Uncategorized

Toxinfectie letala

Celebrul caz al nuntii de la restaurantul Panoramic, unde s-au imbolnavit aproape 60 de persoane, a capatat o noua turnura. Valeria Fulop, una dintre invitatele la petrecere a pierdut sarcina din cauza toxiinfectiei alimentare suferite in restaurantul targumuresean. Se pune acum intrebarea daca vinovatul, oricine ar fi el, va trebui sa plateasca in fata legii pentru aceasta viata furata?

Valeria Fulop si Codo Istvan sunt o familie simpla din comuna Pasareni. Pana in acest moment au un fiu pe care il iubesc ca pe ochii din cap. Cea mai arzatoare dorinta a lor a fost sa-i ofere acestuia un fratior sau o surioara si pentru asta s-au hotarat sa mai faca un copil. Au aflat acum cateva luni ca dorinta li s-a indeplinit si ca Valeria este insarcinata. Sarcina a decurs bine, conform caietului de gravida al Valeriei, si analizele aratau ca vor avea un copil sanatos. Nunta de trista amintire care s-a desfasurat in restaurantul Panoramic la jumatatea lunii iunie le-a spulberat linistea si pacea familiala. Copilul pe care il doreau atat de mult s-a stins din viata din cauza unei neglijente umane si pentru asta responsabilul trebuie sa plateasca in fata legii.

“Am mers la nunta verisorului nostru unde am mancat doar trei chiftelute din aperitivul ce s-a servit acolo. Dupa doua ore mi s-a facut rau si aveam o stare de ameteala, dureri stomacale. Un prieten m-a dus la spital pentru ca starea mea se agrava. Pe la ora 18 am ajuns la Spitalul de boli Infectioase din Targu Mures unde mi s-au facut doua perfuzii. Din cauza ca starea nu se imbunatatea, medicii de acolo m-au trimis cu ambulanta la SMURD unde pana la ora 3 dimineata am primit sapte perfuzii. Cand m-am intors dimineata la Clinica de Boli Infectioase am fost trimisa la Maternitatea Veche unde am facut analize deoarece se temeau pentru viata copilului meu. In urma ecografului am fost sfatuita sa revin la orice semn de boala sau daca nu ma simt bine peste trei saptamani. Nu am avut nicio problema timp de 21 de zile asa ca m-am dus doar atunci sa fac controlul cerut de medici. Ceea ce mi-a spus medicul ma v-a afecta pentru toata viata: copilul meu era mort de cateva zile, daca nu cumva de mai mult timp. Distrusa, am incercat sa gasesc o explicatie pentru aceasta nenorocire care m-a lovit dar nu am reusit pana acum. Nimeni nu vrea sau nu poate sa-mi spuna care a fost cauza mortii copilului meu dar nu voi trai impacata pana cel care a provocat asta nu va da socoteala. Primul meu copil are 4 ani si pot sa zic ca am deja experienta primei mele sarcini si de aceea pot spune cu constiinta impacata ca nu am facut nimic ce ar fi putut afecta sarcina. Stiam foarte bine ce trebuie sa faca o gravida pentru a nu afecta sarcina si de cand am aflat ca port un copil m-am ferit de toate activitatile sau lucrurile periculoase pentru fat. In afara toxiinfectiei de la nunta nu am mai avut nicio alta problema medicala care sa poata provoca acest lucru. Pentru asta stau martore analizele si caietul meu de gravida. Mi-am dorit acest copil enorm de mult si era extrem de important pentru mine si familia mea. Sunt sigura ca am pierdut copilul din cauza mancarii si a raului care a fost provocat de ea. Vreu sa stiu cine este vinovat de moartea copilului meu si orcine ar fi acesta trebuie sa plateasca scump pentru aceasta crima”, a povestit cu lacrimi in ochi Valeria Fulop.

“Am fost si eu prezent la nunta dar am fost printre norocosii care au scapat de toxiinfectie. Am fost foarte speriat de tot ce i s-a intamplat Valeriei si am avut grija ca ea sa primeasca ingrijirile medicale adecvate. Cand am aflat ca a pierdut sarcina aproape ca am innebunit de durere pentru ca acel copil insemna enorm de mult pentru mine. Nu-mi voi gasi linistea pana cand vinovatul de moartea copilului meu nu va plati pentru ca vorbim aici de o fiinta ucisa pe care o doream in viata si familia mea”, ni s-a plans tatal bebelusului mort.

Nunta ca-n Kosovo

Codo Laszlo, socrul mare a marturisit ca toata aceasta poveste este cea mai mare rusine din viata sa. In opinia sa principalul vinovat pentru imbolnavirea nuntasilor a fost patronul restaurantului Panoramic, Mihai Lacatus pe care il acuza pentru tot ce s-a intamplat. “Anul trecut am facut logodna tot la Panoramic si lucrurile au mers cat se poate de normal. Atunci nu era canicula si nici ballagas-uri inainte cu o zi de petrecere. Acum, dupa cum am inteles de la cei care au avut petrecerea de ballagas, mancarea ramasa nu a fost data inapoi organizatorilor asa cum ar fi trebuit. Sunt sigur ca toate acele resturi au fost servite invitatiilor nostri si asta a fost cauza imbolnavirii lor. Carnea pe care am adus-o noi pentru a se face aperitivele, ciorba si friptura a fost proaspata asa cum trebuia sa fie pentru nunta fiului meu. Eu am selectat-o personal pentru ca mesenii sa fie cat mai multumiti si sa petrecem cat mai bine. In locul carnii mele cei de la Panoramic au pus carnea veche de la ballagas. Asa ca nici nu se servise ciorba ca oamenilor a inceput sa li se faca rau. Mi se face rusine cand imi aduc aminte imaginea cu nuntasii vomitand si cufurindu-se in jurul restaurantului si de zgomotul provocat de sirenele salvarilor. Au venit imediat cei de la ASP si DSV care au verificat mancarea si au oprit imediat desfasurarea nuntii. M-am uitat si eu in congelatoare si am vazut carnea noastra care normal trebuia sa fie gata de preparare ca statea bocna. Ma intreb cu ce carne au fost facute aperitivele si cu ce carne se dorea face celelalte feluri de mancare. Lacatus a vrut sa ma atace cu faptul ca a cumparat carne de la noi si ca ea a fost cu probleme. Nu imi vine sa cred cum un om poate afirma ca noi singuri am dorit transformarea nuntii intr-un adevarat Kosovo.

Paprikasul bata-l vina

Patronul restaurantului Panoramic, Mihai Lacatus se considera nevinovat si il acuza pe Codo Laszlo ca si-a imbolnavit invitatii. “Toti cei care au ajuns la spital au venit deja infestati de la masa organizata in satul mirelui in dimineata de dinaintea nuntii. Morariu a tras concluzii pripite cand a afirmat ca in restaurantul meu nu se indeplinesc conditiile igienico-sanitare. Cred ca intr-un camin cultural ca cel din Pasareni se indeplinec aceste conditii? Cei 400 de oameni care au servit masa la nunta si nu au patit nimic stau martori ca cei 59 de toxiinfectati au mancat ceva stricat in alta parte si li s-a facut rau la nunta. Am vazut eu multi invitati care nici macar nu s-au atins de platoul rece servit initial si li s-a facut in acelasi timp rau. Stau martori angajatii mei care au mancat din respectivele feluri de mancare si nu au patit nimic. Problema a fost un paprikas de pui pe care o parte din invitati l-au mancat de dimineata in Caminul Cultural din Pasareni si care fiind pregatit cu doua zile inainte si mai ales pentru ca avea si smantana s-a stricat cu siguranta. Desi nu recunosc, la nunta s-a incasat cinstea de la cei care nu s-au imbolnavit si numai eu am ramas cu paguba pentru ca nu mi s-a platit nimic. Am pierdut cu aceasta afacere mai multe sute de milioane pe care ii voi recupera in instanta. Voi da in judecata si directorii de la ASP si DSVSA Mures pe toti cei care au declarat in presa ca restaurantul meu nu respecta conditiile igienico-sanitare. Nu este normal sa terfelesti imaginea unui om si sa-i distrugi afacerea doar pentru ca nu verifici toate posibilitatile”, a acuzat Lacatus. Ileana Albert, ospatar la restaurantul Panoramic a declarat ca “nuntasii au venit cu prajituri de casa pe care le-au mancat niste fetite chiar sub ochii mei. Copilele nici nu s-au atins de platoul rece si li s-a facut rau la fel ca si celorlalti. Unui tanar i s-a facut rau imediat cu a ajuns la nunta si nu apucase decat sa bea niste pahare de bere. Cu ochii mei am vazut ca ce vomau oamenii era paprikas de pui cu smantana. Se vedea chiar mararul din el.

Mirele cere pedepsirea vinovatilor

Ervin Laszlo, cel care trebuia sa se bucure de una dintre cele mai frumoase zile din viata lui, s-a aratat extrem de afectat de situatia creata. Desi nu se considera vinovat cu nimic in fata oaspetilor sai, Erwin ne-a spus ca nu mai poate sa dea ochii de rusine cu majoritatea dintre ei. “Eu am vazut mai mult de 100 de oameni care s-au imbolnavit iar majoritatea dintre ei au ajuns la spital. Din cauza acestei situatii oaspetii nu au putut sa dea cinstea cuvenita din cauza haosului de la nunta. Cel mai important moment din viata mea a fost distrus de patronul de la Panoramic, care si-a batut joc de mine, de familia mea si de invitatii mei. Rusinea si necazul care a dat peste mine este atat de mare ca uneori ma feresc si pe strada sa dau ochii cu cei care s-au imbolnavit la nunta mea. L-am dat in judecata pe Mihai Lacatus pe care il consider principalul vinovat pentru cele intamplate. Capac la toate a fost momentul in care am aflat ca sotia verisorului meu a pierdut sarcina din cauza nenorocitei de toxiinfectii. Acum sunt mai hotarat ca niciodata sa-l fac pe vinovat sa plateasca indiferent de relatiile, banii sau gura sa mare. Ma uit cu stupoare cum resaturantul respectiv a fost redeschis imediat dupa nunta si cum se tin din nou nunti in el. Oare mai trebuie sa moara cineva ca sa desfiinteze acel pericol public? Avertizez pe toata lumea sa aiba grija cum isi face nunta in respectivul local pentru ca acolo se serveste mancare veche si deseori produse expirate. Nu se poate lasa nepedepsita o fapta ca aceasta atunci cand o persoana imbolnaveste zeci de persoane si chiar produce moartea unei fiinte”, a declarat Erwin Laszlo.

Concluziile DSVSA

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Mures a constatat nereguli grave in urma anchetei epidemiologice efectuate la restaurantul Panoramic din Targu Mures, unde s-a desfasurat nunta. Potrivit directorului Ioan Rusu, examenele de laborator pe probele de produse alimentare consumate la nunta din data de 16 iunie au evidentiat ca la majoritatea produselor servite ca aperitiv “s-a pus in evidenta o contaminare microbiana masiva cu stafilococ si enterobacteriacee (E. Colli, Klebsiella)”. Ancheta DSVSA Mures a aratat ca la prepararea si servirea mesei au participat si persoane din afara unitatii, o parte dintre ele fara control medical, iar in restaurant au fost introduse si produse alimentare din surse neautorizate sanitar-veterinar, fara documente care sa ateste salubritatea acestora. “Lipsa analizelor medicale pentru o parte din personalul unitatii, coroborata cu rezultatele analizelor de laborator din alimente, ne face sa suspectam prezenta unui purtator de germeni, participant la prepararea si servirea mesei”, a precizat directorul DSVSA Mures. Rezultatele trimise la Bucuresti au confirmat concluziile laboratorului din Mures pentru ca din cele 14 probe trimise 7 au fost contaminate cu E. Colli si 10 cu stafilococi. “Vinovati sunt si socrul si patronul restaurantului pentru ca intr-o unitate de alimentatie publica nu se introduc decat produse autorizate si din unitati autorizate. Aici patronul a gresit cand a acceptat carne din alta parte”, a declarat Rusu. Restaurantul Panoramic a fost suspendat pe perioada 16 iunie- 06 iulie, timp in care unitatea a fost supusa unui program de masuri legat de igenizare si de asigurare a fluxului in bucatarie si in dotarile bucatariei cu cele necesare prepararii si servirii meniurilor . “In urma examenelor efectuate pe teste de sanitatie, dupa trei igenizari si dezinfectii unitatea a putut fi redeschisa, dar cu conditia indeplinirii masurilor sanitar-veterinare legate de igiena si de aprovizionarea cu materie prima”, a adaugat Rusu. In plus cei de la DSVSA vor monitoriza continuu unitatea pentru a nu mai exista asemenea cazuri.

ASP acuza lipsa

conditiilor igienico-sanitare

Autoritatea de Sanatate Publica, dupa raportarea focarului, a initiat urmatoarele masuri : asigurarea, suplimentarea locurilor la cele doua clinici de Boli Infectioase, asigurarea tratamentului adecvat, recoltarea probelor de la bolnavi, control igienico sanitar în unitate cu recoltari de probe. Din cele 16 probe recoltate pentru verificarea modului de efectuare a curateniei si a dezinfectiei sase probe au fost necorespunzatoare conform buletinelor de analiza.

La verificarea starii de sanatate si de igiena a personalului din cele 14 persoane investigate 5 sunt purtatori de Stafilococ auriu hemolitic iar la recoltarea de probe de alimente din cele 27 probe verificate, în 13 alimente s-a pus în evidenta flora microbiologica abundenta si diversa. Concluzia ASP a fost ca “este un focar de toxiinfectie alimentara cu simptomatologie preponderent toxica aparuta datorita conditiilor igienico sanitare precare din unitate si starea de igiena necorespunzatoare a personalului care a preparat si a servit mancarea. (S.G.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close