Uncategorized

Voci in eternitate

La Galeriile Uniunii Artistilor Plastici din Palatul Culturii a avut loc joi, incepand cu ora 17,00, un vernisaj cu totul aparte. Sotii Elisabeta si Gheorghe David, impatimiti colectionari de arta mureseni, au expus o suita de lucrari – au predominat autoportretele -din colectia personala a familiei. Iubitorii de arta vor avea astfel posibilitatea ca pana la sfarsitul lunii august sa admire expozitia sugestiv si inspirat intitulata “Omagiu pictorilor prin autoportrete”.

Ioanid Costin, Ion Pacea, Anton Lazar, Aurel Ciupe, Ion Popescu-Negreni, Teodor Harsia, Catul Bogdan, Viorel Marginean, Balazs Imre, Doina Moisescu, Dan Hatmanu, Ion Salisteanu, sotii Vreme, s.a. sunt doar cateva dintre numele de referinta ale unor artisti plastici consacrati din Romania si ale caror autoportrete – dintr-o suita de peste 80 – le veti putea admira la Galeriile UAP. Acest eveniment artistic a fost ocazionat de doua momente asociate si determinante, dar avand o incarcatura afectiva deosebita pentru familia David, implinirea a 80 de ani de viata de catre Gheorghe David si a 54 de ani de casnicie,

O zestre de exceptie

La acest vernisaj a fost prezenta o numeroasa si distinsa asistenta din randurile elitei culturale muresene, dar am putut remarca cu placuta surprindere prezenta intr-un numar mare a tinerilor interesati de arta de cea mai autentica factura. Istoricul si criticul de arta clujean, prof.univ.dr. Negoita Laptoiu – prezent la vernisaj – a declarat: “Autoportretele pe care aveti ocazia sa le admirati aici sunt de fapt icoanele unor artisti care au lasat urme semnificative in arta si cultura romaneasca. O asa zestre de autoportrete e greu de intalnit si marturisesc cu vadita satisfactie ca nu am mai avut o asemenea ocazie. In acelasi timp nu pot sa nu ma gandesc si sa nu remarc faptul ca cei care au realizat aceasta colectie – familia David de care ma leaga peste 20 de ani de prietenie – au trebuit sa fie suflete pereche care sa rezoneze in comun la ceea ce inseamna pasiunea pentru arta, ori acest lucru cere sacrificii si nu putine pentru ca viata este o confruntare cu tine, cu timpul, dar si cu alte adversitati imprevizibile. Insa cine iubeste arta, ori familia David a dovedit si dovedeste in continuare acest lucru, are o sansa in plus la intregire sufleteasca”. La randul sau, Gheorghe David a mentionat: “Aceasta expozitie pe care m-am straduit sa o realizez impreuna cu sotia mea, se vrea a fi un modest omagiu adus unor artisti romani de referinta, multi dintre ei trecuti deja in eternitate. Am avut bucuria si onoarea sa-i cunosc pe multi dintre acestia. Unii mi-au calcat chiar pragul casei pentru ca de mai bine de 40 de ani noi colectionam arta autentica, dar nu pentru a ne satisface o bucurie egoista, ci pentru a darui la randul nostru si altora bucuria de a contempla arta. Donatiile pe care le-am facut si pe care le vom mai face stau marturie in acest sens. Cu ocazia acestui eveniment vrem sa mai facem o donatie de 50 de lucrari Muzeului de Arta din Targu-Mures, donatie care se adauga astfel celei facute de noi in 1984, an in care am donat 51 de lucrari. Cu parere de rau trebuie sa spun ca salile UAP nu au permis etalarea intregului lot de autoportrete pe care il detinem pentru ca s-au dovedit insuficiente ca spatiu”.

Nicolae BALINT

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close