Uncategorized

Teribilele arme biologice

O dată cu trecerea timpului şi dezvoltarea tehnologiei s-au schimbat atât caracterul activităţilor militare, cât şi efectele nocive ale armelor asupra organismului uman. Pe lângă arsurile extinse şi politraumatisme au apărut şi alte boli ce pot surveni în cazul unui eventual război modern, ca urmare

a armamentelor de ultimă generaţie, inclusiv cele nucleare şi biologice.

 

Arsurile produse de armele chimice, sunt mai degrabă limitate ca extindere; ele de multe ori nu pun în pericol viaţa victimei, însă duc la pierderea funcţiei a acelei părţi a corpului care este afectată. Aceste arsuri sunt foarte profunde, pentru că produsul care le cauzează este foarte aderent şi nu poate fi îndepărtat, arzând ţesuturile până la os. Leziunile sunt mai frecvente la nivelul feţei (punând în pericol ochii) şi la partea dorsală a mâinii, în urma tendinţei de apărare cu mâna a omului care se află în faţa unui pericol. O asemenea leziune poate duce la pierderea definitivă a funcţiei mâinii.

Armele nucleare sunt spaima tuturor în caz de război, cauzând în multe cazuri decesul instantaneu al unui număr foarte mare de persoane. În cazurile mai “norocoase”, dacă persoana se află la o distanţă mai mare de sursa de radiaţii, apare boala acută de iradiere ca efect precoce, iar după luni sau ani se manifestă efectul cancerigen al radiaţiilor; acest efect poate atinge orice ţesut, dar cele mai afectate sunt ţesuturile cu capacitatea mai mare de înmulţire a celulelor, cum sunt gonadele.

Boala de iradiere se manifestă prin trei sindromuri în funcţie de doza de radiaţii. La o doză de peste 600 R apare sindromul gastro-intestinal, prin efectul radiaţiei asupra epiteliului intestinal. Ea se manifestă iniţial prin greţuri, vărsături, iar după o falsă ameliorare de 1-3 zile se agravează boala, apare diarea, deshidratarea, dezechilibrarea hidroelectrolitică masivă, cauzând în foarte multe cazuri decesul persoanei. Un alt efect este sindromul hematologic, care constă în aplazia parţială sau totală a sistemului hematopoetic. De fapt, se produce distrugerea măduvei osoase, iar moartea survine în urma unor infecţii, chiar cu bacterii care sunt prezente normal în organismul uman, pentru că organismul îşi pierde capacitatea de apărare. La doze mari de radiaţii, de peste 2000 R, apare sindromul nervos în urma distrugerii neuronilor, cu tulburări motorii, letargie, convulsii epileptiforme, iar în cele din urmă survine decesul.

Armele biologice sunt, probabil, cele mai temute metode la care pot apela cei care vor să omoare mulţimi. Ele sunt de fapt microorganisme, care cauzează boli grave, mortale în majoritatea cazurilor. Unul dintre acestea este vestitul antrax, de care am avut ocazia să auzim în ultimul timp. El poate ajunge în organism prin piele, inhalare sau pe tractul digestiv. Forma cutanată a bolii este cea mai “benignă”, manifestându-se prin ulceraţii necrotice şi hemoragice, care cu tratament precoce se vindecă în câteva săptămâni. Forma pulmonară începe cu febră mare, senzaţie imensă de sufocare, iar în decurs de 24 ore de la apariţia simptomelor, boala duce la deces prin hipoxie şi şoc septic. Nici forma digestivă nu este mai blândă, începând cu greţuri, vărsături, febră, hemoragie digestivă, apoi apare ascita (o cantitate mare de lichid în cavitatea abdominală), şi după 2-5 zile, moartea în urma şocului.

Febra hemoragică nu e mai puţin periculoasă. Este transmisă de cele mai multe ori prin rozătoare, dar virusul poate intra în organism şi prin inhalare sau contact direct cu materialul infectat; ea produce modificări la nivelul vaselor sangvine mici, iar decesul survine în special prin complicaţii hemoragice şi neurologice.

Botulismul, o altă armă biologică, acţionează prin toxia botulinică ce atacă sistemul nervos, ducând la paralizie, apoi la blocarea respiraţiei. Botulismul se transmite prin alimente, apare ca un fel de toxiinfecţie alimentară. Antitoxina există, însă este eficientă doar în caz de administrare precoce. 

Variola este boala considerată dispărută de 25 de ani (ultimul caz a fost raportat în 1978), dar actuală prin posibilitatea de a fi folosită ca armă biologică. Este vorba de o infecţie vitală mortală cu urâte manifestări cutanate (vezicule care acoperă întregul corp), moartea fiind cauzată de pneumonie sau septicemie. Vaccin anti variolă există, el oferă protecţie pe 5-10 ani, însă nu am reuşit să aflăm dacă judeţul nostru dispune de acest vaccin. Deci, unele dintre aceste boli pot fi tratate dacă se intervine precoce, dar uşor se poate ajunge la complicaţii grave şi deces. Prevenirea lor prin vaccinarea în masă a populaţiei sună frumos teoretic, însă practic nu avem la îndemână vaccinuri pentru aceste boli destul de rare.

Prof. dr. Constantin Copotoiu, şeful Clinicii de Chirurgie I şi directorul Spitalului Judeţean Mureş ne-a informat asupra “planului de luptă” a spitalelor în cazul unor eventuale situaţii de catastrofă, cum este şi un război. “În aceste situaţii se eliberează toate spitalele, bolnavii cronici sunt externaţi pentru a asigura locurile necesare cazurilor acute, care sunt în special politraumatizaţi. E nevoie de o muncă de echipă dintre diferiţi medici specialişti (chirurg, internist, ortoped, anesteziolog etc.). În aceste cazuri întregul spital va trata aceşti bolnavi indiferent de secţie, iar tot parterul va deveni o ambulanţă de chirurgie. Pentru o activitate eficientă avem nevoie bineînţeles şi de sprijinul Serviciului de Ambulanţă şi a SMURD-ului. Iar dacă cele 1200 de paturi nu vor fi de ajuns, vor fi eliberate şi celelalte clinici pentru a putea oferi populaţiei o asistenţă medicală de urgenţă adecvată”, a declarat prof. dr. Constantin Copotoiu. 
 

6 august 1945 – bombardierul “Enola Gay” aruncă o bombă atomică asupra oraşului japonez Hiroshima, la 690 de kilometri sud-vest de Tokio. Puterea exploziei este de 15 kilotone. 70 de mii de oameni mor instantaneu. Din cauza radiaţiilor şi a arsurilor, numărul celor decedaţi ajunge la 140 de mii pînă la sfârşitul anului 1945. Între 1946 şi 1951 mor alţi 60 de mii de oameni, ca urmare a efectelor radiaţiei.

9 august 1945 – americanii aruncă o bombă cu plutoniu asupra oraşului Nagasaki. O treime din oraş este distrus, peste 1300 de case sunt complet distruse, 5500 sunt grav avariate. În primele ore după explozie se înregistrează 150 de mii de victime: 73 de mii de morţi şi 74 de mii de răniţi.

Numărul final al morţilor: 140 de mii.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close