sunt purtator de cuvânt, ci director de comunicar. Este o mare diferenta”. Mai mult, nici solicitarea noastra scrisa adresata Ministerului Transporturilor nu a primit un raspuns, pâna la ora închiderii editiei.
Fonduri mai reduse în 2007
Într-o informare remisa de Ministerul Transporturilor în data de 21 martie 2007, Radu Berceanu, la acea vreme ministrul de resort, avertiza ca pentru anul 2007, fondurile alocate de la bugetul de stat pentru MTCT au fost mai mici cu 351 mil. lei, reprezentând 95% din fondurile consumate în 2006. Totodata, sumele alocate din credite externe aprobate pentru anul 2007 sunt mai mici cu 96 mil. lei, reprezentând 97% din sumele aprobate în 2006. Aceasta situatie a fost determinata de decizia Guvernului de a folosi resursele bugetare pentru alte domenii, urmând ca fondurile MTCT sa fie suplimentate din Fondul de Dezvoltare si din surse extra bugetare. Ministerul Finantelor a dat asigurari ca poate suplimenta fondurile alocate Ministerului cu aproximativ 1 miliard de euro.
Prin OUG nr. 113/21.12.2006, s-a aprobat modul de functionare al Fondului de Dezvoltare, el devenind, astfel, teoretic, functional începând cu anul 2007. Pentru completarea resurselor financiare, Ministerul Transporturilor a promovat o Hotarâre de Guvern (foto facsimil) prin care se cerea finantarea unui numar de 38 de obiective în valoare de 1.401,1 mil. lei din Fondul de Dezvoltare. Suma solicitata nu a fost, însa, nici în prezent deblocata.
Promisiuni, promisiuni
La începutul lunii noiembrie 2006, premierul Tariceanu dadea asigurari ca suma obtinuta din privatizarea Bancii Comerciale Române (aproximativ 2,2 miliarde de euro) va fi varsata în Fondul de Dezvoltare, bani ce vor fi utilizati, exclusiv, pentru finantarea lucrarilor de infrastructura.
Totodata, la acea vreme, ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu sustinea ca Fondul va fi operational pâna la sfârsitul anului 2006.
Bechtel se disculpa
Directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Zgârcitu, ne-a declarat ca, societatea pe care o reprezinta intentioneaza sa finalizeze lucrarile la autostrada pâna în 2013. Mai mult, el a afrimat ca cele 78 de milioane de euro la care facea referire fostul ministru Radu Berceanu nu au fost cheltuite întrucât “banii au venit abia în iunie”. “Noi am lucrat din iunie pâna în decembrie. Pâna în iunie nu am lucrat pentru ca a fost discutia aceea cu renegocierea contractului si problema banilor”, a mai spus Zgârcitul. Întrebat fiind daca, în prezent, Bechtel beneficiaza de banii necesari, reprezentantul Bechtel a spus ca, în urma cu câteva zile, Guvernul a emis o Hotarâre de Guvern pentru finantarea unor lucrari de infrastructura, prevazându-se bani si pentru Autostrada Transilvania. Însa, acesti bani nu provin din Fondul National de Dezvoltare.
Lista proiectelor de investitii în infrastructura de transport care se finanteaza din Fondul National de Dezvoltare:
Proiecte de infrsatructura rutiera
Autostrada Bucuresti -Ploiesti 211.800 mii lei
Drum Expres Petea – Satu-Mare – Baia-Mare 70.600 mii lei
Modernizare DN 68A Lugoj-Ilia 52.950 mii lei
Modernizare DN 10 Buzau-Brasov 82.955 mii lei
Modernizare DN 1A, Centura Ploiesti Est – Sacele 70.600 mii lei
Modernizare DN 1A, Buftea- Centura Ploiesti Vest 35.300 mii lei
Modernizarea centurii rutiere a municipiului Bucuresti 2.950 mii lei
Largire la 4 benzi Centura Bucuresti Sud între A1-A2 31.770 mii lei
Largire DN 73 la 4 benzi 63.540 mii lei
Varianta de ocolire Slatina 17.650 mii lei
Varianta de ocolire Bals 5.295 mii lei
Varianta de ocolire Sacele 5.295 mii lei
Varianta de de ocolire Fagaras 7.060 mii lei
Varianta de ocolire Timisoara Sud 35.300 mii lei
Varianta de ocolire Alba Iulia 10.590 mii lei
Varianta de ocolire Teius 17.650 mii lei
Varianta de ocolire Aiud 14.120 mii lei
Varianta de ocolire Stei 5.295 mii lei
Varianta de ocolire Cluj Est 35.300 mii lei
Varianta de ocolire Oradea 14.120 mii lei
Varianta de ocolire Alesd 14.120 mii lei
Varianta de ocolire Zalau 17.650 mii lei
Varianta de ocolire Satu-Mare 35.300 mii lei
Varianta de ocolire Bistrita 19.415 mii lei
Varianta de ocolire Suceava 14,120 mii lei
Varianta de ocolire Iasi Sud 35.300 mii lei
Varianta de ocolire Roman .35.300 mii lei
Varianta de ocolire Vaslui 17.650 mii lei
Varianta de ocolire Bârlad 24.710 mii lei
Autostrada Iasi-Roman-Bicaz-Sovata-Târgu-Mures 20.000 mii lei
TOTAL 1.079.000 mii lei
Proiecte de infrastructura de transport, aflate în derulare, pentru care s-a asigurat partial sume de la bugetul de stat:
Programe pentru eliminarea efectelor calamitatilor naturale 36.607 mii lei
Programe reabilitare drumuri nationale 210.495 mii lei
Program de întretinere drumuri nationale 17.650 mii lei
TOTAL 264.750 mii lei
Proiecte de infrastructura navala 47.655 mii lei
Proiecte infrastructura aeriana 9.715 mii lei
TOTAL 1.401.120 mii lei
Memoranda Onac